Zdrowe placki z twarogu znikają w mig. Ten prosty przepis to u mnie hit na każdą okazję

Zdrowe placki z twarogu znikają w mig. Ten prosty przepis to u mnie hit na każdą okazję

Dodano: 
Placki z twarogu
Placki z twarogu Źródło: Shutterstock / Anna_List
Różnego rodzaju placki i placuszki to doskonały pomysł na szybki i tani posiłek, który smakuje dzieciom i dorosłym. Te z mojego przepisu robi się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej.

Przygotowując posiłki dla rodziny, staram się wybierać jak najzdrowsze i wartościowe produkty spożywcze. Z tego powodu często goszczą u mnie różne rodzaje białego sera. Stanowią one cenne źródło ważnych składników odżywczych. Dzięki czemu słodki posiłek z ich udziałem nie jest jedynie źródłem pustych kalorii i wpisuje się w założenia zdrowej diety. Dziś polecam przepis na placki z twarogu. Doskonale sprawdzają się jako propozycja na śniadanie, obiad i przekąskę. Serwuję je z różnymi dodatkami oraz robię w wersji wytrawnej.

Jaki ser nadaje się na placki z twarogu?

Do przygotowania chrupiących placuszków zwykle zużywam zapasy serka cottage cheese oraz białego sera w kostce, ale pyszne placuszki wychodzą również z samego serka cottage cheese lub samego twarogu w kostce i twarogu sernikowego. Wskazówka: używając sera mielonego, dodaję nieco więcej mąki pszennej oraz dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym, żeby masa nie była bardzo wodnista.

Opcjonalnie możesz użyć gotowego twarożku wiejskiego w pudełku (to gęsty, rozdrobniony twaróg z dodatkiem śmietany). Na placki w wersji słodkiej i wytrawnej nadaje się również twarożek owczy oraz kozi.

Jak zrobić słodkie placki z twarogu?

Placki z twarogu to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Pod względem wyglądu przypominają polskie racuchy. Nieco zmodyfikowałem oryginalny przepis – zastępuję cukier puder i cukier waniliowy miodem i ekstraktem z wanilii oraz dodaję do masy twarogowej masło, które sprawia, że można usmażyć chrupiące placuszki z twarogu na suchej patelni.

Samo przygotowanie masy na placki z twarogu to przysłowiowa bułka z masłem. Do serka cottage cheese i twarogu w kostce dodaję żółtka, mąkę, miód oraz pianę z białek, mieszam, smażę i gotowe.

Smak masy serowej na placki możesz wzbogacić, dodając np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, posiekane owoce suszone np. rodzynki lub morele oraz świeże owoce np. borówki, maliny bądź brzoskwinie.

Przepis: Placki z twarogu

Pyszne placuszki z twarogu są idealne na różne posiłki.

Rodzaj kuchni
Ukraińska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
379 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g serka cottage cheese
  • 250 g białego sera w kostce
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSerek cottage cheese odsącz z zalewy i ugnieć widelcem razem z twarogiem w kostce. Porada: jeżeli biały ser jest wilgotny, to możesz zrezygnować z rozdrabniania serka cottage cheese. Oddziel żółtka od białek. Żółtka roztrzep trzepaczką lub mikserem (powinny się lekko spienić), a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło roztop i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Łączenie składnikówDo masy serowej dodaj żółtka, miód, ekstrakt waniliowy oraz ostudzone masło i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mieszaj do połączenia się składników. Do jednolitej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją łyżką lub szpatułką.
  3. SmażenieRozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i smaż niewielkie placki partiami. Gdy przyrumienią się od spodu, zmniejsz grzanie i przewróć je na drugą stronę – są idealnie wysmażone po 3 minutach smażenia na małym ogniu, z każdej strony.

Usmażone placki zdejmuj z patelni i kładź na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać placki z twarogu?

Placki z twarogu podaję na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem syropu klonowego, musu owocowego (np. malinowego lub mango) bądź świeżych owoców (sezonowych – truskawek, malin lub całorocznych – bananów, jabłek, gruszek) i jogurtu naturalnego.

Jak zrobić wytrawne placki z twarogu?

Wytrawne placki z twarogu przygotowuję, zastępując słodkie dodatki solą, pieprzem, innymi przyprawami oraz świeżymi lub suszonymi ziołami. Doskonale smakują z dodatkiem m.in. czosnku, oregano, czarnuszki, a także suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Do masy serowej możesz również dodać drobno pokrojone, niezbyt wodniste warzywa np. czerwoną paprykę. Wytrawne placki z twarogu podaję na liściach sałaty, posypane świeżą zieleniną np. szczypiorkiem. Wyśmienicie smakują z kwaśną śmietaną, sosem jogurtowo-ziołowym i sosem czosnkowym.

Czytaj też:
Moje racuchy z jabłkami są obłędnie pulchne. Nie mają drożdży, a rosną dzięki sekretnemu dodatkowi
Czytaj też:
Naleśniki mojej babci smakowały najlepiej na świecie. Ich sekretem był zdrowy, tani płyn