Na kolację lub przekąskę często robię te wytrawne, twarogowe placki. Są zdrowe i pożywne

Na kolację lub przekąskę często robię te wytrawne, twarogowe placki. Są zdrowe i pożywne

Dodano: 
Placki twarogowe ze szpinakiem
Placki twarogowe ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / annata78
Klasyczne, mączne placki są smaczne, a te z twarogu dodatkowo pożywne. Dlatego często sięgam po ten produkt i szybko zamieniam go w oryginalną przekąskę lub kolację. Podana z sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie.

Moja rodzina lubi placki, różne placki. Zajadają się plackami ziemniaczanymi, plackami z cukinii, a także rozmaitymi racuchami. Ja często serwuję im też placki z twarogu. Są bowiem nie tylko smaczne, ale też pożywne. Ostatnio zrobiłam je w wytrawnej wersji, bo dorzuciłam do nich szpinak i podałam z sosem jogurtowym. Znikły z talerzy raz-dwa.

Dlaczego warto jeść twaróg?

Twaróg to produkt mleczny, który ma wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawiera dużo wysokiej jakości białka, które stanowi doskonały budulec i doskonale syci. Dzięki temu pomaga utrzymać odpowiednią wagę i kontrolować apetyt. Jest też bogaty w wapń, fosfor, magnez, selen i witaminy z grupy B. Chudy może zawierać tylko 0,5-1% tłuszczu, więc nie jest to produkt zbyt kaloryczny.

Twaróg to też produkt bardzo uniwersalny. Doskonale komponuje się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Można więc spożywać go na wiele sposobów, a także dodawać do różnych potraw.

Jak zrobić placki twarogowe ze szpinakiem?

Podstawą tych placków jest twaróg, który tylko rozgniatam widelcem i mieszam z jajkiem i mąką. Gdy pozostaną grudki twarogu, wyjdą potrawie na dobre. Do masy na placki dodałam świeży szpinak, który wystarczy tylko posiekać.

Przepis: Placki twarogowe ze szpinakiem

Wytrawne placki z twarogu i szpinaku doskonałe z sosem jogurtowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Rozmieszaj go z jajkiem, połącz z mąką, szczyptą soli i pieprzu oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane liście szpinaku, wymieszaj.
  2. Przygotowanie sosuJogurt wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem. Połącz z oliwą z oliwek, sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Smażenie i podawanie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta twarogowego, lekko je spłaszcz. Smaż, aż placki będą z dwóch stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z sosem jogurtowym.

Wskazówka: Zamiast szpinaku do placków można dodać np. posiekany koperek, natkę pietruszki czy szczypiorek.

Z czym podać wytrawne placki twarogowe?

Wytrawne placki twarogowe doskonale będą smakować podane z różnymi sosami. Ja zwykle serwuję do nich sos jogurtowo-czosnkowy. Można też przygotować ogórkowe tzatziki czy sos jogurtowo-ziołowy, np. z dodatkiem świeżego koperku. Smacznym i zdrowym dopełnieniem placków twarogowych mogą być też świeże warzywa, np. w postaci surówki.

Czytaj też:
Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąki
Czytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję kilka składników i robię pożywne, słodkie placki. Smakują, że palce lizać