To tiramisu z Wenecji bije na głowę wszystkie inne. Zobacz, co Włosi dodają do kremu zamiast śmietanki

To tiramisu z Wenecji bije na głowę wszystkie inne. Zobacz, co Włosi dodają do kremu zamiast śmietanki

Dodano: 
Tiramisu
Tiramisu Źródło: Shutterstock / Grazziela
Większość przepisów na tiramisu zawiera śmietankę, ale klasyczna wersja, inspirowana recepturą z Wenecji, opiera się na kremie z żółtek i mascarpone. To one nadają deserowi aksamitną konsystencję i smak, jakiego nie da się zapomnieć.

Można znaleźć wiele przepisów na tiramisu z różnymi kremami i dodatkami, ale większość z nich zawiera śmietankę kremówkę. Takie desery, choć pyszne, nie mogą równać się ze smakiem prawdziwego przysmaku Włochów. Jego sekret tkwi w jednym dodatku – do kremu z serka mascarpone dodawane są żółtka, które sprawiają, że ma aksamitną konsystencję i unikalny smak.

Tiramisu – elegancki deser na każdą okazję

Włoskie tiramisu łączy smaki biszkoptów, kawy, likieru amaretto, kakao oraz wspaniałego, aksamitnego kremu, który rozpieszcza kubki smakowe, sprawiając, że trudno się oprzeć kolejnej porcji. Składniki tiramisu, choć bardzo proste, pozwalają wyczarować wykwintny deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wbrew pozorom, przygotowanie prawdziwego tiramisu jest dziecinnie proste i nie wymaga szczególnych umiejętności. Deser będzie smakował jak z włoskiej cukierni, jeżeli użyjesz wysokiej jakości składników i przygotujesz go zgodnie z poniższym przepisem.

Jak zrobić prawdziwe tiramisu z jajkami, bez śmietanki?

Kilka składników wystarczy, żeby przygotować pachnący kawą deser z aksamitnym kremem. Do tiramisu wybieram podłużne biszkopty o krótkim składzie (bez cukrowej posypki), które moczę w mocnym espresso (możesz zastąpić je kawą rozpuszczalną) z dodatkiem likieru amaretto. Wiele osób rezygnuje z dodawania amaretto do tiramisu, co jest uzasadnione, gdy deser mają jeść m.in. dzieci. Jeżeli chcesz przygotować tiramisu bez likieru, to polecam użyć syropu o smaku amaretto (opcjonalnie likieru bezalkoholowego lub ekstraktu migdałowego). Tiramisu w wersji dla dorosłych możesz również przygotować z dodatkiem koniaku lub brandy.

Porada: ponieważ krem zawiera surowe żółtka, niezbędne jest wcześniejsze sparzenie jajek – ogrzane do temperatury pokojowej jajka zanurzam na 10 sekund we wrzącej wodzie.

Przepis: Tiramisu bez śmietanki

To jedna z bardziej klasycznych wersji tego włoskiego deseru.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g podłużnych biszkoptów

Na krem:

  • 5 średnich żółtek
  • 550 g serka mascarpone
  • 80 g drobnego cukru
  • 50 ml likieru amaretto

Na poncz:

  • 220 ml kawy
  • 50 ml likieru amaretto

Dodatkowo:

  • 3 łyżki naturalnego kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremuŻółtka ubij z cukrem na jasny puch. Dodaj 50 ml likieru i wymieszaj rózgą kuchenną. Stopniowo dodawaj mascarpone (po 1-2 łyżki) i mieszaj lub miksuj na niskich obrotach, aż powstanie jednolity, gęsty krem.
  2. Przygotowanie ponczuW miseczce połącz zimną kawę z likierem amaretto.
  3. WykonanieNasącz biszkopty ponczem, na chwilę zanurzając je w aromatycznym płynie. Ułóż pierwszą warstwę biszkoptów w formie o wymiarach 20 x 20 cm, wyłóż połowę kremu, drugą warstwę biszkoptów i resztę kremu. Wierzch deseru obficie posyp kakao (polecam skorzystać z drobnego sitka).
  4. ChłodzeniePrzykryj formę z tiramisu folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, ale najlepiej schładzać deser przez całą noc.

Jak bezpiecznie zrobić tiramisu z surowymi żółtkami?

Aby przygotowany z surowymi żółtkami deser był bezpieczny, należy przede wszystkim trzymać się tych kilku zasad:

  1. Użyj świeżych, sprawdzonych jajek.
  2. Wybieraj jaja z pewnego źródła, najlepiej ekologiczne lub z lokalnego gospodarstwa.
  3. Sprawdź, czy skorupka nie jest uszkodzona.
  4. Przed użyciem umyj jajka w ciepłej wodzie, najlepiej z odrobiną sody lub octu.

Jeśli obawiasz się użycia surowych jajek, przeprowadź pasteryzację żółtek. To bardzo prosta czynność, która zabija bakterie, ale żółtka nadal można wykorzystać do tiramisu. Oto krok po kroku:

  • Wymieszaj żółtka z cukrem.
  • Umieść miskę nad garnkiem z gorącą (ale nie wrzącą) wodą (tzw. kąpiel wodna).
  • Mieszaj energicznie, aż masa osiągnie ok. 60–65°C (ok. 5–7 minut). Taka temperatura praktycznie eliminuje chorobotwórcze bakterie w jajecznej masie, proteiny się nie ścinają. Porada: jeśli nie masz termometru, mieszaj aż masa będzie gęsta i cukier się rozpuści – ale uważaj, żeby nie ściąć żółtek.
  • Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i odstaw – masa powinna być jasna i puszysta.

Do zrobienia tiramisu możesz też wykorzystać gotowe do użycia, kupne pasteryzowane żółtka. Są one dostępne w niektórych sklepach gastronomicznych lub online.

Ważne: tiramisu z żółtkami zjedz w ciągu 1–2 dni. Deser przechowuj w lodówce, najlepiej nie dłużej niż 48 godzin.

Czytaj też:
Ten deser to hit nie tylko na świątecznym stole. Zrobisz go w mig, bez włączania piekarnika
Czytaj też:
Tiramisu w tej wersji mogą zajadać nawet dzieci. Pyszny deser zrobisz w 10 minut