Ta czekoladowa babka to idealne ciasto dla zabieganych. Możesz ją upiec na Wielkanoc

Ta czekoladowa babka to idealne ciasto dla zabieganych. Możesz ją upiec na Wielkanoc

Dodano: 
Czekoladowa babka na Wielkanoc
Czekoladowa babka na Wielkanoc Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Jeśli nie masz czasu na pracochłonne wypieki, a chcesz mieć domowe ciasto na Wielkanoc, to ten przepis jest dla ciebie. To pyszna i ekspresowa czekoladowa babka.

Domowe ciasto zawsze będzie lepsze od kupnych słodkości – tak uważa wiele osób i nic dziwnego. Już podczas przygotowań i pieczenia dom wypełnia aromat, który przywodzi najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Tradycyjna Wielkanoc to m.in. ciasta, które wymagają sporo pracy, jak mazurki czy baby drożdżowe. Nie każdy ma jednak na to czas, dlatego proponujemy prosty i ekspresowy przepis na czekoladową babkę wielkanocną. Twoja praca to 10 minut, a resztę zrobi piekarnik.

Jak zrobić czekoladową babkę?

To ciasto, do którego potrzebujesz jednej miski i miksera. Zacznij od ubicia jaj z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę (może to potrwać kilka minut), a potem dodaj pozostałe składniki. Babkę można piec zarówno w podłużnej formie, jak i typowej foremce na babkę. Ciasto należy piec do suchego patyczka: ostateczny czas może się nieco różnić w zależności o tego, jaką foremkę wybierzesz.

Babka już sama w sobie jest pyszna i wystarczy ją przed podaniem posypać cukrem pudrem. My jednak proponujemy wersję z dużą ilością polewy czekoladowej: to rozpuszczona czekolada z niewielką ilością śmietanki. Dobrze jest wylać ją na schłodzoną w lodówce babkę, dzięki temu szybciej zastygnie, a wylewana warstwami utworzy grubą polewę z pysznej czekolady. Nim zastygnie, można ją posypać bakaliami lub udekorować świątecznymi ozdobami.

Przepis: Czekoladowa babka na Wielkanoc

Pyszne i proste ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
469 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli

dodatkowo:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mleko, miksuj krótko na wolnych obrotach, a na koniec dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem foremki. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).
  3. Dekorowanie ciastaCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj. Polej wystudzone ciasto i udekoruj bakaliami.

Jak podawać czekoladową babkę?

Polewa czekoladowa to tylko jedna z możliwości. Babkę można też udekorować lukrem. Wystarczy najprostszy zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody, albo soku z cytryny czy pomarańczy (ok. 1 łyżki płynu na szklankę cukru pudru). Do lukru można też dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy: doda smaku i będzie delikatną ozdobą.

Czytaj też:
Ten trik na miniserniczki podbija Wielkanoc. Zrób raz, a rodzina będzie błagać o dokładkę
Czytaj też:
Tych 7 produktów nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką. To „kanoniczna siódemka”