Przygotowując posiłki dla rodziny, staram się wybierać jak najzdrowsze i wartościowe produkty spożywcze. Z tego powodu często goszczą u mnie różne rodzaje białego sera. Stanowią one cenne źródło ważnych składników odżywczych. Dzięki czemu słodki posiłek z ich udziałem nie jest jedynie źródłem pustych kalorii i wpisuje się w założenia zdrowej diety. Dziś polecam przepis na placki z twarogu. Doskonale sprawdzają się jako propozycja na śniadanie, obiad i przekąskę. Serwuję je z różnymi dodatkami oraz robię w wersji wytrawnej.
Jaki ser nadaje się na placki z twarogu?
Do przygotowania chrupiących placuszków zwykle zużywam zapasy serka cottage cheese oraz białego sera w kostce, ale pyszne placuszki wychodzą również z samego serka cottage cheese lub samego twarogu w kostce i twarogu sernikowego. Wskazówka: używając sera mielonego, dodaję nieco więcej mąki pszennej oraz dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym, żeby masa nie była bardzo wodnista.
Opcjonalnie możesz użyć gotowego twarożku wiejskiego w pudełku (to gęsty, rozdrobniony twaróg z dodatkiem śmietany). Na placki w wersji słodkiej i wytrawnej nadaje się również twarożek owczy oraz kozi.
Jak zrobić słodkie placki z twarogu?
Placki z twarogu to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Pod względem wyglądu przypominają polskie racuchy. Nieco zmodyfikowałem oryginalny przepis – zastępuję cukier puder i cukier waniliowy miodem i ekstraktem z wanilii oraz dodaję do masy twarogowej masło, które sprawia, że można usmażyć chrupiące placuszki z twarogu na suchej patelni.
Samo przygotowanie masy na placki z twarogu to przysłowiowa bułka z masłem. Do serka cottage cheese i twarogu w kostce dodaję żółtka, mąkę, miód oraz pianę z białek, mieszam, smażę i gotowe.
Smak masy serowej na placki możesz wzbogacić, dodając np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, posiekane owoce suszone np. rodzynki lub morele oraz świeże owoce np. borówki, maliny bądź brzoskwinie.
Przepis: Placki z twarogu
Pyszne placuszki z twarogu są idealne na różne posiłki.
- Rodzaj kuchni
- Ukraińska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 379 w każdej porcji
Składniki
- 250 g serka cottage cheese
- 250 g białego sera w kostce
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3-4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSerek cottage cheese odsącz z zalewy i ugnieć widelcem razem z twarogiem w kostce. Porada: jeżeli biały ser jest wilgotny, to możesz zrezygnować z rozdrabniania serka cottage cheese. Oddziel żółtka od białek. Żółtka roztrzep trzepaczką lub mikserem (powinny się lekko spienić), a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło roztop i pozostaw do ostygnięcia.
- Łączenie składnikówDo masy serowej dodaj żółtka, miód, ekstrakt waniliowy oraz ostudzone masło i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mieszaj do połączenia się składników. Do jednolitej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją łyżką lub szpatułką.
- SmażenieRozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i smaż niewielkie placki partiami. Gdy przyrumienią się od spodu, zmniejsz grzanie i przewróć je na drugą stronę – są idealnie wysmażone po 3 minutach smażenia na małym ogniu, z każdej strony.
Usmażone placki zdejmuj z patelni i kładź na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać placki z twarogu?
Placki z twarogu podaję na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem syropu klonowego, musu owocowego (np. malinowego lub mango) bądź świeżych owoców (sezonowych – truskawek, malin lub całorocznych – bananów, jabłek, gruszek) i jogurtu naturalnego.
Jak zrobić wytrawne placki z twarogu?
Wytrawne placki z twarogu przygotowuję, zastępując słodkie dodatki solą, pieprzem, innymi przyprawami oraz świeżymi lub suszonymi ziołami. Doskonale smakują z dodatkiem m.in. czosnku, oregano, czarnuszki, a także suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Do masy serowej możesz również dodać drobno pokrojone, niezbyt wodniste warzywa np. czerwoną paprykę. Wytrawne placki z twarogu podaję na liściach sałaty, posypane świeżą zieleniną np. szczypiorkiem. Wyśmienicie smakują z kwaśną śmietaną, sosem jogurtowo-ziołowym i sosem czosnkowym.
Czytaj też:
Moje racuchy z jabłkami są obłędnie pulchne. Nie mają drożdży, a rosną dzięki sekretnemu dodatkowiCzytaj też:
Naleśniki mojej babci smakowały najlepiej na świecie. Ich sekretem był zdrowy, tani płyn