Świeże pieczywo smakuje świetnie nie tylko z masłem. Jest równie pyszne z roślinną pastą, zwłaszcza przygotowaną ze słonecznika. Aby nie była mdła, dodaję do niej jeden wyrazisty dodatek. Gotową pakuję do słoików i chowam do lodówki. Choć może leżeć tam kilka dni, w dziwny sposób znika wkrótce po zrobieniu.
Jak zrobić pastę ze słonecznika z chrzanem?
Zrobienie tego smarowidła jest niezmiernie proste, bo wystarczy zmiksować składniki. Chrzan dodaję gotowy, by nie tracić czasu i energii na tarcie korzenia. Sekretem kremowej konsystencji pasty jest długie moczenie nasion. Jej smak wychodzi tym lepszy, im dokładniej wypłuczę potem pestki.
Przepis: Pasta ze słonecznika z chrzanem
Idealne roślinne smarowidło do porannych kanapek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 143 w każdej porcji
Składniki
- 2 szkl. łuskanych pestek słonecznika
- 8 łyżek octu ryżowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy albo 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4-1/3 szklanki wody
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Moczenie słonecznikaWsyp pestki słonecznika do litrowego słoika i zalej chłodną przegotowaną wodą, aż ta całkowicie zakryje pestki. Zakręć i wstaw do lodówki na około dobę.
- Blendowanie składnikówNastępnego dnia odsącz nasiona i przepłucz kilka razy świeżą wodą. Zblenduj z pozostałymi składnikami oprócz koperku, dodając porcjami tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Miksuj, aż nabierze białego koloru, po czym wymieszaj z koperkiem.
Czy chrzan ze słoika jest zdrowy?
Chrzan ze słoika jest bardzo zdrowy, działa m.in. przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wirusobójczo, wspomaga trawienie. Produkty dostępne w sklepach to jednak mieszanka startego korzenia i dodatków mlecznych. W takiej postaci jest łagodniejszy w smaku, ale zawiera mniej korzystnych związków.
W większości składów znalazłam ponadto związki siarki, które zapobiegają ciemnieniu przetworu. Lepiej ich unikać, bo często uczulają. W 2024 r. substancje te zostały nawet uznane przez Amerykańskie Towarzystwo Kontaktowego Zapalenia Skóry za alergen roku. Na szczęście na marketowych półkach da się znaleźć „czysty” chrzan w słoiku, który ma też bardziej skoncentrowany smak.
Latem można pokusić się o użycie świeżej przyprawy. Warto wtedy zmniejszyć jej ilość w przepisie, bo ma o wiele mocniejszy smak. Co więcej, przy tarciu korzenia uwalniają się lotne związki, powodując łzawienie oczu. Są na to jednak sposoby – wystarczy uprzednio go zamrozić albo potrzymać w lodowatej wodzie.
Co innego dodać do pasty ze słonecznika?
Do tego smarowidła można dodać wiele różnych składników, ponieważ jego baza jest neutralna w smaku. Do najpopularniejszych należą:
- Pomidory – najlepszym wyborem będą te suszone. Nie zawierają zbyt wiele wody, przez którą kanapkowy dodatek byłby zbyt rzadki. Choć można użyć koncentratu, nie ma on tyle smaku, co połówki odwodnione na słońcu. Najlepsze są takie pomidory pakowane luzem, a nie w oleju. Te chłoną zbyt wiele tłuszczu. Nasiona słonecznika też mają go sporo, więc gotowa pasta byłaby zbyt ciężka.
- Szczypiorek – w paście sprawdza się ten drobny, choć można użyć także dymki. Zioło można posiekać i zamrozić, by zawsze mieć je w domu pod ręką.
- Przyprawa curry – do słonecznika pasują różne wersje mieszanki. Większość handlowych produktów zawiera jednak sporo soli, co trzeba uwzględnić przy doprawianiu pasty.
- Ogórek z koperkiem – po zmiksowaniu pestek można dorzucić drobno posiekany koperek i ogórek, najlepiej bez wodnistej części z nasionami.
- Papryka – smak kremu na chleb wzbogacą drobne kawałki świeżego warzywa, ale także papryka suszona i wędzona.
- Czosnek z natką pietruszki – pół zgniecionego ząbka nada paście wyrazisty smak. Podkreśli go siekane zioło, które pomoże także zadbać o świeższy oddech.
Czytaj też:
Nie kupuję już chrzanu w słoikach. Robię go według tych przepisów i smakuje o niebo lepiejCzytaj też:
Miksuję znane wszystkim ziarenka i smaruję chleb. To jedna z najlepszych past kanapkowych