Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a w lodówce leży ciasto francuskie, mam dla was prosty przepis. Wystarczy, że sięgniecie jeszcze po dostępny zimą owoc oraz po dwa zdrowe dodatki, a błyskawicznie powstaną przepyszne ciasteczka. Robi się je mniej więcej 15 minut, a drugi kwadrans się je piecze. Jednym słowem pół godziny wystarczy, by powstał ten chrupiący smakołyk.
Jak przygotować ciasto francuskie do pieczenia?
Jeśli ciasto francuskie trzymasz w zamrażarce, przełóż je do lodówki i pozostaw na kilka godzin, by rozmarzło. O wiele szybciej proces ten przebiegnie w temperaturze pokojowej. Gdy zaś masz niemrożone ciasto francuskie, wyjmij je z lodówki na ok. 20 minut przed przyrządzeniem. Gdy się ociepli, nabierze większej elastyczności i łatwiej będzie formować z niego różne kształty.
Jeśli chcesz ułożyć na cieście francuskim np. owoce, wcześniej posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem. Sprawi ono, że owoce przylepią się do ciasta. Po posmarowaniu jajkiem ciasto możesz też posypać grubszym cukrem.
Jak zrobić ciastka francuskie z gruszką?
Ciastka francuskie z gruszką robi się w parę chwil. Ciasto wystarczy pokroić na prostokąty, a potem ułożyć na nim grubsze plastry lub cząstki gruszki. Po upieczeniu, ciastka warto polać miodem lub syropem klonowym i posypać podprażonymi orzechami, np. włoskimi, laskowymi.
Przepis: Ciastka francuskie z gruszką
Chrupiące ciastka francuskie z gruszką, miodem i orzechami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 3 dojrzałe, twarde gruszki
- 6 łyżeczek płynnego miodu
- 2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCiasto wyjmij z lodówki 20 minut wcześniej i pozostaw je w temperaturze pokojowej. Rozwiń je i pokrój na 12 prostokątów. Gruszki umyj, każdą przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w grubsze półplasterki.
- Formowanie i pieczenie ciastekProstokąty ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Na każdym prostokącie ułóż kilka plasterków gruszki. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
- Wykańczanie ciastekOrzechy podpraż na suchej patelni, otrzyj z nich skórkę, miąższ posiekaj. Przestudzone ciasteczka polej miodem, posyp posiekanymi orzechami.
Wytrawna wersja ciastek z gruszką
Jeśli chcecie przygotować wytrawną i pożywniejszą wersję ciastek, sięgnijcie po jeszcze jeden produkt. Jest nim ser pleśniowy typu camembert czy brie albo ser z niebieską pleśnią. Pokrójcie go w plastry, ułóżcie na cieście, a potem przykryjcie go plastrami gruszki. Tak przygotowaną przekąskę również możecie polać miodem i posypać orzechami.
Czytaj też:
Przepis na te proste i szybkie ciasteczka mam od mamy. Były hitem PRL-uCzytaj też:
Kroję ciasto na kwadraty i nadziewam dżemem. To jedne z najsmaczniejszych domowych ciastek