Ten deser to hit nie tylko na świątecznym stole. Zrobisz go w mig, bez włączania piekarnika

Ten deser to hit nie tylko na świątecznym stole. Zrobisz go w mig, bez włączania piekarnika

Dodano: 
Deser jagodowy
Deser jagodowy Źródło: Shutterstock / leandro soares lessa
Efektowny deser bez pieczenia na święta? Przełam schematy i zrób... genialny deser jagodowy. Jest kremowy, smaczny i pięknie wygląda.

Ten deser jagodowy bez pieczenia to deser na biszkoptach i jajecznym kremie z mascarpone, takich jak w klasycznym tiramisu. Najważniejszym dodatkiem jest tu jednak dobry dżem jagodowy. Dodaje koloru i smaku całemu deserowi.

Jak zrobić deser jagodowy bez pieczenia?

Zrobienie deseru nie jest trudne, a jeśli używasz miksera czy robota, przygotowanie kremu zajmie kilka chwil. Krem jest wykonany na bazie surowych jaj, dlatego pamiętaj, aby je przed użyciem dobrze umyć i wyparzyć.

Biszkopty przed przełożeniem ciasta można lekko maczać w herbacie, ale też – w wersji dla dorosłych – w herbacie z dodatkiem rumu lub brandy. Do tego deseru z jagód najlepiej wybrać niskosłodzony dżem jagodowy, ale jeśli masz mrożone jagody w domu, możesz taki dżem przygotować samodzielnie. Wystarczy, że przesmażysz jagody z odrobiną cukru (trzeba wówczas odlać nadmiar soku lub zagęścić owoce odrobiną mąki ziemniaczanej).

Inspiracja: zamiast biszkoptów do przełożenia deseru możesz użyć dowolnych pokruszonych ciastek albo ciastek wymieszanych z pokruszoną bezą.

Przepis: Deser jagodowy bez pieczenia

Pyszne, przekładane ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
957 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g niskosłodzonego dżemu jagodowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 20 podłużnych herbatników

Sposób przygotowania

  1. Robienie kremuOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Masa ma być jasna i puszysta. Wymieszaj z serkiem mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do masy.
  2. Robienie deseruUkładaj na przemian biszkopty, dżem, krem, znowu biszkopty, krem i na wierzch dżem jagodowy.

Deser wygląda efektownie podany w szklanej misce lub pucharkach. Należy go przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Przed podaniem deser można udekorować kremem, ciasteczkami czy świeżymi owocami. W wersji na świąteczny stół można do dekoracji wykorzystać gałązki rozmarynu.

Deser jagodowy w wersji bez jajek

Nie każdy chce używać do deserów surowych jajek (chociaż bardzo polecamy taką wersję – ma świetny smak i rewelacyjną konsystencję. Do deseru można zrobić także prosty krem z mascarpone i śmietanki kremówki. Wówczas wystarczy ubić serek razem ze śmietanką i cukrem na sztywny krem, a następnie przełożyć biszkoptami i dżemem jagodowym, jak w przepisie.

Czytaj też:
Przepis mojej teściowej na tort orzechowy nie ma sobie równych. Robię go co roku na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Ten ekspresowy piernik robię każdego roku. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, a sekretem jest zaskakujący składnik