Domowe ciasto zawsze będzie lepsze od kupnych słodkości – tak uważa wiele osób i nic dziwnego. Już podczas przygotowań i pieczenia dom wypełnia aromat, który przywodzi najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Tradycyjna Wielkanoc to m.in. ciasta, które wymagają sporo pracy, jak mazurki czy baby drożdżowe. Nie każdy ma jednak na to czas, dlatego proponujemy prosty i ekspresowy przepis na czekoladową babkę wielkanocną. Twoja praca to 10 minut, a resztę zrobi piekarnik.
Jak zrobić czekoladową babkę?
To ciasto, do którego potrzebujesz jednej miski i miksera. Zacznij od ubicia jaj z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę (może to potrwać kilka minut), a potem dodaj pozostałe składniki. Babkę można piec zarówno w podłużnej formie, jak i typowej foremce na babkę. Ciasto należy piec do suchego patyczka: ostateczny czas może się nieco różnić w zależności o tego, jaką foremkę wybierzesz.
Babka już sama w sobie jest pyszna i wystarczy ją przed podaniem posypać cukrem pudrem. My jednak proponujemy wersję z dużą ilością polewy czekoladowej: to rozpuszczona czekolada z niewielką ilością śmietanki. Dobrze jest wylać ją na schłodzoną w lodówce babkę, dzięki temu szybciej zastygnie, a wylewana warstwami utworzy grubą polewę z pysznej czekolady. Nim zastygnie, można ją posypać bakaliami lub udekorować świątecznymi ozdobami.
Przepis: Czekoladowa babka na Wielkanoc
Pyszne i proste ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 469 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
dodatkowo:
- 2 czekolady gorzkie
- 4 łyżki śmietany 30%
- bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mleko, miksuj krótko na wolnych obrotach, a na koniec dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem foremki. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).
- Dekorowanie ciastaCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj. Polej wystudzone ciasto i udekoruj bakaliami.
Jak podawać czekoladową babkę?
Polewa czekoladowa to tylko jedna z możliwości. Babkę można też udekorować lukrem. Wystarczy najprostszy zrobiony z cukru pudru i odrobiny wody, albo soku z cytryny czy pomarańczy (ok. 1 łyżki płynu na szklankę cukru pudru). Do lukru można też dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy: doda smaku i będzie delikatną ozdobą.
Czytaj też:
Ten trik na miniserniczki podbija Wielkanoc. Zrób raz, a rodzina będzie błagać o dokładkęCzytaj też:
Tych 7 produktów nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką. To „kanoniczna siódemka”