Ten deser jagodowy bez pieczenia to deser na biszkoptach i jajecznym kremie z mascarpone, takich jak w klasycznym tiramisu. Najważniejszym dodatkiem jest tu jednak dobry dżem jagodowy. Dodaje koloru i smaku całemu deserowi.
Jak zrobić deser jagodowy bez pieczenia?
Zrobienie deseru nie jest trudne, a jeśli używasz miksera czy robota, przygotowanie kremu zajmie kilka chwil. Krem jest wykonany na bazie surowych jaj, dlatego pamiętaj, aby je przed użyciem dobrze umyć i wyparzyć.
Biszkopty przed przełożeniem ciasta można lekko maczać w herbacie, ale też – w wersji dla dorosłych – w herbacie z dodatkiem rumu lub brandy. Do tego deseru z jagód najlepiej wybrać niskosłodzony dżem jagodowy, ale jeśli masz mrożone jagody w domu, możesz taki dżem przygotować samodzielnie. Wystarczy, że przesmażysz jagody z odrobiną cukru (trzeba wówczas odlać nadmiar soku lub zagęścić owoce odrobiną mąki ziemniaczanej).
Inspiracja: zamiast biszkoptów do przełożenia deseru możesz użyć dowolnych pokruszonych ciastek albo ciastek wymieszanych z pokruszoną bezą.
Przepis: Deser jagodowy bez pieczenia
Pyszne, przekładane ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 957 w każdej porcji
Składniki
- 250 g niskosłodzonego dżemu jagodowego
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 20 podłużnych herbatników
Sposób przygotowania
- Robienie kremuOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Masa ma być jasna i puszysta. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy.
- Robienie deseruUkładaj na przemian biszkopty, dżem, krem, znowu biszkopty, krem i na wierzch dżem jagodowy.
Deser wygląda efektownie podany w szklanej misce lub pucharkach. Należy go przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przed podaniem deser można udekorować kremem, ciasteczkami czy świeżymi owocami. W wersji na świąteczny stół można do dekoracji wykorzystać gałązki rozmarynu.
Deser jagodowy w wersji bez jajek
Nie każdy chce używać do deserów surowych jajek (chociaż bardzo polecamy taką wersję – ma świetny smak i rewelacyjną konsystencję. Do deseru można zrobić także prosty krem z mascarpone i śmietanki kremówki. Wówczas wystarczy ubić serek razem ze śmietanką i cukrem na sztywny krem, a następnie przełożyć biszkoptami i dżemem jagodowym, jak w przepisie.
Czytaj też:
Przepis mojej teściowej na tort orzechowy nie ma sobie równych. Robię go co roku na Boże NarodzenieCzytaj też:
Ten ekspresowy piernik robię każdego roku. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, a sekretem jest zaskakujący składnik