Na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz czerwony na zakwasie, niektórzy serwują intensywny w smaku bulion grzybowy, a są i tacy, którzy gotują barszcz grzybowy. Sekret to dodatek zakwasu, ale nie tego buraczanego, a takiego jak na żurek. Zupa jest niezwykle aromatyczna, wyrazista i można ją serwować z różnymi dodatkami.
Jak zrobić wigilijny barszcz grzybowy?
Tu ważna jest oszczędność i wykorzystanie w kuchni wszystkiego: ta zupa powstaje z wywaru po gotowaniu suszonych grzybów na uszka. Dzięki temu jest intensywna w smaku i ma ciemny kolor. Taki bulion doprawiamy i dodajemy do niego zakwas na żurek (można zrobić taki samemu, a można kupić gotowy zakwas dobrej jakości na bazie mąki, wody, z dodatkiem czosnku). Zakwas zmieni też konsystencję zupy: dzięki mące nieco zgęstnieje i będzie lekko zawiesista.
Przepis: Barszcz grzybowy
Grzybowa zupa na Wigilię.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 33 w każdej porcji
Składniki
- 2,5 l wody po gotowaniu grzybów na uszka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 mała cebula
- 500 ml zakwasu na żurek
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozgrzej olej na dnie garnka, wrzuć pokrojona marchewkę, pietruszkę, seler i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, smaż, aż warzywa zaczną się lekko rumienić.
- Gotowanie zupyZalej warzywa wywarem grzybowym i gotuj ok. 25 minut. Dodaj zakwas na żurek, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, dopraw solą i pieprzem. Przecedź zupę i gotowe.
Jak podawać barszcz grzybowy?
Barszcz grzybowy z tego przepisu można podawać na różne sposoby. Może być serwowany w filiżankach jako zupa do picia, a może w głębokich talerzach jak klasyczna zupa. W pierwszej wersji sprawdzi się jako dodatek do pasztecików czy krokietów. W drugim: można ją podać z uszkami, świetnie smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach albo z makaronem (możesz do niej dorzucić pokrojoną gotowaną marchewkę i dodać posiekaną natkę pietruszki).
To również doskonała zupa na świąteczny obiad. W takim wydaniu można ją zabielić śmietaną i serwować z makaronem lub ziemniakami i koniecznie grzybami przesmażonymi na odrobinie masła (mogą to być obgotowane grzyby leśne, ale też pieczarki lub boczniaki). Zupa również rewelacyjnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami, natka pietruszki i posypana tartym żółtym serem albo pokruszoną słoną fetą (może to być również ser kozi).
Czytaj też:
Mój tata wędkarz mawiał, że karpia lepiej wypuścić. Na Wigilię smażył tylko jedną delikatną rybę bez ościCzytaj też:
Nie kupuję, tylko nastawiam 2 tygodnie wcześniej. Naturalny zakwas podbija smak barszczu
