Niektórzy za nim nie przepadają. Ja nie wyobrażam sobie wigilijnego kompotu bez tego dodatku

Niektórzy za nim nie przepadają. Ja nie wyobrażam sobie wigilijnego kompotu bez tego dodatku

Dodano: 
Kompot z suszu
Kompot z suszu Źródło: Shutterstock / udra11
Kompot wigilijny to napój i deser w jednym. Doskonale smakuje podany na zakończenie kolacji. Najpierw wypija się aromatyczny płyn, a potem łyżeczką wyjada pełne smaku owoce. Wśród nich jest jeden z moich ulubionych.

Kompot wigilijny szykuje się z suszonych owoców. Zwykle są to jabłka, gruszki i śliwki. Niektórzy dokładają też morele, żurawinę, a nawet figi. Jeśli chodzi o mnie, to najważniejszym składnikiem tego napoju są śliwki. Jednak wcale nie kalifornijskie czy klasycznie suszone, tylko wędzone. Właśnie te owoce kojarzą mi się z rodzinnym domem i pełnym aromatu napojem.

Kilka słów na temat wędzonych śliwek

Wędzone śliwki to tradycyjny składnik kuchni staropolskiej, a szczególnie potraw wigilijnych. Wyróżnia je intensywny, lekko dymny aromat, a także głęboki, słodko-kwaśny smak. Śliwki te są utrwalane w naturalny sposób. Po pierwsze są suszone, a potem jeszcze dodatkowo wędzone. Owoce te są niezwykle bogate w błonnik, a także polifenole. Dzięki temu doskonale pobudzają perystaltykę jelit i działają przeciwutleniająco.

Jak zrobić aromatyczny kompot wigilijny?

By przygotować pełen smaku i aromatu kompot wigilijny, należy zwrócić uwagę na poszczególne etapy. Pierwszym powinno być namaczanie suszonych owoców. Tak więc bierzemy śliwki wędzone, suszone jabłka i gruszki, po opłukaniu, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie owoce gotujemy w wodzie z namaczania, aż będą wystarczająco miękkie. Zwykle trwa to ok. 30-40 minut. Na koniec kompot dosładzamy do smaku i odstawiamy na co najmniej godzinę, żeby wystygł i naciągnął składników.

Przepis: Aromatyczny kompot z suszu

Kompot wigilijny z suszonych owoców

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
  • 150 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 1,5-2 l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • miód lub cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. GotowanieSuszone owoce opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1–2 godziny. Po tym czasie dodaj cynamon i anyż i gotuj je w wodzie z namaczania przez ok. 30-40 minut.
  2. DosmaczanieKompot dosłodź do smaku. Możesz też zakwasić go odrobiną soku z cytryny. Przykryj, odstaw na 2-3 godziny do przestygnięcia.

Co jeszcze warto dodać do kompotu wigilijnego?

Niektórzy do kompotu z suszonych owoców dodają też laskę cynamonu, kilka goździków czy skórkę z pomarańczy. Każdy z tych dodatków doskonale pasuje do kompotu z suszu i każdy wprowadzi nieco inne nuty smakowe. Oprócz tych w zasadzie klasycznych składników można sięgnąć po nieco mniej popularne. Tu należy wymienić: anyż gwiazdkowy, kardamon, świeży imbir czy laskę wanilii. Przyjemne orzeźwienie do tego napoju wprowadzi sok z cytryny czy plasterki pomarańczy. Jeśli zaś chcecie, by kompot miał bogaty, słodki smak, możecie go dosłodzić miodem gryczanym czy syropem klonowym.

Czytaj też:
Wlej to do wigilijnego barszczu, a nieziemsko podkręcisz jego smak. Goście będą pod wrażeniem
Czytaj też:
Nie z buraków, a z grzybów. Ten wigilijny barszcz zachwyca smakiem, a sekret to nietypowy zakwas