Z ciasta francuskiego i słodkiego składnika robię chrupiącą przekąskę. Znika z talerzy w 5 minut

Z ciasta francuskiego i słodkiego składnika robię chrupiącą przekąskę. Znika z talerzy w 5 minut

Dodano: 
Ciastka z rodzynkami
Ciastka z rodzynkami Źródło: Shutterstock / Kate Korolova
Dziś mam dla was pomysł na słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Do jej przygotowania nie są potrzebne wyszukane składniki, a całość smakuje doskonale. Te proste ślimaczki wychodzą chrupiące, lekko wilgotne i w sam raz słodkie.

Gotowe ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt. Można bowiem z niego przygotować mnóstwo smacznych potraw i słodkości. Dziś pokażę wam, jak zrobić z niego jedną z najprostszych, słodkich przekąsek. A będą to ślimaczki nadziewane prostym farszem. Jego przygotowanie jest ekspresowe, a smak przekąski doskonały. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Jak przygotować rodzynki do ślimaczków?

Rodzynki do ślimaczków warto wcześniej opłukać. To dlatego, że tradycyjnie produkowane bakalie są siarkowane, co ma je ochronić przed pleśnieniem. By usunąć z powierzchni rodzynek część konserwantu, wystarczy opłukać je w ciepłej wodzie. Jeśli rodzynki są dość suche, warto je też namoczyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu odzyskają miękkość i soczystość. Potem należy je osączyć i wymieszać z kilkoma dodatkami.

Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z rodzynkami?

Ślimaczki z ciasta francuskiego to jedna z najprostszych form, jakie można przygotować z tego ciasta. Zamiast zlepiać jego brzegi, ciasto wystarczy posmarować farszem, zrolować, a potem pokroić w plastry i upiec. To pozwala zaoszczędzić nam czas na formowanie. Ślimaczki można jednak po upieczeniu posmarować syropem cukrowym, który zwiększy ich wilgotność.

Przepis: Ślimaczki z rodzynkami

Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane rodzynkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Na nadzienie:

  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Formowanie ciastekCiasto rozwiń. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem, wanilią i cynamonem. Rozsyp lekko namoczone i osączone rodzynki na całej powierzchni. Zwiń ciasto w rulon i pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
  2. Pieczenie ślimaczkówOtrzymane ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza. Po przestygnięciu ciasteczka oprósz cukrem pudrem.

Czym jeszcze można nadziać słodkie ślimaczki z ciasta francuskiego?

Zamiast rodzynkami, ślimaczki można też nadziać innymi słodkimi masami. Tu dobrze sprawdzi się cukier wymieszany z cynamonem, a także marmolada, powidła, konfitura. Dobrym pomysłem na nadzienie do ślimaczków jest też krem czekoladowy, krem orzechowy czy ugotowany budyń.

Czytaj też:
Te najszybsze ciastka na świecie robię z czterech składników. Wychodzą pyszne i chrupiące
Czytaj też:
Kroję ciasto na kwadraty i nadziewam dżemem. To jedne z najsmaczniejszych domowych ciastek