Piankowe w środku bezy robię z dwóch składników. Nie ma lepszej przekąski do kawy

Piankowe w środku bezy robię z dwóch składników. Nie ma lepszej przekąski do kawy

Dodano: 
Bezy
Bezy Źródło: Shutterstock / Natalya Yudina
Chrupiąca, krucha skórka i delikatne wnętrze, niczym biała chmurka. Te malutkie bezy to mój hit wśród słodkich przepisów.

A zrobisz bezy? – pyta moja rodzinka zawsze, kiedy zapowiada się z wizytą. Uwielbia je moja mama i cała rodzina mojej siostry. Znikają błyskawicznie i nic dziwnego: są doskonale chrupiące, a ich wnętrze, to delikatna, piankowa niespodzianka.

Jak zrobić mini bezy?

Potrzebujesz tylko dwa składniki: białka jaj i cukier. Jeśli masz w domu robot kuchenny: nie napracujesz się wiele. Po prostu wrzuć do misy białka i cukier, włącz ubijanie, zrób sobie kawę i wróć za 10 minut. W tym czasie warto już włączyć piekarnik, aby zdążył się rozgrzać (termoobieg). Do ubijania można też oczywiście wykorzystać ręczny mikser: wówczas trzeba jednak uważać, aby nie przegrzać urządzenia długim ubijaniem.

Gotową bezę najprościej wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego (lub worka) na papier do pieczenia. Wystarczy ściąć końcówkę, ale można też założyć dowolne, ozdobne tylki. Porcje bezy można też nakładać przy pomocy łyżki. Bezy zawsze nieco urosną podczas suszenia ich w piekarniku, dlatego pamiętaj o odstępach między nimi.

Rada: jeśli chcesz uzyskać kolorowe bezy (są doskonałe na przyjęcia dla dzieci), dodaj podczas ubijania dowolny barwnik spożywczy. Najlepiej, jeśli jest to barwnik w proszku, jeśli używasz barwnika w żelu, nie przesadź z jego ilością.

Przepis: Mini bezy

Pyszne beziki z dwóch składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
36 w każdej porcji

Składniki

  • 3 białka
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie bezyDo misy wbij białka jaj i dodaj cały cukier. Miksuj całość ok. 10 minut, aż beza się ładnie ubije, cukier rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
  2. Suszenie bezyPiekarnik rozgrzej do 160 stopni. Ubitą bezę przełóż do worka lub rękawa cukierniczego. Wyciskaj niewielkie porcje, zachowując odstęp. Po włożeniu do piekarnika zmniejsz temperaturę do 110 stopni i susz bezy ok. godziny i 20-30 minut.

Mini bezy z kremem i owocami

Wykorzystując ten przepis, możesz zrobić mini bezy wypełnione kremem i owocami. Wówczas formuj je przed suszeniem w piekarniku tak, aby miały wgłębienie na krem (można to robić łyżeczką). Po wystudzeniu bez, przygotuj dowolny krem (np. na bazie śmietanki i mascarpone albo klasyczny lemon curd), napełnij nim bezy i udekoruj świeżymi owocami.

Czytaj też:
Kultowe ciasteczka z makiem i marmoladą zrobiłam w pół godziny. Wystarczy pięć prostych składników
Czytaj też:
Zrób ten deser, a wszyscy będą prosili o dokładkę! Beza Pavlova z tego przepisu zawsze wychodzi idealna