Moja rodzina lubi placki, różne placki. Zajadają się plackami ziemniaczanymi, plackami z cukinii, a także rozmaitymi racuchami. Ja często serwuję im też placki z twarogu. Są bowiem nie tylko smaczne, ale też pożywne. Ostatnio zrobiłam je w wytrawnej wersji, bo dorzuciłam do nich szpinak i podałam z sosem jogurtowym. Znikły z talerzy raz-dwa.
Dlaczego warto jeść twaróg?
Twaróg to produkt mleczny, który ma wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawiera dużo wysokiej jakości białka, które stanowi doskonały budulec i doskonale syci. Dzięki temu pomaga utrzymać odpowiednią wagę i kontrolować apetyt. Jest też bogaty w wapń, fosfor, magnez, selen i witaminy z grupy B. Chudy może zawierać tylko 0,5-1% tłuszczu, więc nie jest to produkt zbyt kaloryczny.
Twaróg to też produkt bardzo uniwersalny. Doskonale komponuje się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Można więc spożywać go na wiele sposobów, a także dodawać do różnych potraw.
Jak zrobić placki twarogowe ze szpinakiem?
Podstawą tych placków jest twaróg, który tylko rozgniatam widelcem i mieszam z jajkiem i mąką. Gdy pozostaną grudki twarogu, wyjdą potrawie na dobre. Do masy na placki dodałam świeży szpinak, który wystarczy tylko posiekać.
Przepis: Placki twarogowe ze szpinakiem
Wytrawne placki z twarogu i szpinaku doskonałe z sosem jogurtowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g świeżych liści szpinaku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Na sos:
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Rozmieszaj go z jajkiem, połącz z mąką, szczyptą soli i pieprzu oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane liście szpinaku, wymieszaj.
- Przygotowanie sosuJogurt wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i posiekanym koperkiem. Połącz z oliwą z oliwek, sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Smażenie i podawanie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta twarogowego, lekko je spłaszcz. Smaż, aż placki będą z dwóch stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z sosem jogurtowym.
Wskazówka: Zamiast szpinaku do placków można dodać np. posiekany koperek, natkę pietruszki czy szczypiorek.
Z czym podać wytrawne placki twarogowe?
Wytrawne placki twarogowe doskonale będą smakować podane z różnymi sosami. Ja zwykle serwuję do nich sos jogurtowo-czosnkowy. Można też przygotować ogórkowe tzatziki czy sos jogurtowo-ziołowy, np. z dodatkiem świeżego koperku. Smacznym i zdrowym dopełnieniem placków twarogowych mogą być też świeże warzywa, np. w postaci surówki.
Czytaj też:
Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąkiCzytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję kilka składników i robię pożywne, słodkie placki. Smakują, że palce lizać