Barszcz czerwony z pewnością w Wigilię pojawi się na wielu stołach. Jedni podadzą go z uszkami, drudzy z krokietami, a inni z pasztecikami. Ja właśnie należę do tej ostatniej grupy, bo zwykle serwuję do niego proste paszteciki domowej roboty. Przygotowuję je raz-dwa z gotowego ciasta francuskiego i pieczarek. Ich koszt nie jest więc wysoki, a wyglądają obłędnie.
Czym nadziać wigilijne paszteciki?
Wigilijne paszteciki powinny mieć jarskie nadzienie. Można je więc wypełnić kapustą i grzybami czy farszem pieczarkowym. Jeśli ktoś lubi, może sięgnąć po farsz z soczewicy. Nadzienie warto dobrze doprawić, by miało wyrazisty smak. W tym celu można sięgnąć po zioła i przyprawy, które poprawią trawienie, a więc po: majeranek, tymianek czy kminek. Tego dnia z pewnością dodatki te nam się przydadzą, ze względu na ilość i różnorodność spożywanych potraw.
Jak zrobić paszteciki z pieczarkami?
Przygotowanie pasztecików z pieczarkami jest niezwykle proste. Ja zazwyczaj dzień wcześniej przyrządzam do nich farsz. Potem wystarczy tylko położyć go na dolnej części pasztecika, przykryć górną i upiec. Moje paszteciki co roku zachwycają całą rodzinę, bo nadaję im typowo świąteczne kształty. Raz więc wyglądają, jak choinki, innym razem jak gwiazdki czy czapki Świętego Mikołaja.
Przepis: Ekspresowe paszteciki do barszczu
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 1 łyżeczka sezamu białego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach lub dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż je mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, dodaj szczyptę tymianku i duś całość 10 minut, tak by odparował płyn. Farsz wystudź.
- Formowanie pasztecikówCiasto francuskie rozwiń, foremką np. w kształcie choinki wykrój z niego parzystą ilość choinek. Na połowę choinek wyłóż po trochu farszu. Jajko rozkłóć, posmaruj nim brzegi choinek, przykryj pustymi choinkami i lekko dociśnij brzegi.
- Pieczenie pasztecikówPaszteciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem, posyp mieszanką sezamu. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Podawaj ciepłe.
Czym ozdobić wigilijne paszteciki?
Wygląd wigilijnych pasztecików warto uświetnić smaczną posypką. Można ją zrobić z sezamu białego, czarnego lub ich mieszanki, a także z maku, kminku, czarnuszki albo grubej soli. Wcześniej paszteciki należy posmarować rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu nasionka nie będą się obsypywały.
Czytaj też:
To najgorszy karp, jakiego możesz podać na Wigilię. Ekspertka wyliczyła wszystkie wadyCzytaj też:
Moja babcia na Wigilię zawsze robiła tę obłędnie smaczną zupę grzybową. Sekretem jest zaskakujący dodatek