Przyczyną nadwagi jest zwykle przejadanie się. A to z kolei bierze się często z braku silnej woli. Efekt jest taki, że przybieramy na wadze, ubrania robią się obcisłe, a my nie czujemy się komfortowo. Warto coś z tym zrobić. Ja preferuję małe korki, które są łatwe do wprowadzenia w życie. Takim właśnie jest mus z suszonymi śliwkami.
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Suszone śliwki są nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe. Obfitują bowiem w błonnik, który przyspiesza przemianę materii i chroni przed wzdęciami. Dzięki temu sprzyjają szczupłej sylwetce i zapobiegają zaparciom. Zawierają też polifenole, które zaliczane są do naturalnych antyoksydantów, chroniących przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Suszone śliwki to także bogactwo potasu i magnezu, a więc składników, które dobrze wpływają na serce i układ nerwowy. W ich składzie znajdziemy też naturalne cukry, które dodają energii.
Jak zrobić mus śliwkowy?
Słowo mus kojarzy się zwykle z piankową strukturą. Moje śniadanie może nie jest zbyt puszyste, ale dzięki dużej gęstości ma aksamitną konsystencję i zjada się je z wielką przyjemnością. A robi się je prosto i szybko. Wystarczy tylko namoczyć suszone śliwki w ciepłej wodzie lub soku, a potem zblendować z jogurtem naturalnym. Ja blenduję całość na tyle długo, by składniki dosyć dobrze się połączyły, jednak lubię, jak w musie wyczuwalne są drobinki śliwek.
Przy okazji wspomnę tylko, że wybór jogurtu naturalnego nie jest tu przypadkowy. Składnik ten bardzo dobrze harmonizuje ze śliwkami, a zawarte w nim bakterie fermentacji mlekowej dobrze wpływają na przewód pokarmowy.
Przepis: Mus śliwkowy
Mus z suszonych śliwek i jogurtu naturalnego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 1/3 szklanki soku jabłkowego lub przegotowanej wody
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mielony cynamon
Sposób przygotowania
- Przygotowanie śliwekŚliwki opłucz w ciepłej wodzie, umieść w miseczce, zalej sokiem lub przegotowaną, ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut do napęcznienia. Owoce odsącz.
- Blendowanie składnikówW misce umieść jogurt i namoczone śliwki. Całość zblenduj na gładką masę. Mus dopraw do smaku sokiem z cytryny i cynamonem.
Jak przygotować puszysty mus śliwkowy?
Ten mus śliwkowy może też przybrać bardziej puszystą formę. Wystarczy wymieszać go z ubitą na sztywno śmietanką lub białkiem jaja kurzego. Dzięki temu szybko zwiększy się objętość całej masy. Mus w tej postaci będzie idealny na deser.
Czytaj też:
Blenduję kilka składników i mam zdrowe śniadanie. 5 minut roboty, a energia na parę godzinCzytaj też:
Awokado i kilka składników w 5 minut zamieniam w pożywne smoothie. Co za śniadanie!