Odkryj sekret moich pulpetów w sosie pomidorowym. Szybki i tani obiad, który pokocha cała rodzina

Odkryj sekret moich pulpetów w sosie pomidorowym. Szybki i tani obiad, który pokocha cała rodzina

Dodano: 
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock
Pulpety w sosie pomidorowym to klasyka kuchni domowej. Szybkie, smaczne i sycące danie, którego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Pulpety to jedno z najstarszych dań, które, choć istnieje w wielu kuchniach na całym świecie, ma włoski rodowód. Swoją nazwę zawdzięczają włoskiemu polpetta, pochodzącemu od słowa polpa, czyli miazga. Określane w ten sposób danie to potrawa przygotowana na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów z dodatkiem jaj, tartej bułki i przypraw.

Pulpety to również danie ekonomiczne. Dawniej pozwalały na wykorzystanie resztek mięsa. W czasach, kiedy mięso było drogie, gospodynie domowe łączyły je z innymi składnikami, takimi jak bułka tarta czy ryż, aby uzyskać większą ilość posiłku. Dodatek bułki tartej lub ryżu do pulpetów sprawiał, że danie było tańsze, a jednocześnie sycące.

Wskazówka: choć tradycyjne pulpety są mięsne, współczesne wersje tego dania mogą być przygotowywane także w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Zamiast mięsa wykorzystuje się np. soczewicę, tofu lub warzywa. Takie pulpety w sosie pomidorowym są równie smaczne, a pełne białka roślinnego.

Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym?

Pulpety należą do potraw, które nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. To proste danie, które przygotowuję na bazie mielonego mięsa wieprzowego. Możesz użyć również mięsa wołowo-wieprzowego lub drobiowego. Porada: sos możesz przygotować również na bazie świeżych pomidorów lub z ich dodatkiem.

Przepis: Pulpety w sosie pomidorowym

Klasyczne danie obiadowe. Idealne do podania z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
566 w każdej porcji

Składniki

Na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych (około 400 g)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaCebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj mielone mięso, jajko, mleko, tartą bułkę, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Uformuj małe pulpety (około 20-25 sztuk w zależności od wielkości). W dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż pulpety przez kilka minut, aż będą lekko zarumienione z każdej strony. Nie muszą być w pełni usmażone, ponieważ będą gotować się jeszcze w sosie.
  2. Przygotowanie sosu pomidorowegoW tej samej patelni (po usmażeniu pulpetów) dodaj oliwę i zeszklij cebulę przez około 3-4 minuty, aż stanie się miękka. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Wlej puszkę krojonych pomidorów, dodaj bazylię, oregano, sól i pieprz. Następnie wlej bulion. Sos gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje.
  3. Gotowanie pulpetówDo sosu pomidorowego włóż wcześniej przygotowane pulpety. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż pulpety będą w pełni ugotowane, a sos się zagęści.
  4. DekorowanieKilka listków bazylii odłóż, resztę drobno posiekaj. Posyp pulpety posiekaną bazylią i udekoruj całymi listkami.

Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym są niezwykle uniwersalnym daniem. Możesz je podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem.

Pulpety mają wiele wersji

Pulpety można spotkać w wielu europejskich kuchniach. W zależności od regionu mogą mieć różne nazwy, różnorodne przyprawy i dodatki. W kuchni włoskiej często dodaje się parmezan, bazylię lub oregano. W kuchni środkowoeuropejskiej pulpety mogą być bardziej aromatyczne, z dodatkiem majeranku, czosnku lub liścia laurowego. Choć różnią się składnikami, idea formowania mięsa w kulki i gotowania go w sosie jest uniwersalna. Pulpety mogą być podawane samodzielnie, czyli al sugo lub stanowić dodatek do zup.

Czytaj też:
Hit rodzinnych obiadów! Aromatyczne ćwiartki kurczaka są tanie, proste i znikają ze stołu w mgnieniu oka
Czytaj też:
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna to tani obiad dla rodziny. Mój prosty przepis na sycące danie