Do przygotowania tego ciasta z jabłkami nie trzeba wiele: to kilka aromatycznych jabłek i klasyczne ciasto drożdżowe. To połączenie, które poprawia humor. Ciasto idealne na weekend, ale też na co dzień.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jabłkami?
Aby zrobić dobre ciasto drożdżowe, koniecznie wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki – mam tu na myśli przede wszystkim jajka, ponieważ nie powinny być zimne. Mleko można delikatnie podgrzać w rondelku, a masło roztopić.
Tu od razu rada: jeśli ograniczasz ilość cukru w diecie, możesz dać go do ciasta mniej niż w przepisie. Ważne jest, aby cukier wymieszać z jajkami i żółtkami na puszysty kogel-mogel i dopiero łączyć z resztą składników.
Jabłka do ciasta należy pokroić na cząstki. Ja ich nie obieram, bo ze skórką są bardziej aromatyczne (jedynie usuwam gniazda nasienne). Jabłka można pokroić w dowolny sposób: w ósemki, plasterki czy w kostkę. Jeśli lubisz, kiedy desery z jabłkami mają korzenny aromat, wymieszaj pokroje jabłka z dwoma łyżeczkami cynamonu i tak przygotowane owoce wykładaj na ciasto.
Proporcje z przepisu wystarczają na jedną dużą blachę ciasta lub dwie duże keksówki. Można zrobić ciasto z połowy składników.
Przepis: Ciasto drożdżowe z jabłkami
Puszyste ciasto z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 217 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej typ 550
- 100 g drożdży
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła roztopionego
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 8 łyżek cukru
- 4 jabłka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDrożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka wymieszaj z cukrem na kogel-mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do foremki. Jabłka pokrój na cząstki i powtykaj je w ciasto. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem) albo udekorować lukrem.
Jak podawać ciasto drożdżowe z jabłkami?
Drożdżowiec z jabłkami ciasto idealne do kawy czy herbaty. Jest przepyszny podany ze szklanką mleka lub kakao (można się poczuć, jak u babci). Jak każde ciasto drożdżowe, najlepsze jest świeże, jednak jeśli zostanie na kolejne dni, można je łatwo zamienić w aromatyczne tosty – wystarczy kromki ciasta usmażyć w jajku i mleku.
Ciasto też doskonale nadaje się do mrożenia, więc jeśli zrobisz więcej, możesz część zachować na inną okazję.
Czytaj też:
Ten zapomniany deser z PRL mój tata robił z 2 składników. Miał trik, który sprawiał, że był jeszcze lepszyCzytaj też:
Na biszkopt kładę dwa kremy i mam najlepszy sernik tiramisu. Deser zachwyca każdego