Wystarczy zmiksować składniki i smażyć. Takie placuszki bananowe robię zawsze, kiedy mam ochotę zjeść posiłek na słodko. Nadają się na śniadanie, obiad i kolację. Mogą być także deserem. Ich zaletą są nie tylko smak i prosty przepis, ale też szybkość przyrządzenia.
Jak zrobić placuszki bananowe z jogurtem?
Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii, bo w tym przepisie po prostu wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Najlepiej użyć do tego blendera – miksowanie dodatkowo napowietrzy masę. Dodatek jogurtu sprawi, że gotowe placuszki będą delikatne i mięciutkie. W tym przepisie nie ma dużo mąki – ciasto wychodzi dość lejące, a gotowe placuszki nie są bardzo grube, a jednocześnie rozpływają się w ustach. Jeśli chcesz uzyskać grubsze placki, dodaj więcej mąki (aż do uzyskania pożądanej przez ciebie konsystencji). Gotową masę można odstawić na kilkanaście minut, aby mąka pszenna napęczniała.
Jeśli nie masz blendera, rozgnieć widelcem banany, dodaj resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj.
Przepis: Placuszki bananowe z jogurtem
Proste placki do podania na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 banany
- 180 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaBanany obierz i pokrój na mniejsze kawałki, Dodaj jogurt, jajka, mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i zmiksuj na gładko.
- Smażenie plackówNakładaj ciasto niewielkimi porcjami na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Smaż placuszki z obu stron na złoto.
Z czym podawać placuszki bananowe?
Placuszki bananowe z jogurtem można podać na wiele sposobów. W najprostszej wersji wystarczy je posypać cukrem pudrem i podać z kawałkami bananów. Ale nie jest to jedyna możliwość. Placki bananowe można zaserwować z:
- kremem czekoladowym (np. domową nutellą),
- masłem orzechowym,
- świeżymi owocami (np. truskawkami, borówkami, malinami),
- owocami z puszki,
- miodem,
- syropem klonowym,
- startą na wiórki czekoladą,
- musami owocowymi,
- bitą śmietaną i lodami,
- jogurtem naturalnym,
- dowolną polewą.
Placuszki bananowe z jogurtem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej wersji można je zapakować jako słodką przekąskę do pracy, szkoły czy na dłuższą wycieczkę za miasto lub podróż.
Czytaj też:Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąkiCzytaj też:
Jest ranking najlepszych placków świata. Na liście dwa przysmaki z Polski