Tym koktajlem zwykle zaczynam dzień. Szykuję go 5 minut, a starcza za całe śniadanie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Tym koktajlem zwykle zaczynam dzień. Szykuję go 5 minut, a starcza za całe śniadanie

Dodano: 
Pożywny koktajl
Pożywny koktajl Źródło:Shutterstock / Lecic
Jeśli chcesz dobrze rozpocząć dzień, zacznij go od śniadania. Najlepiej sycącego i wartościowego, które dostarczy ci energii i składników odżywczych. Tak naprawdę wystarczy wypić ten szybki koktajl.

By dobrze rozpocząć dzień, nie można pomijać śniadania. Wraz z nim nasz organizm otrzymuje bowiem kalorie i składniki odżywcze potrzebne do działania. Śniadanie uzupełnia braki energetyczne, jakie mamy po całej nocy. Dlatego ten posiłek uznaje się za najważniejszy w ciągu całego dnia. Wiadomo, że rano mamy zwykle mało czasu na przyrządzanie posiłków, dlatego ważne jest, by mieć w zanadrzu kilka prostych pomysłów na smaczne i zdrowe śniadanie. Jednym z nich jest pożywny koktajl z bananem i płatkami owsianymi.

Jakie składniki powinno zawierać śniadanie?

Zdrowe, wartościowe śniadanie powinno nam dostarczyć energii, a także składników odżywczych.

  • Dlatego dobrze jest, gdy zawiera węglowodany złożone, które stanowią najlepsze źródło energii. Źródłem tych cennych węglowodanów są produkty pełnoziarniste, a więc: płatki zbożowe, pieczywo pełnoziarniste i kasze. Przy okazji produkty te dostarczają nam też błonnika, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, cynku i fosforu.
  • Wraz ze śniadaniem nasz organizm powinien też otrzymać dawkę pełnowartościowego białka. Jest ono potrzebne do budowy i regeneracji komórek oraz tkanek. Jego najlepszym źródłem są: jajka, sery, mleczne napoje i wędliny. Dostarczają one również wapnia i fosforu.
  • W czasie śniadania powinniśmy też pamiętać o dawce zdrowego tłuszczu. Znajdziemy go np.: w orzechach, nasionach, awokado. A wraz z nimi otrzymamy nienasycone kwasy tłuszczowe, które są cenne dla naszego mózgu i serca.
  • Dobrze by poranny posiłek zawierał też owoce i warzywa, które są doskonałym źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika i substancji bioaktywnych.

Jak zrobić sycący koktajl śniadaniowy?

Do przygotowania tego koktajlu najlepiej użyć blendera kielichowego lub kubka miksującego. Z ich pomocą napój powstanie szybko i będzie przyjemnie gładki.

Przepis: Koktajl bananowo-owsiany

Napój na bazie kefiru z bananem, płatkami owsianymi i migdałami

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
300

Składniki

  • 1 banan
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka migdałów
  • ok. 150 ml kefiru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie koktajluW kielichu blendera umieść kawałki banana, płatki owsiane, migdały i kefir. Całość zmiksuj na gładką masę. Najlepiej pulsacyjne, by nie przegrzać urządzenia i składników.

Wskazówka: Koktajl możesz dosłodzić do smaku np. miodem lub syropem klonowym.

Czym jeszcze warto wzbogacić śniadaniowy koktajl?

Przepis na koktajl bananowo-owsiany jest dość orientacyjny. Możemy bowiem zmieniać proporcje użytych składników, a nawet same składniki. Napój ten warto wzbogacić np. ciemnym kakao, czekoladą deserową, masłem orzechowym, nasionami chia czy siemienia lnianego. Można do niego dodać także inne owoce, np. brzoskwinię, mango, jabłko, gruszkę, śliwki. Zamiast użytego przeze mnie kefiru, do koktajlu można wlać jogurt naturalny, maślankę, mleko lub napój roślinny.

Czytaj też:
Ten napój kochają dietetycy. Biorę mrożone jagody i kilka prostych składników
Czytaj też:
To smoothie z 2 składników piję rano i mam energię do południa. Nie potrzebuję już kanapek