W formie układam proste składniki i zalewam kremową masą. Tarta idealna na obiad, przystawkę i kolację

W formie układam proste składniki i zalewam kremową masą. Tarta idealna na obiad, przystawkę i kolację

Dodano: 
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem 
Wytrawna tarta z kurczakiem to przepyszne danie kuchni francuskiej, które przygotujesz bez wielkiego wysiłku. Zapraszam po przepis, którym zaskoczysz rodzinę i gości.

Połączenie kurczaka, kalafiora oraz sera na pewno przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi tradycyjnych smaków. Pyszne nadzienie, skąpane w kremowym sosie zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Jakie ciasto na wytrawną tartę?

Bazą większości wytrawnych tart jest kruche ciasto bez dodatku cukru. Tartę można również przygotować na cieście francuskim, cieście filo oraz cieście półkruchym. Tarta z poniższego przepisu to nietypowy przykład wytrawnego placka bez spodu, ale możesz ją również przygotować na kruchym cieście z białej mąki, masła, żółtka, zimnej wody i soli, kruchym spodzie pełnoziarnistym oraz na spodzie z czerstwego pieczywa (wyłóż formę kromkami namoczonego w mleku chleba pszennego/pszennej bagietki).

Jak zrobić wytrawną tartę z kurczakiem (quiche z kurczakiem)?

Przygotowanie wytrawnej tarty z kurczakiem nie wymaga wiele pracy, wysiłku i specjalistycznych akcesoriów. Pyszny, aromatyczny placek powstaje dzięki zatopieniu w jajeczno-śmietanowej masie poddanego obróbce termicznej kurczaka np. pokrojonej w kostkę i podsmażonej z przyprawami piersi. Doskonale do nadzienia nada się również kurczak z rosołu lub wywaru na inną zupę. Oprócz kurczaka dodaję też zblanszowane różyczki kalafiora oraz 2 rodzaje żółtego sera.

Przepis: Tarta z kurczakiem

Delikatne, kremowe danie na posiłek dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
557 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 mały kalafior
  • 200 ml śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 100 g sera gouda
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • szczypta cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kurczakaPierś kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój w kostkę lub w paseczki. Oprósz mięso solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmaż na klarowanym maśle. Mięso powinno lekko się przyrumienić.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówKalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Wrzuć warzywo na gotującą się wodę z niewielką ilością soli i cukru. Gotuj 2 minuty, a następnie przełóż do miski z zimną wodą i po chwili odcedź. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  3. Przygotowanie masy jajeczno-śmietanowejJajka wbij do miski i lekko ubij mikserem lub rózgą kuchenną ze śmietaną. Dopraw masę oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Przygotowanie do pieczeniaUmieść kurczaka i różyczki kalafiora w wysmarowanej masłem formie do tarty. Oprósz składniki solą i świeżo zmielonym pieprzem, posyp połową sera oraz wlej masę z jajek i śmietany. Lekko potrząśnij formą i posyp wierzch resztą sera.
  5. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-30 minut (czas pieczenia zależy od grubości tarty).

Jak podawać wytrawną tartę z kurczakiem?

Wytrawną tartę z kurczakiem można podawać na ciepło i na zimno. Jej smak świetnie komponuje się z zimnymi sosami np. pomidorową salsą, sosem czosnkowym, sosem jogurtowo-ziołowym i sosem tysiąca wysp. Do tarty podaję surówki i sałatki ze świeżych warzyw np. sałatkę z pomidorków koktajlowych i rukoli.

Opcjonalne dodatki do wytrawnej tarty z kurczakiem

Smak wytrawnego placka możesz wzbogacić, dodając różne składniki np.:

  • zblanszowane różyczki brokułu,
  • pokrojoną w kostkę lub piórka i podsmażoną na maśle cebulę,
  • zblanszowane i pokrojone na małe kawałki szparagi,
  • pokrojony w kostkę i podsmażony boczek,
  • przeciśnięty przez praskę czosnek (wymieszaj razem z masą z jajek i śmietany),
  • ulubioną zieleninę np. natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, cebulkę dymkę,
  • świeże i suszone zioła np. bazylię, tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, szałwię.

Czytaj też:
Z tartej cukinii i kilku prostych dodatków robię zdrowe naleśniki. Podaję na przekąskę lub kolację
Czytaj też:
Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Frytki z cukinii to przekąska idealna