Żadna kolacja nie cieszy się w moim domu takim wzięciem, jak te pożywne i proste tortille

Żadna kolacja nie cieszy się w moim domu takim wzięciem, jak te pożywne i proste tortille

Dodano: 
Tortilla z kurczakiem i papryką
Tortilla z kurczakiem i papryką Źródło: Shutterstock / ffolas
Jeśli twoja rodzina lubi pożywne, pyszne kolacje, podrzucam ci prosty przepis. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz gotowych placków tortilli, piersi z kurczaka, papryki i sera.

Moja rodzina nie przepada za kanapkami. Ja w sumie też. Zamiast nich wolę przygotować coś na ciepło. Ostatnio hitem w moim domu są tortille z pożywnym farszem z piersi kurczaka i papryki. Robi się je łatwo i szybko, a wszyscy zachwycają się ich smakiem.

Jak przygotować kurczaka do tortilli?

Filet z kurczaka do nadziania tortilli najlepiej jest usmażyć. Wcześniej warto go pokroić w paski i zamarynować w oliwie z dodatkiem przypraw, np. czosnku, papryki słodkiej i ostrej, soli i pieprzu. Tak przygotowane kawałki mięsa smaży się w marynacie nie dłużej niż 5-7 minut, co jakiś czas je obracając. Oczywiście do przygotowania tej potrawy można też wykorzystać grillowaną pieczoną czy gotowaną pierś kurczaka. To skróci nieco czas przygotowania potrawy.

Jak zrobić tortille z pożywnym farszem?

Najwięcej czasu w przygotowaniu tortilli z pożywnym farszem zajmuje podsmażenie kurczaka i papryki. Ważne, by nie smażyć ich zbyt długo, tak by kurczak pozostał soczysty, a papryka lekko chrupiąca.

Przepis: Tortille z kurczakiem i papryką

Placki tortilli nadziewane filetem z piersi kurczaka, papryką i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 100 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie kurczaka i paprykiFilety z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Paprykę umyj, osusz, pokrój w paski, oczyść z nasion i białych błon. Oliwę wymieszaj z mieloną papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Polej nią mięso i paprykę, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
  2. Smażenie kurczaka i paprykiRozgrzej patelnię, umieść na niej kurczaka i paprykę wraz z marynatą. Smaż na średnim ogniu 5-7 minut, co jakiś czas obracając, by kawałki mięsa i papryki równomiernie się usmażyły. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Zwijanie tortilliNa środek każdego placka tortilli wyłóż trochę mięsa i papryki. Posyp startym serem, złóż tortille niczym gołąbki, czyli do środka załóż dwa naprzeciwległe boki placka, a potem zroluj całość w rulon.
  4. Podgrzewanie tortilliNadziane tortille podgrzewaj na suchej lub lekko natłuszczonej patelni, by lekko zrumieniły się ze wszystkich stron. Możesz je też podpiec w opiekaczu do kanapek, by ser się rozpuścił, a ciasto ładnie zrumieniło.

Wskazówka: Przed wyłożeniem farszu, tortille można posmarować twarożkiem kanapkowym lub ulubionym sosem, np. czosnkowym.

Czym można zastąpić placki tortilli?

Gotowe placki tortilli można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Jeśli jednak będziecie mieć problem z ich nabyciem, możecie je zastąpić pieczywem typu lawasz. Ma ono postać równie cienkich, choć zwykle kwadratowych placków. Podobną potrawę da się też przygotować z wykorzystaniem naleśników.

Placki tortilli da się też zrobić domowym sposobem. Wystarczy zagnieść proste ciasto z 1 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, szczypty proszku do pieczenia, 3 łyżek oleju i ok. 100 ml dobrze ciepłej wody. Ciasto trzeba podzielić kawałki, cienko rozwałkować i zrumienić na patelni. Takie placki są już gotowe do nadziewania. Najlepiej wykorzystać je zaraz po przygotowaniu, bo dość szybko tracą elastyczność.

Czytaj też:
Biorę tortillę, dodaję proste składniki i gotową pastę. Pyszna przekąska w kilka minut
Czytaj też:
W gotowe placki zawijam 4 proste składniki i dodaję pyszny sos. To szybka przekąska na medal