Już nie robię zwykłego bakłażana. Ten po chińsku znika z misek w mgnieniu oka

Już nie robię zwykłego bakłażana. Ten po chińsku znika z misek w mgnieniu oka

Dodano: 
Duszony bakłażan na ostro
Duszony bakłażan na ostro Źródło: Shutterstock / gontabunta
Kiedy pierwszy raz spróbowałem tej wersji bakłażana, byłem zaskoczony jak proste składniki potrafią dać tak mocny smak. To danie uzależnia od pierwszego kęsa.

Pamiętam, jak podczas jednej z podróży po Europie trafiłem do małej knajpki prowadzonej przez rodzinę z Chin. W menu był bakłażan przygotowany w zupełnie inny sposób, niż znałem. Pikantny, aromatyczny i pełen charakteru. To właśnie wtedy odkryłem, że kuchnia chińska potrafi wydobyć z warzyw coś absolutnie wyjątkowego i że bakłażan nie musi być tylko dodatkiem, ale grać główną rolę na talerzu.

Jak zrobić bakłażana po chińsku?

Bakłażana najlepiej wybierać młodego, o cienkiej skórce i zwartej strukturze. Dzięki temu szybciej mięknie w trakcie smażenia i nie ma wyczuwalnej goryczki. W tradycyjnej wersji używa się wieprzowiny, ale mięso można zastąpić kurczakiem, który sprawi, że całość będzie delikatniejsza. Dla osób unikających mięsa świetnym wyborem jest klasyczna wersja z tofu, które doskonale chłonie smak przypraw i sosu.

Jeśli nie masz pod ręką pasty chili doubanjiang, sięgnij po koncentrat pomidorowy połączony z ostrą papryką albo użyj sambal oelek, który wniesie wyraźną pikantność. Jasny sos sojowy można zastąpić mieszanką zwykłego sosu sojowego rozcieńczonego wodą, a nawet odrobiną sosu rybnego z dodatkiem soli. Chcąc nadać potrawie charakterystyczny akcent kuchni syczuańskiej, warto dosypać szczyptę pieprzu syczuańskiego, który potęguje intensywność smaku.

Przepis: Duszony bakłażan na ostro

To łatwy sposób na wykorzystanie nadmiarów bakłażana.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
273 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 2 łyżki pasty chili doubanjiang
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypior do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakłażanaPokrój bakłażany w kostkę lub talarki i posól, odstaw na 20 minut, aby puściły wodę. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Smażenie mięsaNa rozgrzanym oleju przesmaż mięso z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodaj pastę chili i dokładnie wymieszaj.
  3. Duszenie bakłażanaDodaj bakłażana, wlej bulion (może być esencja ze słoika), sos sojowy i duś całość około 15 minut. Na koniec zagęść skrobią rozrobioną w odrobinie wody i skrop olejem sezamowym.

Z czym podać duszonego bakłażana?

Duszonego bakłażana warto podać z dodatkami, które podkreślą jego kremową konsystencję i głęboki smak. Oto kilka propozycji:

  • Jogurt z czosnkiem i miętą – chłodny jogurt z dodatkiem czosnku i świeżej mięty dodaje lekkości i kontrastuje z głębokim smakiem bakłażana.
  • Ryż jaśminowy – aromatyczny ryż jaśminowy doskonale chłonie sos z bakłażana, tworząc sycące i harmonijne połączenie smaków.
  • Pieczywo z oliwą i ziołami – chrupiące grzanki lub pita skropione oliwą i posypane ziołami idealnie nadają się do nabierania bakłażana. Tak zrobisz domowe chlebki pita.
  • Sałatka z pomidorów i cebuli – świeża sałatka z pomidorów, czerwonej cebuli i natki pietruszki dodaje kwasowości i orzeźwia danie.

Czytaj też:
Robię ten makaron, gdy mam mało czasu. Trzy składniki i smak, który przenosi do Włoch
Czytaj też:
W sezonie łączę to tanie warzywo ze zdrową ciecierzycą. To jednogarnkowe danie robi u mnie za cały obiad