Do chleba chętnie wybieram pastę roślinną. Choć mogę sięgnąć po gotową, sklepowe produkty dawno mi się przejadły. Niezależnie od tego, co jest ich bazą, niemal wszystkie smakują tak samo. Marchewka, pietruszka i seler to zestaw dodatków, którego trudno uniknąć w składzie. Dlatego smarowidła miksuję sama, a to fasoli i cieciorki jest jednym z moich ulubionych.
Jak zrobić pastę z czerwonej fasoli i ciecierzycy z puszki?
Podstawą pasty są puszkowane nasiona strączkowe, jednak fasolę i cieciorkę wiele osób gotuje samodzielnie. Ja zwykle nie mam na to czasu, dlatego sięgam po gotowce. Gdy jednak mogę, staram się wybierać te w słoiku, które są zdrowsze. Pastę można przygotować z mniejszą liczbą różnych dodatków i innymi przyprawami. Wszystko zależy od upodobań i tego, na co ma się akurat ochotę.
Przepis: Pasta z czerwonej fasoli i ciecierzycy
Pyszne smarowidło do chleba ze zmiksowanych nasion strączkowych z aromatycznymi dodatkami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 138 w każdej porcji
Składniki
- 240 g czerwonej fasoli z puszki (opakowanie)
- 220 g cieciorki z puszki (opakowanie)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy albo płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 szczypta papryki wędzonej, ew. ostrej
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie)
- 1 mała czerwona cebula (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówDokładnie odsącz nasiona z zalewy, by było na nich jak najmniej płynu. Zgnieć czosnek i posiekaj bardzo drobno cebulę.
- Blendowanie pastyZmiksuj fasolę, dodając czosnek, oliwę i cytrynę. Wsyp cieciorkę i zblenduj ponownie. Dodaj syrop z agawy, pieprz ziołowy, paprykę i kminek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wrzuć cebulę. Całość można miksować jeszcze przez kilka sekund, ale nie jest to konieczne.
Co dodać do pasty z czerwonej fasoli?
Nasiona można łączyć z wieloma smakowitymi dodatkami i przyprawami. To między innymi:
- podsmażona cebula,
- pieczony, karmelizowany czosnek,
- kawałki orzechów, najlepiej prażonych,
- suszone pomidory,
- pieczona papryka,
- posiekane czarne lub zielone oliwki,
- kapary,
- sos sojowy albo pasta miso,
- papryka albo sos chili,
- kolendra i kmin rzymski,
- imbir i kurkuma,
- posiekana natka lub inne świeże zioła.
Jak ugotować czerwoną fasolę i ciecierzycę?
Przed gotowaniem trzeba je dobrze namoczyć. Zawsze wsypuję nasiona do dużego garnka, zalewam wodą, mieszam ręką, odlewam i powtarzam te czynności kilka razy. Aby nasiona strączkowe były mniej gazotwórcze, przynajmniej 2 razy zmieniam wodę, w której się moczą. Wlewam też świeżą przed samym gotowaniem. Co ważne, ziaren nie soli się od razu, tylko pod koniec przygotowania. Ja trzymam się reguły, że sól dodaję po godzinie.
Czerwoną fasolę moczę przez 8-12 godzin, a następnie gotuję 1,5-2 godziny. Natomiast cieciorkę namaczam dłużej, bo ma większe ziarna. To co najmniej 12 godzin lub nawet cała noc. Gotowanie do miękkości zabiera natomiast około 1,5 godziny. Wszystko zależy jednak od nasion, dlatego trzeba regularnie sprawdzać ich konsystencję.
Czytaj też:
W 5 minut robię zdrową pastę na chleb. Ten tani dodatek znika z lodówki szybciej niż myśliszCzytaj też:
Miksuję proste składniki i robię zdrowe smarowidło. Poznaj mój przepis na domowy hummus