Zamiast wybierać, połączyłam oba. Ta strucla z serem i makiem bije na głowę klasyczny makowiec

Zamiast wybierać, połączyłam oba. Ta strucla z serem i makiem bije na głowę klasyczny makowiec

Dodano: 
Strucla drożdżowa z serem i makiem
Strucla drożdżowa z serem i makiem Źródło: Shutterstock / Azra H
Strucla makowa to świąteczne ciasto, na które każdy ma swój sposób. Ja najchętniej robię ją z białym makiem i dodatkową warstwą twarogu. Jest tak pyszna, że bije na głowę inne wypieki.

Zawijaniec z drożdżowego ciasta jest najlepszy z dwoma nadzieniami. Nie muszę już wybierać, czy upiec makowiec, czy struclę z serem, bo mam je w jednym deserze. To dużo smaczniejsza wersja i wcale nie trudniejsza do wykonania.

Jak zrobić struclę drożdżową z serem i białym makiem?

Podstawą jest ciasto, do którego zawsze używam świeżych drożdży. Wolę je od tych suszonych, bo mają najlepszy smak i moc wyrastania. Zanim wstawię struclę do piekarnika, muszę trzykrotnie dawać im czas na działanie – najpierw rośnie rozczyn, potem zagniecione ciasto, a na koniec cała rolada.

Do środka kładę gotową masę z białego maku, ale można też przygotować ją samodzielnie (sposób podaję dalej). Aby nie odchodziła od ciasta, stosuję trik z białkiem jaja. Smaruję nim rozwałkowany placek przed nałożeniem nadzienia, dzięki czemu działa jak spoiwo. Na warstwie maku rozsmarowuję słodką masę z mielonego twarogu i zwijam klasycznym sposobem w rulon.

Przepis: Strucla drożdżowa z serem i białym makiem

Pyszna świąteczna rolada z nadzieniem twarogowym i makowym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
314 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 110 g cukru
  • 400 g mąki
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Na nadzienie:

  • 400 g tłustego białego sera
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 400 g gotowej masy makowej z białego maku
  • 1 białko

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZagrzej mleko, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i szczyptę soli, po czym odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Roztop masło. Przesiej mąkę, dołóż cukier, masło, jajka i rozczyn. Wyrób ciasto, przykryj w misce folią i odstaw na godzinę.
  2. Mieszanie masy serowejZmiel ser w maszynce, dodaj miękkie masło, żółtka oraz ekstrakt waniliowy i wyrób masę. Ubij białka na gęstą pianę, a następnie wsypuj powoli pozostały cukier i ubijaj, by uzyskać sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą serową.
  3. Zwijanie roladyWyłóż blachę pergaminem. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości 0,5-1 cm, posmaruj go białkiem, a następnie masą makową, zostawiając około 2 cm marginesu ze wszystkich stron. Na wierzch nałóż warstwę sera, a następnie zwiń ciasno roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Ułóż ją na blasze łączeniem ciasta do dołu i najlepiej odstaw jeszcze na 30 minut.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto. Piecz 40-50 minut, aż lekko się zarumieni. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak zrobić masę z białego maku?

Masa z białego maku jest delikatniejsza i słodsza od tej tradycyjnej z niebieskich nasion, ale przyrządza się je podobnie. Najpierw ziarenka trzeba przepłukać wodą, a potem ugotować. Ja zalewam 1 szklankę maku 2 szklankami gorącego mleka i gotuję na małym ogniu przez 20-30 minut.

Kolejnym, bardzo ważnym krokiem, jest dokładne osączenie maku. Powinien zawierać jak najmniej wody, bo wtedy nie trzeba dodawać zagęstników. Wykładam go na sitko wyłożone gazą i odstawiam na co najmniej pół godziny. W tym czasie również stygnie. Następnie mielę go 2-3 razy w maszynce do mięsa o najdrobniejszym sitku i już mogę dokładać resztę składników.

Rozdrobniony mak mieszam z porcją 80 gramów miodu i 50 g roztopionego masła. Jeśli całość okaże się za rzadka, dokładam łyżkę tartej bułki, pokruszonych biszkoptów lub kaszy manny. Całość podgrzewam przez kilka minut, a przed nałożeniem na ciasto odstawiam do wystygnięcia.

Do masy na tę struclę nie używam bakalii, ale gdy robię ją do innych deserów, dorzucam posiekane orzechy włoskie, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Czytaj też:
Nie sernik i nie makowiec. Tę roladę serową robię na święta, bo znika ze stołu najszybciej
Czytaj też:
Nie twaróg i nie ser z wiaderka. Seromakowiec cioci Heli robię inaczej i zawsze wychodzi idealny