Pyszny mus na płaski brzuch robię z dwóch składników. Zjadam rano, ubrania leżą, jak ulał

Pyszny mus na płaski brzuch robię z dwóch składników. Zjadam rano, ubrania leżą, jak ulał

Dodano: 
Zdrowy mus
Zdrowy mus Źródło: Shutterstock / Stela Handa
Oponka na brzuchu to mój problem od kilku lat. Próbowałam już różnych sposobów, ale wszystkie są dość wymagające. Od kilku tygodni przygotowuję prosty mus i zjadam go na śniadanie. Zaczęłam wyglądać i czuć się lepiej.

Przyczyną nadwagi jest zwykle przejadanie się. A to z kolei bierze się często z braku silnej woli. Efekt jest taki, że przybieramy na wadze, ubrania robią się obcisłe, a my nie czujemy się komfortowo. Warto coś z tym zrobić. Ja preferuję małe korki, które są łatwe do wprowadzenia w życie. Takim właśnie jest mus z suszonymi śliwkami.

Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Suszone śliwki są nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe. Obfitują bowiem w błonnik, który przyspiesza przemianę materii i chroni przed wzdęciami. Dzięki temu sprzyjają szczupłej sylwetce i zapobiegają zaparciom. Zawierają też polifenole, które zaliczane są do naturalnych antyoksydantów, chroniących przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Suszone śliwki to także bogactwo potasu i magnezu, a więc składników, które dobrze wpływają na serce i układ nerwowy. W ich składzie znajdziemy też naturalne cukry, które dodają energii.

Jak zrobić mus śliwkowy?

Słowo mus kojarzy się zwykle z piankową strukturą. Moje śniadanie może nie jest zbyt puszyste, ale dzięki dużej gęstości ma aksamitną konsystencję i zjada się je z wielką przyjemnością. A robi się je prosto i szybko. Wystarczy tylko namoczyć suszone śliwki w ciepłej wodzie lub soku, a potem zblendować z jogurtem naturalnym. Ja blenduję całość na tyle długo, by składniki dosyć dobrze się połączyły, jednak lubię, jak w musie wyczuwalne są drobinki śliwek.

Przy okazji wspomnę tylko, że wybór jogurtu naturalnego nie jest tu przypadkowy. Składnik ten bardzo dobrze harmonizuje ze śliwkami, a zawarte w nim bakterie fermentacji mlekowej dobrze wpływają na przewód pokarmowy.

Przepis: Mus śliwkowy

Mus z suszonych śliwek i jogurtu naturalnego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego lub przegotowanej wody
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mielony cynamon

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śliwekŚliwki opłucz w ciepłej wodzie, umieść w miseczce, zalej sokiem lub przegotowaną, ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut do napęcznienia. Owoce odsącz.
  2. Blendowanie składnikówW misce umieść jogurt i namoczone śliwki. Całość zblenduj na gładką masę. Mus dopraw do smaku sokiem z cytryny i cynamonem.

Jak przygotować puszysty mus śliwkowy?

Ten mus śliwkowy może też przybrać bardziej puszystą formę. Wystarczy wymieszać go z ubitą na sztywno śmietanką lub białkiem jaja kurzego. Dzięki temu szybko zwiększy się objętość całej masy. Mus w tej postaci będzie idealny na deser.

Czytaj też:
Blenduję kilka składników i mam zdrowe śniadanie. 5 minut roboty, a energia na parę godzin
Czytaj też:
Awokado i kilka składników w 5 minut zamieniam w pożywne smoothie. Co za śniadanie!