Domowe pączki dubajskie to hit na tłusty czwartek. Są obłędnie pyszne i pełne nadzienia

Domowe pączki dubajskie to hit na tłusty czwartek. Są obłędnie pyszne i pełne nadzienia

Dodano: 
Pączek oblany czekoladą
Pączek oblany czekoladą Źródło: Shutterstock / Alex Dmr
Pączki dubajskie to bez wątpienia hit na tegoroczny tłusty czwartek. Są wszechobecne: smażą je wszyscy kulinarni influencerzy, w ofercie mają je nawet sieciowe markety. My podpowiadamy, jak zrobić pączki dubajskie w domu.

Smak pistacjowy rządzi w deserach Polaków od dawna, ale teraz modna jest przede wszystkim czekolada dubajska i to ona jest inspiracją dla cukierników i kulinarnych celebrytów. Wszystko, co opisane jako dubajskie, wyprzedaje się na pniu: widziałam już bezy dubajskie, serniki dubajskie i dubajskie muffiny. I już teraz widać po ofertach cukierni i sklepów, że pączki dubajskie będą hitem tłustego czwartku.

Co to jest czekolada dubajska?

Najbardziej pożądana czekolada dubajska to czekolada z nadzieniem z pasty pistacjowej i prażonego ciasta kataifi. W najbardziej ekskluzywnej wersji taka czekolada dodatkowo udekorowana jest złotem jadalnym. Czekoladę dubajską można już bez trudu kupić w większości marketów, ale w sieci jest również wiele przepisów na domową czekoladę dubajską.

Jak zrobić pączki dubajskie?

Pączki dubajskie nawiązują do słynnego smakołyku nadzieniem z pasty pistacjowej i prażonego ciasta kataifi oraz polewą z dobrej, mlecznej czekolady. Podaję tu mój sprawdzony przepis na pączki, które bardzo łatwo szprycuje się nadzieniem po usmażeniu. Aby zmieścić w środku jak najwięcej nadzienia, warto naciąć pączki lekko nożem i dopiero nadziewać. Potem już tylko wystarczy zanurzyć pączka w czekoladzie i zajadać ze smakiem.

Rada: jeśli masz surowe ciasto kataifi, przesmaż je na złoto na patelni z odrobiną masła. Powinno być rumiane i chrupiące. Do zrobienia pączków można wykorzystać dowolną pastę pistacjową – bez trudu można ją dostać nawet w marketach.

Przepis: Domowe pączki dubajskie

Te pączki to hit na tłusty czwartek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
464 w każdej porcji

Składniki

na pączki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5-6 żółtek
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

nadzienie:

  • 400 g kremu pistacjowego
  • 200 g prażonego ciasta kataifi

dodatkowo:

  • 200 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na pączkiMąkę przesiej przez sito. Z części mąki, mleka, łyżki cukru i drożdży zrób zaczyn (wymieszaj drożdże dobrze) i odstaw, aby zaczął pracować. Żółtka ubij lub utrzyj z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia. Do mąki dodaj szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, spirytus i żółtka z cukrem. Wyrób ciasto (jeśli masz mikser – użyj haka). Stopniowo dodawaj ostudzone masło i wyrabiaj ciasto, aż masło się z nim połączy. Przykryj ciasto i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju).
  2. Smażenie pączkówPodziel ciasto na 12 większych lub 20 mniejszych części. Uformuj kulki. Odstaw na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej w szerokim rondlu lub garnku. Kładź pączki na gorący olej (wyrośniętą stroną do dołu) i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
  3. Robienie nadzieniaWymieszaj uprażone ciasto kataifi z pastą pistacjową. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
  4. Nadziewanie i dekorowanie pączkówCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W pączkach rób nacięcie nożem i szprycuj je nadzieniem pistacjowym. Pączki z nadzieniem maczaj w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.

Gotowe pączki możesz dodatkowo ozdobić posiekanymi pistacjami albo udekorować płatkami jadalnego złota. W cukierniczych sklepach można też dostać brokat jadalny, również w spreju, którym można efektownie takie pączki oprószyć.

Czytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszne
Czytaj też:
Przepis mojej babci na lekkie pączki z piekarnika. Można je jeść bez wyrzutów sumienia

Źródło: smaki.pl