Nie z buraków, a z grzybów. Ten wigilijny barszcz zachwyca smakiem, a sekret to nietypowy zakwas

Nie z buraków, a z grzybów. Ten wigilijny barszcz zachwyca smakiem, a sekret to nietypowy zakwas

Dodano: 
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Czy zupę grzybową można nazwać barszczem? Tę tak, ponieważ dodaje się do niej zakwas, ale nie buraczany.

Na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz czerwony na zakwasie, niektórzy serwują intensywny w smaku bulion grzybowy, a są i tacy, którzy gotują barszcz grzybowy. Sekret to dodatek zakwasu, ale nie tego buraczanego, a takiego jak na żurek. Zupa jest niezwykle aromatyczna, wyrazista i można ją serwować z różnymi dodatkami.

Jak zrobić wigilijny barszcz grzybowy?

Tu ważna jest oszczędność i wykorzystanie w kuchni wszystkiego: ta zupa powstaje z wywaru po gotowaniu suszonych grzybów na uszka. Dzięki temu jest intensywna w smaku i ma ciemny kolor. Taki bulion doprawiamy i dodajemy do niego zakwas na żurek (można zrobić taki samemu, a można kupić gotowy zakwas dobrej jakości na bazie mąki, wody, z dodatkiem czosnku). Zakwas zmieni też konsystencję zupy: dzięki mące nieco zgęstnieje i będzie lekko zawiesista.

Przepis: Barszcz grzybowy

Grzybowa zupa na Wigilię.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
33 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 l wody po gotowaniu grzybów na uszka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mała cebula
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozgrzej olej na dnie garnka, wrzuć pokrojona marchewkę, pietruszkę, seler i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, smaż, aż warzywa zaczną się lekko rumienić.
  2. Gotowanie zupyZalej warzywa wywarem grzybowym i gotuj ok. 25 minut. Dodaj zakwas na żurek, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, dopraw solą i pieprzem. Przecedź zupę i gotowe.

Jak podawać barszcz grzybowy?

Barszcz grzybowy z tego przepisu można podawać na różne sposoby. Może być serwowany w filiżankach jako zupa do picia, a może w głębokich talerzach jak klasyczna zupa. W pierwszej wersji sprawdzi się jako dodatek do pasztecików czy krokietów. W drugim: można ją podać z uszkami, świetnie smakuje z ziemniakami gotowanymi w mundurkach albo z makaronem (możesz do niej dorzucić pokrojoną gotowaną marchewkę i dodać posiekaną natkę pietruszki).

To również doskonała zupa na świąteczny obiad. W takim wydaniu można ją zabielić śmietaną i serwować z makaronem lub ziemniakami i koniecznie grzybami przesmażonymi na odrobinie masła (mogą to być obgotowane grzyby leśne, ale też pieczarki lub boczniaki). Zupa również rewelacyjnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami, natka pietruszki i posypana tartym żółtym serem albo pokruszoną słoną fetą (może to być również ser kozi).

Czytaj też:
Mój tata wędkarz mawiał, że karpia lepiej wypuścić. Na Wigilię smażył tylko jedną delikatną rybę bez ości
Czytaj też:
Nie kupuję, tylko nastawiam 2 tygodnie wcześniej. Naturalny zakwas podbija smak barszczu