Moja babcia zawsze tak robiła kompot z truskawek. Smakował obłędnie, a owoce nigdy się nie rozpadały

Moja babcia zawsze tak robiła kompot z truskawek. Smakował obłędnie, a owoce nigdy się nie rozpadały

Dodano: 
Kompot truskawkowy
Kompot truskawkowy Źródło:Shutterstock / Sea Wave
Intensywnie czerwony, pachnący owocami i pełen truskawek, które zachowały swoją jędrność. Taki jest kompot idealny i taki robiła moja babcia. Ważna była jedna zasada.

Nie ma nic gorszego, niż blade i rozpadające się truskawki w kompocie. Też tak uważacie? Jest sposób, aby tego uniknąć. Sposób, który zapamiętałam z kuchni mojej babci. To ona była mistrzynią robienia orzeźwiających kompotów, które w ciepłe dni piliśmy na litry.

Jak zrobić idealny kompot z truskawek?

Moja babcia zawsze powtarzała: „Nigdy nie gotuj truskawek”. To oznacza, że najpierw gotowała wodę, wyłączała pod nią gaz i dopiero wrzucała na wrzątek truskawki, zostawiając kompot do całkowitego ostudzenia. Dzięki temu zawsze miał piękny kolor, a wszyscy się bili o to, kto wyje słodkie owoce z kompotu. Ważne też, aby nie żałować owoców. Im więcej truskawek, tym lepszy będzie kompot.

Babcia robiła dość słodkie kompoty, jednak tu każdy musi sam dobrać sobie ilość cukru. Cukier można także zastąpić ksylitolem. Babcia dodawała do kompotów z owoców takich, jak truskawki, także szczyptę kwasku cytrynowego (może to być sok z cytryny) – to dodatkowo pomagało zachować piękny, intensywny kolor napoju. Do kompotu z truskawek idealnie pasuje także dodatek kwaśnego rabarbaru.

Kompot z truskawek można także zachować na zimę. Wówczas w słoiku należy zalać truskawki gorącym syropem z wody i cukru, zakręcić i krótko pasteryzować. Z truskawkowego kompotu można zrobić także smakowy lód do napojów. Zamiast wody, wlej kompot do foremki lub woreczka na lód.

Co można dodać do kompotu truskawkowego?

Domowy kompot z truskawek można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakuje podany na kostkach lodu z plasterkami świeżej cytryny albo limonki. Do dzbanka z zimnym kompotem można także włożyć gałązkę świeżej mięty.

Smak kompotu z truskawek można podkręcić także już na etapie gotowania. Jeden z moich ulubionych sposobów to dodanie do niego laski wanilii. Wrzucam przekrojoną na pół laskę wanilii na wodę razem z owocami i cierpliwie czekam, aż wszystko ostygnie, a smaki będą intensywne.

Czytaj też:
Zamroź rabarbar teraz, a zimą sobie podziękujesz. Pamiętaj o jednym ważnym szczególe
Czytaj też:
Te truskawkowe serca zrobisz ekspresowo. Z gotowym ciastem francuskim są banalnie proste

Źródło: smaki.pl