Smak pistacjowy rządzi w deserach Polaków od dawna, ale teraz modna jest przede wszystkim czekolada dubajska i to ona jest inspiracją dla cukierników i kulinarnych celebrytów. Wszystko, co opisane jako dubajskie, wyprzedaje się na pniu: widziałam już bezy dubajskie, serniki dubajskie i dubajskie muffiny. I już teraz widać po ofertach cukierni i sklepów, że pączki dubajskie będą hitem tłustego czwartku.
Co to jest czekolada dubajska?
Najbardziej pożądana czekolada dubajska to czekolada z nadzieniem z pasty pistacjowej i prażonego ciasta kataifi. W najbardziej ekskluzywnej wersji taka czekolada dodatkowo udekorowana jest złotem jadalnym. Czekoladę dubajską można już bez trudu kupić w większości marketów, ale w sieci jest również wiele przepisów na domową czekoladę dubajską.
Jak zrobić pączki dubajskie?
Pączki dubajskie nawiązują do słynnego smakołyku nadzieniem z pasty pistacjowej i prażonego ciasta kataifi oraz polewą z dobrej, mlecznej czekolady. Podaję tu mój sprawdzony przepis na pączki, które bardzo łatwo szprycuje się nadzieniem po usmażeniu. Aby zmieścić w środku jak najwięcej nadzienia, warto naciąć pączki lekko nożem i dopiero nadziewać. Potem już tylko wystarczy zanurzyć pączka w czekoladzie i zajadać ze smakiem.
Rada: jeśli masz surowe ciasto kataifi, przesmaż je na złoto na patelni z odrobiną masła. Powinno być rumiane i chrupiące. Do zrobienia pączków można wykorzystać dowolną pastę pistacjową – bez trudu można ją dostać nawet w marketach.
Przepis: Domowe pączki dubajskie
Te pączki to hit na tłusty czwartek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 464 w każdej porcji
Składniki
na pączki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 5-6 żółtek
- 75 g cukru
- 2 łyżki spirytusu
- 70 g masła
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
nadzienie:
- 400 g kremu pistacjowego
- 200 g prażonego ciasta kataifi
dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na pączkiMąkę przesiej przez sito. Z części mąki, mleka, łyżki cukru i drożdży zrób zaczyn (wymieszaj drożdże dobrze) i odstaw, aby zaczął pracować. Żółtka ubij lub utrzyj z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia. Do mąki dodaj szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, spirytus i żółtka z cukrem. Wyrób ciasto (jeśli masz mikser – użyj haka). Stopniowo dodawaj ostudzone masło i wyrabiaj ciasto, aż masło się z nim połączy. Przykryj ciasto i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju).
- Smażenie pączkówPodziel ciasto na 12 większych lub 20 mniejszych części. Uformuj kulki. Odstaw na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej w szerokim rondlu lub garnku. Kładź pączki na gorący olej (wyrośniętą stroną do dołu) i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
- Robienie nadzieniaWymieszaj uprażone ciasto kataifi z pastą pistacjową. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
- Nadziewanie i dekorowanie pączkówCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W pączkach rób nacięcie nożem i szprycuj je nadzieniem pistacjowym. Pączki z nadzieniem maczaj w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.
Gotowe pączki możesz dodatkowo ozdobić posiekanymi pistacjami albo udekorować płatkami jadalnego złota. W cukierniczych sklepach można też dostać brokat jadalny, również w spreju, którym można efektownie takie pączki oprószyć.
Czytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszneCzytaj też:
Przepis mojej babci na lekkie pączki z piekarnika. Można je jeść bez wyrzutów sumienia