Ten kalafior to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bułka i masło idą w odstawkę

Ten kalafior to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bułka i masło idą w odstawkę

Dodano: 
Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Mam dziś nie lada gratkę dla wielbicieli kalafiora. To warzywo zwykle gotujemy i podajemy polane zrumienioną na maśle bułką. Tym razem proponuję przygotować je nieco inaczej. Po pierwsze w piekarniku, po drugie w pysznym sosie.

Kalafior to warzywo niezwykłe. Ma niepowtarzalny wygląd, smak i teksturę. W zależności od sposobu przyrządzenia może zamienić się w gładką masę lub przyjemnie chrupać. Dziś zapraszam was na wyjątkową zapiekankę, która jest lekka, ale zarazem całkiem sycąca. To zasługa aksamitnego dodatku.

Na co zwrócić uwagę przyrządzając kalafior?

Kalafior to jedno z niewielu warzyw, których zjadamy kwiatostan. Wyróżnia się on baldachowatym kształtem i białym kolorem. Do potraw najlepiej dodawać go podzielonego na małe różyczki. Szybciej zmięknie i łatwiej będzie go jeść.

Warzywo to potrafi być lekkostrawne, trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzić. Otóż gotując kalafior, należy go wrzucić na gorącą, osoloną wodę i gotować bez przykrycia. Dzięki temu będą się mogły ulotnić nieprzyjemne aromaty.

Ważne jest też, by kalafiora nie gotować zbyt długo. Najsmaczniejszy jest, gdy jest półmiękki. Wtedy też jest najlżejszy dla żołądka. W zbyt długo gotowanym zaczynają się uwalniać związki siarki, które podrażniają jelita. Co ciekawe, im dłużej gotowany kalafior, tym ma intensywniejszy, nieprzyjemny smak.

Jak zrobić zapiekankę z kalafiora?

Przygotowanie zapiekanki zaczynam od podzielenia kalafiora na różyczki i krótkiego obgotowania ich w osolonej wodzie. Ten prosty zabieg znacznie skróci czas pieczenia. Odsączony kalafior przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem i wstawiam do piekarnika. Po ok. 25 minutach potrawę można serwować na stół.

Przepis: Zapiekany kalafior

Kalafior zapiekany w aksamitnym sosie beszamelowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło do natłuszczenia formy
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kalafioraKalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj go 2-3 minuty. Po tym czasie kalafior odcedź, a różyczki przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni lub w małym rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę, chwilę ją przesmaż nie rumieniąc. Potem wlewaj stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go gałką, solą i pieprzem.
  3. Pieczenie potrawyPrzygotowanym sosem zalej obgotowany kalafior. Całość posyp pozostałym startym serem. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

Czym można wzbogacić zapiekankę z kalafiora?

Jeśli chcecie, by zapiekanka z kalafiora była jeszcze bardziej sycąca, możecie ją wzbogacić pożywnymi składnikami. Jeśli chodzi o składnik białkowy, to warto do niej dodać np.: usmażone lub ugotowane kawałki piersi z kurczaka, podsmażone paski szynki lub boczku czy cząstki jaj ugotowanych na twardo. Kalafior można też zestawić z innymi warzywami. Dobrze pasować będą np.: brokuł, ziemniak, marchew, papryka. Warto też pamiętać o serze, który potrafi podkręcić smak i dodać potrawie aksamitności.

Czytaj też:
Nie zgadniesz, co można zrobić z kalafiora. Ten przepis zmienia wszystko
Czytaj też:
Starłam kalafior i połączyłam z mięsem mielonym. Ta zapiekanka to moje odkrycie