Moja rodzina nie przepada za kanapkami. Ja w sumie też. Zamiast nich wolę przygotować coś na ciepło. Ostatnio hitem w moim domu są tortille z pożywnym farszem z piersi kurczaka i papryki. Robi się je łatwo i szybko, a wszyscy zachwycają się ich smakiem.
Jak przygotować kurczaka do tortilli?
Filet z kurczaka do nadziania tortilli najlepiej jest usmażyć. Wcześniej warto go pokroić w paski i zamarynować w oliwie z dodatkiem przypraw, np. czosnku, papryki słodkiej i ostrej, soli i pieprzu. Tak przygotowane kawałki mięsa smaży się w marynacie nie dłużej niż 5-7 minut, co jakiś czas je obracając. Oczywiście do przygotowania tej potrawy można też wykorzystać grillowaną pieczoną czy gotowaną pierś kurczaka. To skróci nieco czas przygotowania potrawy.
Jak zrobić tortille z pożywnym farszem?
Najwięcej czasu w przygotowaniu tortilli z pożywnym farszem zajmuje podsmażenie kurczaka i papryki. Ważne, by nie smażyć ich zbyt długo, tak by kurczak pozostał soczysty, a papryka lekko chrupiąca.
Przepis: Tortille z kurczakiem i papryką
Placki tortilli nadziewane filetem z piersi kurczaka, papryką i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 4 placki tortilli
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- papryka mielona słodka i ostra
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Marynowanie kurczaka i paprykiFilety z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Paprykę umyj, osusz, pokrój w paski, oczyść z nasion i białych błon. Oliwę wymieszaj z mieloną papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Polej nią mięso i paprykę, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
- Smażenie kurczaka i paprykiRozgrzej patelnię, umieść na niej kurczaka i paprykę wraz z marynatą. Smaż na średnim ogniu 5-7 minut, co jakiś czas obracając, by kawałki mięsa i papryki równomiernie się usmażyły. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Zwijanie tortilliNa środek każdego placka tortilli wyłóż trochę mięsa i papryki. Posyp startym serem, złóż tortille niczym gołąbki, czyli do środka załóż dwa naprzeciwległe boki placka, a potem zroluj całość w rulon.
- Podgrzewanie tortilliNadziane tortille podgrzewaj na suchej lub lekko natłuszczonej patelni, by lekko zrumieniły się ze wszystkich stron. Możesz je też podpiec w opiekaczu do kanapek, by ser się rozpuścił, a ciasto ładnie zrumieniło.
Wskazówka: Przed wyłożeniem farszu, tortille można posmarować twarożkiem kanapkowym lub ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Czym można zastąpić placki tortilli?
Gotowe placki tortilli można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak będziecie mieć problem z ich nabyciem, możecie je zastąpić pieczywem typu lawasz. Ma ono postać równie cienkich, choć zwykle kwadratowych placków. Podobną potrawę da się też przygotować z wykorzystaniem naleśników.
Placki tortilli da się też zrobić domowym sposobem. Wystarczy zagnieść proste ciasto z 1 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, szczypty proszku do pieczenia, 3 łyżek oleju i ok. 100 ml dobrze ciepłej wody. Ciasto trzeba podzielić kawałki, cienko rozwałkować i zrumienić na patelni. Takie placki są już gotowe do nadziewania. Najlepiej wykorzystać je zaraz po przygotowaniu, bo dość szybko tracą elastyczność.
Czytaj też:
Biorę tortillę, dodaję proste składniki i gotową pastę. Pyszna przekąska w kilka minutCzytaj też:
W gotowe placki zawijam 4 proste składniki i dodaję pyszny sos. To szybka przekąska na medal