Zapiekanki kojarzą się raczej z wytrawnymi potrawami, ale dziś będzie wyjątek. Zapraszam was na zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na deser i nie tylko. Ponieważ nie jest zbyt słodka, za to bardzo pożywna, można ją również zjeść na śniadanie czy kolację. Tajemnicą jej doskonale wyważonego smaku są rabarbar i produkt nabiałowy.
Jak przygotować rabarbar do zapiekanki?
Rabarbar przed dodaniem do zapiekanki warto odpowiednio przygotować. Po pierwsze trzeba sprawdzić, czy nie wymaga obrania. Najłatwiej zrobić to pociągając nożem za skórkę na dole łodygi. Gdy łatwo odchodzi, rabarbar należy obrać. Po oczyszczeniu i pokrojeniu na kawałki rabarbar dobrze jest podsmażyć na patelni z cukrem. Dzięki temu straci mocno kwaśny smak i zmięknie.
Jak zrobić zapiekankę chlebową z rabarbarem?
Tę słodką zapiekankę robię z rabarbaru, pieczywa tostowego i słodkawej masy. Po zapieczeniu całość tężeje dzięki dodatkowi jaj i ma aksamitną konsystencję, za sprawą puszystego serka. Jednym słowem, tę potrawę zjada się z wielką przyjemnością.
Przepis: Zapiekanka z rabarbarem
Zapiekanka z pieczywa tostowego, rabarbaru i słodkiej masy
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 6–8 kromek jasnego pieczywa tostowego lub chałki (mogą być lekko czerstwe)
- 2–3 łyżki masła
- 300 g rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 250 g serka ricotta
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRabarbar w razie potrzeby obierz, pokrój na kawałki. Podduś je na patelni z cukrem, przestudź. Kromki chleba posmaruj masłem, pokrój w trójkąty.
- Mieszanie masyRicottę przełóż do miseczki. Wymieszaj z połową cukru, ekstraktem waniliowym, jajkami, śmietanką i mlekiem. Masę przelej do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Posyp ją rabarbarem, wciśnij trójkąty chleba.
- ZapiekanieCałość piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza. Przed podaniem deser oprósz cukrem pudrem.
Jak podać zapiekankę z rabarbarem?
Zapiekanka z rabarbarem doskonale smakuje o każdej porze dnia. Ja zazwyczaj podaję ją na podwieczorek, ale można też zaserwować ją jako deser, na śniadanie lub kolację. Co ciekawe, tak samo dobrze smakuje na ciepło i zimno. Przed podaniem warto ją oprószyć cukrem pudrem.
Czytaj też:
To najlepsze ciasto z rabarbarem, które możesz zrobić w sezonie. Przepis krąży w mojej rodzinie od latCzytaj też:
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, które podbija internet. To niezawodny hit na każdą okazję
delikatny, wilgotny deser o lekko kwaśnej nucie rabarbaru, podany z cukrem pudrem. Idealny na ciepło lub zimno.