Gotowe ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt. Można bowiem z niego przygotować mnóstwo smacznych potraw i słodkości. Dziś pokażę wam, jak zrobić z niego jedną z najprostszych, słodkich przekąsek. A będą to ślimaczki nadziewane prostym farszem. Jego przygotowanie jest ekspresowe, a smak przekąski doskonały. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Jak przygotować rodzynki do ślimaczków?
Rodzynki do ślimaczków warto wcześniej opłukać. To dlatego, że tradycyjnie produkowane bakalie są siarkowane, co ma je ochronić przed pleśnieniem. By usunąć z powierzchni rodzynek część konserwantu, wystarczy opłukać je w ciepłej wodzie. Jeśli rodzynki są dość suche, warto je też namoczyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu odzyskają miękkość i soczystość. Potem należy je osączyć i wymieszać z kilkoma dodatkami.
Jak zrobić ślimaczki z ciasta francuskiego z rodzynkami?
Ślimaczki z ciasta francuskiego to jedna z najprostszych form, jakie można przygotować z tego ciasta. Zamiast zlepiać jego brzegi, ciasto wystarczy posmarować farszem, zrolować, a potem pokroić w plastry i upiec. To pozwala zaoszczędzić nam czas na formowanie. Ślimaczki można jednak po upieczeniu posmarować syropem cukrowym, który zwiększy ich wilgotność.
Przepis: Ślimaczki z rodzynkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane rodzynkami
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 10
 - Liczba kalorii
 - 240 w każdej porcji
 
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
 - 1 żółtko
 - 1 łyżka mleka
 
Na nadzienie:
- 30 g roztopionego masła
 - 2 łyżki cukru trzcinowego
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - ½ łyżeczki cynamonu
 - 100 g rodzynek
 - cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania
- Formowanie ciastekCiasto rozwiń. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp cukrem, wanilią i cynamonem. Rozsyp lekko namoczone i osączone rodzynki na całej powierzchni. Zwiń ciasto w rulon i pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
 - Pieczenie ślimaczkówOtrzymane ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza. Po przestygnięciu ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
 
Czym jeszcze można nadziać słodkie ślimaczki z ciasta francuskiego?
Zamiast rodzynkami, ślimaczki można też nadziać innymi słodkimi masami. Tu dobrze sprawdzi się cukier wymieszany z cynamonem, a także marmolada, powidła, konfitura. Dobrym pomysłem na nadzienie do ślimaczków jest też krem czekoladowy, krem orzechowy czy ugotowany budyń.
Czytaj też:
Te najszybsze ciastka na świecie robię z czterech składników. Wychodzą pyszne i chrupiąceCzytaj też:
Kroję ciasto na kwadraty i nadziewam dżemem. To jedne z najsmaczniejszych domowych ciastek
