Moje dzieci wciąż dopytują o te puchate racuchy. Są pyszne i zawierają 2 wartościowe dodatki

Moje dzieci wciąż dopytują o te puchate racuchy. Są pyszne i zawierają 2 wartościowe dodatki

Dodano: 
Racuchy twarogowe
Racuchy twarogowe Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Moje dzieci uwielbiają racuchy. Mogą je jeść na śniadanie, podwieczorek i kolację. A ja najchętniej przyrządzam im puchate racuchy z dwoma pożywnymi dodatkami. Wtedy wiem, że zjadają coś wartościowego.

Racuchy niewątpliwie są pyszne, jednak nie wszystkie mają wybitnie wysoką wartość odżywczą. A to dlatego, że zwykle robi się je z białej mąki, jajek i mleka. Wystarczy jednak nieco zmodyfikować ich skład, by stały się pożywniejsze. Ja na przykład dorzucam do ciasta twaróg, który wnosi do puchatych placków wiele dobrego.

Jak spulchnić racuchy, by były puchate?

Tradycyjne racuchy spulchnia się drożdżami. Jednak ich przygotowanie trzeba zacząć 1-2 godziny wcześniej, by ciasto zdążyło odpowiednio urosnąć. I tu często pojawia się problem, bo ochota na racuchy nie raz przychodzi nagle. Dlatego ja racuchy zazwyczaj spulchniam proszkiem do pieczenia. Wtedy nie trzeba czekać z ich smażeniem. Można też sięgnąć po sodę oczyszczoną, jednak niektórym przeszkadza jej smak.

Jak zrobić racuchy z twarogiem i rodzynkami?

Przygotowanie puchatych racuchów z twarogiem i rodzynkami jest proste i szybkie. Trzeba je zacząć od rozgniecenia twarogu, a potem wymieszania go z pozostałymi dodatkami. Na końcu do gęstego ciasta dodaję namoczone rodzynki i po chwili zaczynam smażyć puszyste placki.

Przepis: Racuchy z twarogiem i rodzynkami

Puchate racuchy z twarogiem i rodzynkami na proszku do pieczenia

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRodzynki opłucz w ciepłej wodzie. Jeśli są bardzo suche mocz je w wodzie przez 5 minut, a potem osącz i osusz. Twaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, cukier i kefir, wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, rozmieszaj dość gęste ciasto. Połącz je z rodzynkami.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy będą z dwóch stron złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.

Wskazówka: Zamiast oprószać cukrem pudrem, racuchy można polać cienkimi smużkami miodu lub syropu klonowego.

Czym można wzbogacić racuchy?

Najpopularniejsze racuchy to te z jabłkami. Ja jednak często robię racuchy z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami, np. żurawiną czy posiekanymi morelami. Dobrze też smakują racuchy z kawałkami gruszki czy banana. Jeśli chcecie, możecie do ciasta dodać także trochę sypkiego maku albo nasion chia. Podniosą wartość odżywczą potrawy i nadadzą apetycznego wyglądu.

Czytaj też:
Zdrowe placki z twarogu znikają w mig. Ten prosty przepis to u mnie hit na każdą okazję
Czytaj też:
Moje racuchy z jabłkami są obłędnie pulchne. Nie mają drożdży, a rosną dzięki sekretnemu dodatkowi