Pulchne racuchy z jabłkami kochają u mnie wszyscy. Często robię je w weekendy na śniadanie, w w tygodniu podaję jako słodki obiad lub podwieczorek. Moje racuchy z jabłkami są wyjątkowo pulchne, a są takie dzięki dodatkowi mlecznego przetworu. Przepis uwzględnia kefir, który dzięki zawartości dwutlenku węgla świetnie spulchnia ciasto na bazie proszku do pieczenia. Do racuchów idealnie sprawdzi się naturalny kefir bez mleka w proszku, który delikatnie musuje.
Czy wszystkie jabłka nadają się do racuchów?
Większość odmian jabłek nadaje się do racuchów. Najczęściej robię racuchy z twardymi, soczystymi jabłkami o słodkim smaku (odmiany Red Delicious i Golden Delicious), bo takie uwielbiają moje dzieci. Do racuchów dobrze sprawdzą się również jabłka o kwaskowatym smaku np. Szara Reneta, Ligol, Antonówka.
Jak smażyć racuchy z jabłkiem, żeby ograniczyć wchłanianie tłuszczu?
Jest kilka sposobów na smażenie racuchów, które pozwalają ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez ciasto. Smażę racuchy zgodnie z poradą, którą znalazłem pod przepisem – na patelnię z zimnym jeszcze tłuszczem dodaję 2-3 krople octu spirytusowego. Ten dawny trik na smażenie racuchów sprawdza się rewelacyjnie, sprawiając, że placuszki wychodzą znacznie lżejsze.
Możesz również dodać do ciasta na racuchy 2 łyżki klarowanego masła lub oleju i usmażyć placki na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Jak zrobić pulchne racuchy z jabłkami bez drożdży?
Ciasto do racuchów na kefirze robię tak samo, jak ciasto z dodatkiem mleka. Przed przystąpieniem do mieszania składników, ogrzewam je do temperatury pokojowej. Ciasto mieszam mikserem na niskich obrotach i odstawiam na kilka minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie obieram i kroję jabłka. Jabłka dodaję tuż przed rozpoczęciem smażenia placków, żeby nie puściły soku.
Wzbogacam smak racuchów z jabłkami odrobiną ekstraktu waniliowego, cynamonu i mielonych goździków. Możesz pominąć te składniki. Wyśmienicie smakują również placki dosmaczone skórką otartą z cytryny.
Przepis: Pulchne racuchy z jabłkiem
Placuszki wychodzą bardzo pulchne, chociaż w składnikach nie znajdziesz drożdży.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 2 średnie jajka
- 2-3 łyżki cukru
- 10 kropli ekstraktu waniliowego
- cynamon
- mielone goździki
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 2-3 krople octu spirytusowego
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta na racuchyDo wysokiego naczynia wybij jajka i dodaj cukier. Miksuj na średnich obrotach, aż jajka zaczną się pienić, a cukier całkiem się rozpuści. Dodaj kefir i miksuj do połączenia się składników. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy, cynamon i mielone goździki (do smaku). Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Przykryj naczynie i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Przygotowanie jabłekJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę lub poszatkuj na mandolinie (pokrój w cienkie plasterki).
- Łączenie składnikówDelikatnie wmieszaj jabłka w ciasto.
- SmażenieRozgrzej olej i na tym etapie dodaj do niego octu. Smaż racuchy partiami, formując okrągłe placuszki (nakładam ciasto małą chochelką, co ułatwia odmierzanie porcji). Gotowe racuchy są chrupiące i rumiane z obu stron. Usmażone placuszki z jabłkami możesz dodatkowo odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Czy do racuchów można dodać jedynie jabłka?
Do ciasta na racuchy dodaję również inne owoce np. gruszki, truskawki, banany, borówki i maliny. W sezonie zimowym często robię racuchy z dodatkiem owoców suszonych np. rodzynek, żurawiny i moreli, a także owoców mrożonych – przed dodaniem do ciasta rozmrażam owoce i odsączam z nadmiaru płynu oraz dodatkowo osuszam na wyłożonym ręcznikiem papierowym sitku.
Czytaj też:
Te proste placuszki robię w kwadrans. Są idealne jako deser lub słodki posiłekCzytaj też:
Do ciasta ziemniaczanego dodaję 2 proste składniki. Placki nie ciemnieją i wychodzą złociste