Jeśli nie przepadacie za klasycznymi babkami i babami, bo są zbyt suche, przygotujcie babkę deserową. Przepis na nią pochodzi z kuchni włoskiej, a korzystam z niego od kilku lat. Podstawą tej babki jest serek ricotta. Babkę z dodatkiem owoców piekę w tradycyjnej formie i podaje z orzeźwiającym kremem. Cała rodzina uwielbia ten świąteczny deser.
Kilka słów o babce deserowej
Moja babka deserowa znana jest w kuchni włoskiej pod nazwą Budino di Ricotta. To lekki i puszysty deser przygotowany z serka ricotta. W smaku przypomina trochę sernik, a trochę pudding. Zwykle dodaje się do niego rodzynki i podaje z orzeźwiającym kremem cytrynowym. Ja dorzucam też owoce z puszki i piekę deser w formie na babkę. Dzięki temu ma elegancki, świąteczny wygląd.
Jak zrobić babkę deserową z owocami?
Przygotowanie tej babki deserowej polega na wymieszaniu serka ricotta z kilkoma dodatkami, w tym z ubitymi na pianę białkami. Do masy dodaje się też rodzynki i ewentualnie owoce z puszki i całość piecze się w formie. Deser podaje się lekko ciepły lub schłodzony.
Przepis: Babka deserowa z owocami
Lekka babka deserowa z serka ricotta z dodatkiem rodzynek i owoców z puszki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 500 g serka ricotta
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 50 g rodzynek
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz, osusz. Owoce z puszki osącz, pokrój na kawałki. Ricottę dobrze odsącz i zmiksuj, by była gładka.
- Łączenie składnikówŻółtka utrzyj z cukrem na jasną masę, dodaj wanilię, skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Dodaj ricottę, dobrze wymieszaj. Połącz z rodzynkami i brzoskwiniami z puszki, a na końcu z ubitymi na sztywno białkami.
- Pieczenie babkiPrzygotowaną masę przelej do natłuszczonej formy na babkę. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Wierzch babki powinien się lekko zrumienić, a środek ściąć. Babkę podawaj lekko ciepłą lub schłodzoną.
Jak podać babkę deserową z owocami?
Włosi tę babkę deserową podają z kremem cytrynowym. I jest to bardzo dobry pomysł, bo dzięki temu całość ma orzeźwiający, przyjemny smak. By przygotować krem cytrynowy trzeba w rondelku wymieszać żółtko, 1-2 łyżki cukru, pół łyżki skrobi ziemniaczanej oraz sok i skórkę startą z jednej cytryny. Całość należy podgrzać i mieszając trzepaczką, wlewać 150 ml mleka lub śmietanki. Krem podgrzewa się do czasu, aż zgęstnieje. Lekko ciepłym lub zimnym polewa się porcje babki.
Czytaj też:
Ta czekoladowa babka to idealne ciasto dla zabieganych. Możesz ją upiec na WielkanocCzytaj też:
Ekspresowa babka marmurkowa jest idealna na Wielkanoc. Mało pracy, a efekt zachwyca