Sernik tiramisu to dziecinnie prosty w przygotowaniu deser, który smakuje i wygląda obłędnie oraz nie wymaga wielkiego wysiłku. Przepis idealny na co dzień i na specjalne okazje. Często robię to ciasto do weekendowej kawy.
Z ilu jajek upiec cienki biszkopt na spód?
Cienki spód biszkoptowy najlepiej upiec z 3 średnich lub 2 dużych jajek. Proporcje pozostałych składników to po 1 łyżce mąki pszennej na każde jajko. Proporcje cukru i tłuszczu (używam klarowanego masła, ale możesz je zastąpić olejem) można dopasować do indywidualnych preferencji. Ja dodaję 2/3 łyżki cukru, żeby ciasto nie było bardzo słodkie (można zwiększyć ilość do 1-2 łyżek) oraz 1 łyżeczkę masła (możesz pominąć, ale wówczas biszkopt może opaść po upieczeniu). Jeżeli chcesz, żeby spód był bardzo wilgotny, to możesz dodać 2 łyżeczki masła.
Jak zrobić sernik tiramisu bez pieczenia?
Przygotowanie sernika tiramisu zaczynam od upieczenia domowego biszkoptu bez proszku do pieczenia. Jeśli nie chcesz włączać piekarnika, możesz zrobić spód z okrągłych lub podłużnych biszkoptów. Piekę spód w tortownicy o średnicy 24-26 cm. Gdy jest gotowy i stygnie, zabieram się za przygotowanie bazy serowo-śmietanowej z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki i roztopionej białej czekolady, która sprawia, że nie trzeba stabilizować sernika żelatyną. Połowę tak przygotowanej masy łączę z aromatycznym, ostudzonym espresso, odrobiną likieru amaretto i naturalnego kakao.
Wskazówka: zamiast serka mascarpone możesz użyć twarogu sernikowego z wiaderka, sera ricotta, serka śmietankowego oraz 3-krotnie zmielonego twarogu.
Przepis: Sernik tiramisu
Ten kremowy deser na delikatnym spodzie rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 491 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2/3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka roztopionego masła klarowanego
Na masę:
- 750 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g roztopionej białej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 150 ml espresso
- 2 łyżki likieru amaretto
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Do dekoracji:
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na biszkoptOddziel żółtka od białek (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i klarowane masło (wystudzone). Miksuj do połączenia się składników. Na koniec przesiej do miski mąkę pszenną i wmieszaj ją silikonową szpatułką lub rózgą kuchenną.
- PieczeniePrzełóż ciasto biszkoptowe do wyłożonej papierem formy i piecz do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia to około 20 minut. Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Przygotowanie masy serowejDo dużej miski wlej schłodzoną śmietankę kremówkę i ubij na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone z ekstraktem waniliowym. Do mascarpone stopniowo dodawaj roztopioną, ostudzoną białą czekoladę i miksuj do połączenia się składników. Następnie partiami dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając szpatułką lub miksując na niskich obrotach.
- Dodanie espresso, amaretto i kakaoOdłóż połowę masy serowej do osobnej miski. Do pozostałej części dodaj ostudzone espresso, likier amaretto oraz kakao (opcjonalnie) i wymieszaj.
- Wykonanie i chłodzenieNa wystudzony spód biszkoptowy wyłóż ciemną i jasną masę. Wyrównaj wierzch łyżką. Wstaw ciasto do lodówki na 4-5 godzin.
Sernik tiramisu podaję mocno schłodzony. Przed podaniem dekoruję wierzch ciasta kakao.
Rada: Biszkopt z 3 jajek doskonale sprawdza się jako spód nie tylko sernika tiramisu, ale także innych ciast. Możesz wykorzystać go do ciasta z masą budyniową, truskawkami i galaretką, klasycznego sernika na zimno, a także truskawkowego lub czekoladowego sernika bez pieczenia.
Czytaj też:
Anielskie ciasto bez pieczenia robię w 30 minut. Deser lekki jak chmurka znika w mgnieniu okaCzytaj też:
Puszyste, domowe ptasie mleczko robię, jak ciasto bez pieczenia. To prawdziwa uczta dla podniebienia