Roladę z klasycznym nadzieniem z twarogu z rodzynkami zawijam w ciasto na strudel. Takie połączenie daje lekki i delikatny wypiek, który wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam po przepis, który zawsze robi furorę na świątecznym stole.
Jak zrobić roladę serową?
Ciasto na ten deser zagniatam z małą ilością tłuszczu, ale przed nałożeniem nadzienia smaruję obficie masłem. Aby dobrze wyszło, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
W porównaniu ze struclą drożdżową strudel robi się dużo szybciej. Ciasto nie wymaga w sumie dwóch i pół godziny wyrastania, a jedynie półgodzinnego odpoczynku. Mocno przypieczone chrupie z wierzchu, a w środku jest mięciutkie i wspaniale łączy się z serem.
Jako farszu używam klasycznej masy z tłustego twarogu z rodzynkami i aromatem rumowym, ale jest jeszcze pyszniejsza z prawdziwym rumem. Dla lepszego smaku warto namoczyć w nim suszone owoce.
Z przepisu wyjdzie jedna duża rolada lub dwie mniejsze. Sposób przyrządzenia wypieku w tradycyjnej wersji drożdżowej podaję dalej.
Przepis: Rolada z serem i rodzynkami
Rolada z ciasta na strudel z klasyczną masą serową.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml letniego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na nadzienie:
- 250 g tłustego białego sera
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka esencji rumowej lub 3 łyżki rumu
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaUmieść w misce mąkę, jajko, mleko, 100 g miękkiego masła, ocet i sól. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10 minut, aż przestanie się kleić i stanie się elastyczne. Uformuj kulę, pokryj olejem, włóż do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Szykowanie nadzieniaW tym czasie zalej rodzynki ciepłą wodą, by je przykryła, a ser zmiel w maszynce. Oddziel białka od żółtek. Do sera dodaj masło, żółtka i esencję rumową. Wyrób masę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z serem. Nastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wałkowanie plackaRozpuść pozostałe 100 g masła. Rozwałkuj jak najcieniej placek na blacie oprószonym mąką i posmaruj większością masła. Wyłóż na niego równą warstwę masy serowej, pozostawiając wolne marginesy. Zwiń ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku i ułóż łączeniem do dołu.
- PieczeniePrzełóż roladę na blachę, posmaruj resztą masła i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.
Jak zrobić roladę drożdżową z serem?
Zawijaniec z ciasta drożdżowego przygotowuję jak makowiec, tylko zmieniam farsz. Biorę na nie 250 gramów mąki oraz po 125 gramów masła i cukru.
Najpierw robię rozczyn z 25 gramów świeżych drożdży w 1/2 szklanki letniego mleka. Dodaję połowę cukru i mąki, a także jajko i łyżeczkę esencji pomarańczowej. Zagniatam i dokładam połowę miękkiego masła. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Pozostałe masło łączę z resztą cukru i mąki, wbijam drugie jajko, wsypuję opakowanie cukru waniliowego i zagniatam razem. Po godzinie łączę obie masy, wyrabiam i odstawiam na kolejną godzinę, po czym mogę wałkować placek i zwijać z serem.
Gotową roladę odstawiam przed pieczeniem na pół godziny, po czym smaruję rozmąconym jajkiem i piekę w 180 stopniach przez godzinę.
Czytaj też:
Ten strudel chciałoby się jeść codziennie. Dwa jesienne składniki we francuskim cieście smakują obłędnieCzytaj też:
Gotową masę zawijam w ciasto drożdżowe i robię pyszny deser na niedzielę. Każdy prosi o dokładkę
