Awokado i kilka składników w 5 minut zamieniam w pożywne smoothie. Co za śniadanie!

Awokado i kilka składników w 5 minut zamieniam w pożywne smoothie. Co za śniadanie!

Dodano: 
Smoothie z awokado
Smoothie z awokado Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
To smoothie to nie jest zwykły napój. To jest napój tak pożywny, że może nawet zastąpić posiłek, chociażby śniadanie czy kolację. A robi się je szybko i z prostych składników. Naprawdę warte jest polecenia.

Śniadanie czy kolacja dla wielu osób oznacza kanapki. Ja jednak za nimi nie przepadam. O wiele bardziej wolę przygotować w ich miejsce pyszny, pożywny napój. To zielone smoothie robię z awokado i dodaję do niego kilka składników. Dwie minuty blendowania i jest!

Wartość odżywcza awokado

Awokado jest w naszej kuchni używane jak warzywo, ale botanicznie jest owocem. Można je dodawać do sałatek, przerabiać na pastę czy dodawać do koktajlów i smoothie.

Owoc ten słynie z wysokiej wartości odżywczej. Jest bogaty w zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Dostarcza też błonnika, potrzebnego nam do prawidłowej przemiany materii. Zawiera również dużo potasu, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi i nawodnienie. Jest także zasobny w witaminy E, K i z grupy B. To dzięki nim dobrze wpływa na serce i chroni przed wpływem wolnych rodników, a także poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i dba o dobrą kondycję skóry.

Jak zrobić pożywne smoothie z awokado?

To pożywne smoothie ma zielony kolor nie tylko dzięki dodatkowi awokado, ale też liści szpinaku. Do jego przygotowania używam także banana – daje naturalną słodycz oraz kefir – wzbogaca napój w białko. Wszystkie składniki umieszczam w kubku miksującym i blenduję na gładką masę. Trwa to nie więcej niż 2 minuty.

Przepis: Smoothie z awokado

Zielone smoothie z dodatkiem awokado, szpinaku i banana

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • 1 szklanka kefiru lub mleka roślinnego
  • sok z cytryny do smaku
  • miód do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówAwokado umyj, przekrój na połowę, wyjmij pestkę, a potem miąższ. Szpinak opłucz, osusz. Banan obierz ze skórki, podziel na kawałki.
  2. Blendowanie składnikówW kubku miksującym umieść awokado, szpinak, banan i kefir. Składniki zblenduj na gładką masę. Smoothie dopraw do smaku sokiem z cytryny i miodem. Rozlej do szklaneczek.

Czym warto wzbogacić zielone smoothie?

Do zielonego smoothie można też dodać inne wartościowe składniki. To np.: masło orzechowe – źródło białka i zdrowego tłuszczu, nasiona chia lub siemię lniane – dostarczają cennych kwasów tłuszczowych, jarmuż – jest bogaty w beta-karoten, jogurt naturalny – doskonałe źródło białka i probiotyków. Smoothie można też doprawić do smaku sokiem z cytryny lub dosłodzić miodem albo syropem klonowym.

Czytaj też:
Ten lekki koktajl z moreli można pić o każdej porze dnia. Tylko trzy zdrowe składniki
Czytaj też:
Ten orzeźwiający napój robię w 5 minut. Prosty przepis na aromatyczny koktajl z kilku składników