Delikatna jak chmurka masa serowa, słodkie truskawki i galaretka – czy można chcieć więcej? Uwielbiamy delikatny w smaku, umiarkowanie słodki sernik na zimno z soczystymi, pachnącymi latem owocami, który przygotowuję z przepisu z notatnika babci.
Walory sernika z twarogu z wiaderka
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka to genialne rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie szybkość i wygodę przygotowania domowych deserów. Takiego twarogu nie trzeba mielić, co zajmuje sporo czasu i czasami kosztuje niemało nerwów, zwłaszcza jeżeli, ser okazuje się być bardzo wilgotny. Z takiego sera w swoim przepisie korzystała babcia, ale ja postanowiłem to zmienić i to był strzał w dziesiątkę.
Zwróć uwagę, czy w kupowanym twarogu sernikowym nie znajdują się zbędne dodatki. Naturalny skład wpływa nie tylko na smak, ale także wartości odżywcze deseru, a warto pamiętać, że twaróg to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Co więcej, twaróg sernikowy w wiaderku zwykle ma bardzo delikatny smak (sery w kostce często są kwaskowate, więc konieczne jest dodanie do masy większej ilości cukru).
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
Mój sernik na zimno z truskawkami nie wymaga wiele pracy. Ser łączę z sokiem i skórką z cytryny (jeśli nie lubisz aromatu cytrusów, możesz pominąć te składniki) oraz ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu ubijam śmietankę kremówkę 36% razem z cukrem, a następnie mieszam z żelatyną. Możesz też użyć śmietanki 30% (powinna być mocno schłodzona) bądź śmietanki roślinnej.
Masę serową wykładam na biszkopty (dobrze sprawdzą się również herbatniki maślane lub kakaowe oraz ciastka pełnoziarniste). Sernik dekoruję starannie osuszonymi po myciu i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami oraz galaretką.
Żeby galaretka nie spłynęła z sernika, musi mieć konsystencję gęstego kisielu. Jeżeli zdarzy mi się zapomnieć o wstawionej do lodówki galaretce i zbyt mocno zastygnie, to podgrzewam ją w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż zyska odpowiednią konsystencję.
Przepis: Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Pyszny deser bez pieczenia, który zawsze się udaje.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 269 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g okrągłych biszkoptów
Na masę serową:
- 800 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka z połowy cytryny
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Do dekoracji:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 800 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduUłóż biszkopty w wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia tortownicy. Średnica formy – 24 cm.
- Przygotowanie masy serowejŻelatynę zalej wodą, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Twaróg sernikowy przełóż do dużej miski. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Odłóż 2-3 łyżki bitej śmietany i połącz z napęczniałą żelatyną, a następnie wymieszaj z resztą śmietany. Dodaj śmietanę do sera i mieszaj/miksuj na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę wyłóż na biszkoptowy spód i wstaw do lodówki, żeby stężała.
- Przygotowanie galaretkiGalaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź, a następnie wstaw do lodówki, żeby szybciej stężała.
- DekorowanieNa wierzchu masy serowej ułóż pokrojone truskawki (lekko wciśnij je w masę). Zalej owoce tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Schładzaj sernik, aż masa i galaretka całkiem stężeją.
Sernik na zimno z truskawkami podaję mocno schłodzony.
Czytaj też:
Obłędny serniczek w szklankach gotowy w 20 minut. Musisz go spróbowaćCzytaj też:
Domowe ptasie mleczko robię w 20 minut. Jest lekkie jak chmurka i wprost rozpływa się w ustach