Śniadanie czy kolacja dla wielu osób oznacza kanapki. Ja jednak za nimi nie przepadam. O wiele bardziej wolę przygotować w ich miejsce pyszny, pożywny napój. To zielone smoothie robię z awokado i dodaję do niego kilka składników. Dwie minuty blendowania i jest!
Wartość odżywcza awokado
Awokado jest w naszej kuchni używane jak warzywo, ale botanicznie jest owocem. Można je dodawać do sałatek, przerabiać na pastę czy dodawać do koktajlów i smoothie.
Owoc ten słynie z wysokiej wartości odżywczej. Jest bogaty w zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Dostarcza też błonnika, potrzebnego nam do prawidłowej przemiany materii. Zawiera również dużo potasu, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi i nawodnienie. Jest także zasobny w witaminy E, K i z grupy B. To dzięki nim dobrze wpływa na serce i chroni przed wpływem wolnych rodników, a także poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i dba o dobrą kondycję skóry.
Jak zrobić pożywne smoothie z awokado?
To pożywne smoothie ma zielony kolor nie tylko dzięki dodatkowi awokado, ale też liści szpinaku. Do jego przygotowania używam także banana – daje naturalną słodycz oraz kefir – wzbogaca napój w białko. Wszystkie składniki umieszczam w kubku miksującym i blenduję na gładką masę. Trwa to nie więcej niż 2 minuty.
Przepis: Smoothie z awokado
Zielone smoothie z dodatkiem awokado, szpinaku i banana
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 30 g świeżego szpinaku
- 1 banan
- 1 szklanka kefiru lub mleka roślinnego
- sok z cytryny do smaku
- miód do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówAwokado umyj, przekrój na połowę, wyjmij pestkę, a potem miąższ. Szpinak opłucz, osusz. Banan obierz ze skórki, podziel na kawałki.
- Blendowanie składnikówW kubku miksującym umieść awokado, szpinak, banan i kefir. Składniki zblenduj na gładką masę. Smoothie dopraw do smaku sokiem z cytryny i miodem. Rozlej do szklaneczek.
Czym warto wzbogacić zielone smoothie?
Do zielonego smoothie można też dodać inne wartościowe składniki. To np.: masło orzechowe – źródło białka i zdrowego tłuszczu, nasiona chia lub siemię lniane – dostarczają cennych kwasów tłuszczowych, jarmuż – jest bogaty w beta-karoten, jogurt naturalny – doskonałe źródło białka i probiotyków. Smoothie można też doprawić do smaku sokiem z cytryny lub dosłodzić miodem albo syropem klonowym.
Czytaj też:
Ten lekki koktajl z moreli można pić o każdej porze dnia. Tylko trzy zdrowe składnikiCzytaj też:
Ten orzeźwiający napój robię w 5 minut. Prosty przepis na aromatyczny koktajl z kilku składników