Naleśniki gryczane to doskonały wybór nie tylko dla osób, które rezygnują ze spożywania mąki pszennej. Pyszne placki z mąki gryczanej urozmaicą każde menu. Moja rodzina uwielbia ich delikatny smak, który można zmieniać, dodając do ciasta różne zioła oraz przyprawy.
Dlaczego warto wypróbować przepis na naleśniki gryczane?
Naleśniki gryczane zachwycają smakiem oraz pięknym, bursztynowym kolorem. Mąka gryczana jest o wiele zdrowsza niż zwykła mąka pszenna, bo zawiera m.in. błonnik pokarmowy, potas, żelazo, magnez i wapń. Naleśniki z mąki gryczanej mają przyjemny, lekko orzechowy smak. Żeby je przygotować, nie musisz kupować mąki gryczanej – wystarczy zmielić jasną kaszę gryczaną (niepaloną) lub ciemną kaszę gryczaną (paloną) na pył i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
Jak zrobić naleśniki gryczane?
Naleśniki gryczane robię z dodatkiem mleka i wody gazowanej (możesz zmienić proporcje tych składników oraz użyć samego mleka lub wody). Do ciasta dodaję oliwę z oliwek, dzięki której smażenie placków nie wymaga natłuszczania patelni. Ciasto naleśnikowe polecam odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, dzięki czemu placki wyjdą bardziej elastyczne oraz puszyste. Jeżeli naleśniki gryczane podaję z wytrawnym farszem, to często zmieniam smak ciasta, dodając np. granulowany czosnek, oregano, rozmaryn i mieloną paprykę.
Przepis: Naleśniki gryczane
Dzięki mące gryczanej te placki są puszyste, lekkie i delikatnie orzechowe w smaku. To zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 74 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 4 małe jajka lub 3 średnie
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoW dużej misce umieść jajka, mleko i wodę. Miksuj lub mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Dodaj przesianą mąkę gryczaną, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek (opcjonalnie olej lub klarowane masło). Miksuj lub mieszaj, aż powstanie ciasto bez grudek. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej dużą patelnię. Niewielkimi porcjami nakładaj ciasto i smaż cienkie placki na złoty kolor.
Gotowe naleśniki odkładaj na odwrócony do góry dnem talerz lub deskę do krojenia.
Z czym podawać naleśniki gryczane?
Naleśniki gryczane z powyższego przepisu mają delikatny smak, co sprawia, że wyśmienicie smakują bez dodatków np. posypane cukrem pudrem lub polane miodem/syropem klonowym, a także z różnymi farszami. Podaję je z m.in.:
- białym serem z miodem, rodzynkami i wanilią,
- dżemem, marmoladą i smażonymi jabłkami,
- kremem czekoladowym,
- twarożkiem ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem,
- kiszoną kapustą smażoną z cebulą i grzybami,
- farszem ze szpinaku i żółtego sera,
- usmażonymi pieczarkami i żółtym serem,
- zmiksowanym mięsem z rosołu z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw.
Naleśniki gryczane doskonale nadają się również do zapiekania z np. podsmażonym kurczakiem i warzywami, gęstym sosem pomidorowym z mięsem, a także szynką i żółtym serem. Natomiast placki te pokrojone w cienkie paseczki są smacznym zamiennikiem dodawanego do zup makaronu i ryżu.
Czytaj też:
Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapkiCzytaj też:
To najprostsze, wytrawne naleśniki, jakie możesz zrobić. Doskonale sycą, sprawdzą się na kolację