Ten keks to moje ulubione świąteczne ciasto. Piekę go kilka dni wcześniej, długo pozostaje świeży

Ten keks to moje ulubione świąteczne ciasto. Piekę go kilka dni wcześniej, długo pozostaje świeży

Dodano: 
Keks
Keks Źródło: Shutterstock / wideonet
Ze świątecznych ciast najbardziej lubię keks. Raz, że doskonale smakuje, dwa, że długo pozostaje świeży. Zwykle piekę dwie jego blaszki, bo zajada się nim cała rodzina. Jego słodki smak zawsze przełamuję prostym dodatkiem.

Nie piernik, nie makowiec, a keks. Właśnie to ciasto w moim domu w święta cieszy się największym powodzeniem. Doskonale smakuje dzięki obfitości suszonych owoców i orzechów i co ważne, nie traci szybko świeżości. To wielka zaleta, bo mogę go przygotować już kilka dni przed świętami.

Jakie bakalie dodać do keksa?

Keks to ciasto, które przyjmie w zasadzie każdą ilość suszonych owoców i orzechów. Można do niego dodać np.: rodzynki, suszone morele, figi, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a także kandyzowane owoce. Dobrze też sprawdzą się orzechy, które nadadzą ciastu przyjemnej chrupkości. Warto jednak postawić na te delikatniejsze, typu orzechy włoskie czy nerkowce, by ciasto bez problemu dało się kroić.

Jak zrobić keks z sokiem z cytryny?

Keks robi się szybko i prosto. Wystarczy zmiksować masło z cukrem i jajkami, a potem połączyć z sypkimi składnikami i bakaliami. Ja zawsze dodaję do tego ciasta też 2-3 łyżki soku z cytryny, bo dzięki temu ciasto nie jest mdłe, a ma orzeźwiający smak. Dobrze też robi mu starta skórka z cytryny. Wcześniej tylko trzeba pamiętać o tym, by cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Przepis: Keks o cytrynowym aromacie

Orzeźwiający keks z dodatkiem soku i skórki z cytryny

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 180 g cukru drobnego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 200 g mieszanki bakalii (suszone i kandyzowane owoce, orzechy)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMasło pozostaw w temperaturze pokojowej, by zmiękło. Owoce suszone opłucz, zalej ciepłą wodą, pozostaw na 10 minut, by zmiękły. Odcedź je, osusz. Większe owoce i orzechy pokrój na kawałki. Bakalie oprósz łyżką mąki, przemieszaj, by pokryły się mąką. Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz, otrzyj z niej skórkę.
  2. Miksowanie ciastaMiękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając po jednym jajku. Miksuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do masy dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz sok z cytryny. Na końcu dodaj bakalie i skórkę z cytryny, całość wymieszaj łyżką.
  3. Pieczenie ciastaKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy środek ciasta jest dopieczony.

Czym udekorować keks?

Keks można udekorować na kilka sposobów. Tak naprawdę wystarczy mu oprószenie cukrem pudrem. Jeśli jednak lubicie lukier, możecie nim posmarować wierzch ciasta lub polać je cienkim stróżkami. Ta druga opcja sprawi, że ciasto będzie pięknie wyglądało, ale nie będzie za słodkie. W przypadku, gdy zdecydujecie się na polanie ciasta lukrem, dodatkowo możecie je posypać np. kandyzowaną skórką pomarańczową. Pięknie ozdobi ciasto.

Czytaj też:
Ten tradycyjny makowiec zasługuje na medal. Przepis z notatnika babci to nasz rodzinny skarb
Czytaj też:
Świąteczne ciasto czekoladowe robię z rozmarynem. Zaskocz gości i wypróbuj sprawdzony przepis