Frytki warzywne z piekarnika to alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim tłuszczu. To prosta przekąska, ale nie pozbawiona przyjemności chrupania. Paluszki cukiniowe można panierować w zwykłej bułce tartej, ale my tym razem proponujemy, aby wykorzystać panko.
Co to jest panko?
Panko to rodzaj japońskiej panierki, czyli bułki tartej w postaci lekkich, chrupiących płatków. Powstaje ze specjalnego pieczywa wypiekanego bez skórki i suszonego w taki sposób, by miało bardzo puszystą strukturę. Dzięki temu panko nie nasiąka tłuszczem tak szybko jak zwykła bułka tarta, a potrawy panierowane pozostają wyjątkowo chrupiące i delikatne. Najczęściej używa się go do panierowania mięsa, ryb, owoców morza czy warzyw.
Panko bez trudu można kupić w większości marketów. Produktu można szukać na działach z kuchnią azjatycką, ale czasem jest też na dziale z pieczywem obok klasycznej bułki tartej.
Jak zrobić frytki z cukinii w panko?
Cukinię panierujemy dokładnie tak, jakbyśmy panierowali np. kotlety czy inne kawałki mięsa. Dobrze jest zrobić trzyetapową panierkę, czyli z mąki, jajka i panko. Ostatnią warstwę należy starannie dociskać do kawałków cukinii, aby warzywo było nią jak najbardziej pokryte.
Wskazówka: w przepisie nie ma dodatku tłuszczu, ale jeśli chcesz, aby twoja panierka była idealnie zrumieniona i chrupiąca, warto dodatkowo popryskać panierowane frytki olejem. Idealnie nadaje się do tego olej w spreju.
Frytki należy piec, aż ładnie się zrumienią. Dla lepszego efektu można je w połowie pieczenia poodwracać na drugą stronę.
Przepis: Frytki z cukinii
Warzywne paluszki w panierce panko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 128 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- 8 łyżek panko
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie cukiniiUmyj cukinie i odetnij końcówki. Pokrój warzywa na słupki długości palca. Posól lekko i odstaw na 10 minut, by puściły wodę. Odsącz ręcznikiem papierowym. Dopraw pieprzem.
- Panierowanie i pieczenieW jednej misce roztrzep jajka, w dwóch kolejnych uszykuj mąkę i panko. Kawałki cukinii panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C przez ok. 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.