Ten lekki koktajl z moreli można pić o każdej porze dnia. Tylko trzy zdrowe składniki

Ten lekki koktajl z moreli można pić o każdej porze dnia. Tylko trzy zdrowe składniki

Dodano: 
Koktajl z moreli
Koktajl z moreli Źródło: Shutterstock / NSphotostudio
Morele to jedne z najpyszniejszych, letnich owoców. Można z nich zrobić smaczny koktajl, który jest lekki, a pożywny.

Koktajl z moreli już samym swoim kolorem poprawia humor i dodaje energii. Robi się go bardzo łatwa, a nasza propozycja to lekkie smoothie z moreli i dwóch zdrowych dodatków.

Jak zrobić koktajl z moreli?

Pomysł na koktajl z moreli jest bardzo prosty: wystarczy zmiksować owoce z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu (miód można pominąć, jeśli nie chcesz dosładzać koktajlu).

I tu od razu rada: płynny dodatek, czyli w tym przypadku jogurt pitny można zastąpić również dowolnym mlekiem roślinnym (np. owsianym lub kokosowym), ale też wodą. Można też wymieszać pół na pół: wodę oraz wybrany napój mleczny czy roślinny.

Do takiego koktajlu można też dołożyć inne dodatki, np. sok z cytryny, siemię lniane, listki mięty czy inne owoce (np. maliny, borówki lub żółte śliwki).

Przepis: Koktajl z moreli

Pyszny, owocowy napój.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
3 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
221

Składniki

  • 5 moreli
  • 1 szklanka pitnego jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMorele wypestkuj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera.
  2. Robienie koktajluZmiksuj składniki na gładkie smoothie.

Dlaczego warto jeść morele?

Koktajl z moreli to prosty pomysł na to, aby włączyć te owoce do swojej diety. Dlaczego warto? Morele to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawierają dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspiera zdrowie skóry, wzroku i wzmacnia odporność. To właśnie dzięki niej morele mają intensywny, pomarańczowy kolor.

Owoce te są również źródłem witaminy C, E oraz potasu – pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę serca i pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową. Zawarty w morelach błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit i daje uczucie sytości.

Morele są niskokaloryczne, więc mogą być zdrową przekąską między posiłkami. Dzięki obecności przeciwutleniaczy pomagają w walce z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych.

Czytaj też:
Ten pikantny sos z moreli zachwyca każdego. Zrób, zamknij w słoiczkach i korzystaj, kiedy chcesz
Czytaj też:
Najprostsze ciasto z owocami robię na maślance. Jest tanie, wilgotne i puszyste