Do babeczek dodaję pyszną masę. Sprawdź prosty patent, który zasługuje na medal

Do babeczek dodaję pyszną masę. Sprawdź prosty patent, który zasługuje na medal

Dodano: 
Nakładanie masy do foremek
Nakładanie masy do foremek Źródło: Shutterstock / Madhourse
Małe, słodkie babeczki lubią mali i duzi. Ich przygotowanie jest całkiem szybkie, więc nie ma sobie co odmawiać przyjemności. Jeśli jednak chcecie ją jeszcze zwiększyć, proponuję wzbogacić ciasto pyszną masą. Będziecie zachwyceni efektem.

Ciasto na babeczki robi się bardzo prosto. Trzeba tylko zmiksować składniki mokre i połączyć je z suchymi. Surowe ciasto warto wzbogacić dodatkami, które podniosą smak gotowego wypieku. Można dodać do niego składniki, które poprawią smak, aromat czy kolor. Ich wybór jest całkiem duży, bo mogą to być owoce, czekolada czy orzechy. Ja jednak sięgam po słodką masę, która dodaje ciekawego smaku i wyglądu.

Jaką słodką masę dodać do babeczek?

Do surowego ciasta na babeczki można dodawać różne słodkie masy. Wiele z nich po upieczeniu zachowa półpłynną konsystencję, co uatrakcyjni smak i poprawi wygląd ciastek. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po dżem, konfiturę, powidła czy krem czekoladowo-orzechowy. Moja rodzina zachwyciła się jednak masą kajmakową, której użycie okazało się strzałem w dziesiątkę.

Jak zrobić babeczki z masą kajmakową?

Ciasto na babeczki z masą kajmakową robi się tak samo, jak to na klasyczne babeczki. Różnica pojawia się dopiero na etapie nakładania ciasta do papilotek. Najpierw napełniam foremkę do mniej więcej 1/3 wysokości, potem nalewam na ciasto 1-2 łyżki masy kajmakowej i przykrywam całość porcją ciasta. Po upieczeniu w babeczkach można zauważyć delikatne wzorki z kajmaku, które są złociste, słodkie i wilgotne.

Przepis: Babeczki z masą kajmakową

Waniliowe babeczki z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 puszki masy kajmakowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z solą. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając kolejno jajka i ekstrakt wanilinowy. Do masy dodaj sypkie składniki i mleko, krótko wymieszaj.
  2. Nakładanie babeczekFormę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej nalej trochę ciasta, tak by sięgało mniej więcej do 1/3 wysokości foremki. Potem do każdej foremki wlej 1-2 łyżki masy kajmakowej (wcześniej ją rozmieszaj, by się nieco upłynniła), przykryj ok. 2 cm warstwą ciasta.
  3. Pieczenie babeczekFormę z nałożonym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Babeczki piecz ok. 20-25 minut, aż się lekko zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, udekoruj je tak, jak lubisz.

Jak ozdobić babeczki?

Po upieczeniu babeczki warto ozdobić, by wyglądały elegancko. Najprościej jest je oprószyć cukrem pudrem. Jednak można też posmarować je lukrem, polewą czekoladową białą lub ciemną, a nawet masą kajmakową. Dobrym pomysłem jest też wyciśnięcie na nie porcji kremu z bitej śmietany i mascarpone.

Czytaj też:
Weź zwykły jogurt i szklankę borówek. Te przepyszne babeczki zrobisz bez miksera
Czytaj też:
Muffinki na maślance, które zawsze wychodzą. Jeden trik sprawia, że są idealnie puszyste