Kroję jabłka i układam na puszystym cieście. Łatwy przepis na deser z owocami

Kroję jabłka i układam na puszystym cieście. Łatwy przepis na deser z owocami

Dodano: 
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Ciasto drożdżowe z jabłkami to pyszny pomysł na lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto pełne aromatycznych owoców. Robi się je łatwo.

Do przygotowania tego ciasta z jabłkami nie trzeba wiele: to kilka aromatycznych jabłek i klasyczne ciasto drożdżowe. To połączenie, które poprawia humor. Ciasto idealne na weekend, ale też na co dzień.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jabłkami?

Aby zrobić dobre ciasto drożdżowe, koniecznie wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki – mam tu na myśli przede wszystkim jajka, ponieważ nie powinny być zimne. Mleko można delikatnie podgrzać w rondelku, a masło roztopić.

Tu od razu rada: jeśli ograniczasz ilość cukru w diecie, możesz dać go do ciasta mniej niż w przepisie. Ważne jest, aby cukier wymieszać z jajkami i żółtkami na puszysty kogel-mogel i dopiero łączyć z resztą składników.

Jabłka do ciasta należy pokroić na cząstki. Ja ich nie obieram, bo ze skórką są bardziej aromatyczne (jedynie usuwam gniazda nasienne). Jabłka można pokroić w dowolny sposób: w ósemki, plasterki czy w kostkę. Jeśli lubisz, kiedy desery z jabłkami mają korzenny aromat, wymieszaj pokroje jabłka z dwoma łyżeczkami cynamonu i tak przygotowane owoce wykładaj na ciasto.

Proporcje z przepisu wystarczają na jedną dużą blachę ciasta lub dwie duże keksówki. Można zrobić ciasto z połowy składników.

Przepis: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Puszyste ciasto z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
217 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 100 g drożdży
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła roztopionego
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaDrożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka wymieszaj z cukrem na kogel-mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
  2. Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do foremki. Jabłka pokrój na cząstki i powtykaj je w ciasto. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem) albo udekorować lukrem.

Jak podawać ciasto drożdżowe z jabłkami?

Drożdżowiec z jabłkami ciasto idealne do kawy czy herbaty. Jest przepyszny podany ze szklanką mleka lub kakao (można się poczuć, jak u babci). Jak każde ciasto drożdżowe, najlepsze jest świeże, jednak jeśli zostanie na kolejne dni, można je łatwo zamienić w aromatyczne tosty – wystarczy kromki ciasta usmażyć w jajku i mleku.

Ciasto też doskonale nadaje się do mrożenia, więc jeśli zrobisz więcej, możesz część zachować na inną okazję.

Czytaj też:
Ten zapomniany deser z PRL mój tata robił z 2 składników. Miał trik, który sprawiał, że był jeszcze lepszy
Czytaj też:
Na biszkopt kładę dwa kremy i mam najlepszy sernik tiramisu. Deser zachwyca każdego