Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Frytki z cukinii to przekąska idealna

Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Frytki z cukinii to przekąska idealna

Dodano: 
Frytki z cukinii
Frytki z cukinii Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Frytki z cukinii to prosta i pyszna przekąska warzywna. To świetny sposób na niebanalne wykorzystanie cukinii.

Frytki warzywne z piekarnika to alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim tłuszczu. To prosta przekąska, ale nie pozbawiona przyjemności chrupania. Paluszki cukiniowe można panierować w zwykłej bułce tartej, ale my tym razem proponujemy, aby wykorzystać panko.

Co to jest panko?

Panko to rodzaj japońskiej panierki, czyli bułki tartej w postaci lekkich, chrupiących płatków. Powstaje ze specjalnego pieczywa wypiekanego bez skórki i suszonego w taki sposób, by miało bardzo puszystą strukturę. Dzięki temu panko nie nasiąka tłuszczem tak szybko jak zwykła bułka tarta, a potrawy panierowane pozostają wyjątkowo chrupiące i delikatne. Najczęściej używa się go do panierowania mięsa, ryb, owoców morza czy warzyw.

Panko bez trudu można kupić w większości marketów. Produktu można szukać na działach z kuchnią azjatycką, ale czasem jest też na dziale z pieczywem obok klasycznej bułki tartej.

Jak zrobić frytki z cukinii w panko?

Cukinię panierujemy dokładnie tak, jakbyśmy panierowali np. kotlety czy inne kawałki mięsa. Dobrze jest zrobić trzyetapową panierkę, czyli z mąki, jajka i panko. Ostatnią warstwę należy starannie dociskać do kawałków cukinii, aby warzywo było nią jak najbardziej pokryte.

Wskazówka: w przepisie nie ma dodatku tłuszczu, ale jeśli chcesz, aby twoja panierka była idealnie zrumieniona i chrupiąca, warto dodatkowo popryskać panierowane frytki olejem. Idealnie nadaje się do tego olej w spreju.

Frytki należy piec, aż ładnie się zrumienią. Dla lepszego efektu można je w połowie pieczenia poodwracać na drugą stronę.

Przepis: Frytki z cukinii

Warzywne paluszki w panierce panko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
128 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 8 łyżek panko
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cukiniiUmyj cukinie i odetnij końcówki. Pokrój warzywa na słupki długości palca. Posól lekko i odstaw na 10 minut, by puściły wodę. Odsącz ręcznikiem papierowym. Dopraw pieprzem.
  2. Panierowanie i pieczenieW jednej misce roztrzep jajka, w dwóch kolejnych uszykuj mąkę i panko. Kawałki cukinii panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez ok. 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.