Choć kruche ciasto milionera (caramel shortbread, millionaires' shortbread) nie ma spektakularnego wyglądu, to smakuje fenomenalnie. Przygotowuję je samodzielnie od A do Z, ale możesz również zrobić to ciasto w wersji ekspresowej, rezygnując z własnoręcznego przygotowania masy karmelowej.
Skąd pochodzi kruche ciasto milionera?
Ciasto milionera powstało z tradycyjnego przepisu kuchni szkockiej na maślane ciasteczka, którego historia sięga XII wieku, ale popularność zdobyło w Australii, na przełomie lat 70. i 80. ubiegłego stulecia. Nazwa wypieku nawiązuje do wyjątkowo bogatego smaku, który zawdzięcza połączeniu bardzo prostych składników. Niektóre źródła podają, że nazwa ciasta nawiązuje również do jego ograniczonej dostępności w czasach, gdy słodkie desery zarezerwowane były jedynie dla osób bardzo majętnych.
W Polsce kruche ciasto milionera jest mało popularne, a szkoda, bo zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na smak i konsystencję, ale także łatwość przygotowania. Tego ciasta nie sposób zepsuć – postępując zgodnie z poniższym przepisem, bez problemu przygotujesz 3 warstwy obłędnie pysznego wypieku.
Jak zrobić kruche ciasto milionera?
Każdą z warstw kruchego ciasta milionera przygotowuję z naturalnych składników. Spód robię z ciasta na bazie mąki pszennej tortowej, masła i niewielkiej ilości cukru. Warstwę karmelową przygotowuję z mleka skondensowanego, masła, cukru i odrobiny soli (możesz pominąć ten składnik). Wierzch dekoruję gorzką czekoladą, która przełamuje słodycz karmelu.
Z poniższych proporcji składników piekę kruche ciasto milionera w kwadratowej formie o wymiarach 24 x 24 cm, którą możesz zastąpić tortownicą o średnicy 24-26 cm.
Wskazówka: możesz zrobić kruche ciasto i upiec spód dzień wcześniej. Masę karmelową możesz zastąpić gotowym kajmakiem z puszki, który wystarczy przełożyć do rondelka i podgrzać.
Przepis: Naleśniki nadziewane ricottą
Delikatne placki z pysznym i zdrowym farszem to danie na różne pory dnia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 199 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
Na farsz:
- 400 g sera ricotta
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo wysokiego naczynia wlej mleko i wbij jajka. Mieszaj rózgą kuchenną lub mikserem, aż powstanie jednolita, lekko spieniona masa. Dodaj szczyptę soli, olej (możesz zastąpić olej roztopionym masłem klarowanym, które nada naleśnikom wyjątkowy aromat) oraz mąkę pszenną. Mieszaj/miksuj ciasto naleśnikowe, aż zyska jednolitą konsystencję. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło.
- Przygotowanie farszuZalej rodzynki letnią wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie odsącz z płynu i osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli rodzynki są duże, to możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Ser ricotta wymieszaj z miodem, ekstraktem waniliowym i rodzynkami.
- Smażenie naleśnikówNa mocno rozgrzaną patelnię nalewaj porcje ciasta naleśnikowego i rozprowadź je na całej powierzchni, wykonując okrężne ruchy. Smaż placki na średnim ogniu do momentu, aż spód się przyrumieni, a następnie przewróć na drugą stronę. Gotowe naleśniki odkładaj na odwrócony do góry dnem talerz lub deskę do krojenia.
- WykonaniePosmaruj naleśniki cienką warstwą farszu i zwiń w rulon.
Ciasto milionera wkładam na 2 godziny do lodówki, żeby karmel i czekolada stężały, a kruchy spód zmiękł. Przed podaniem kroję ciasto na małe kawałki.
Czytaj też:
Najlepsze ciasto bez pieczenia robię 15 minut z 3 składników. Cała rodzina za nim szalejeCzytaj też:
Mój karmelowy sernik bez pieczenia jest delikatny jak chmurka. Przygotujesz go w 30 minut