Najlepsze ciasto bez pieczenia robię 15 minut z 3 składników. Cała rodzina za nim szaleje

Najlepsze ciasto bez pieczenia robię 15 minut z 3 składników. Cała rodzina za nim szaleje

Dodano: 
Mleczne ciasto bez pieczenia
Mleczne ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Michael Dechev
Lubię sięgać po ten przepis na proste, tanie i genialne w smaku ciasto, które zawiera tylko 3 składniki. Ten deser jest gotowy do chłodzenia w zaledwie 15 minut.

Masz ochotę na obłędnie słodkie i wilgotne ciasto? Mleczna kraina bez pieczenia będzie idealnym wyborem i na pewno zaskoczy twoją rodzinę oraz gości. Zrobisz je bez wysiłku i dużych wydatków. Sekretem mojego przepisu jest składnik, który przypomina mi smaki z dzieciństwa – słodzone mleczko skondensowane. Kto nie zna jego smaku? W mojej rodzinie wszyscy za nim przepadają, podobnie jak za moim mlecznym ciastem bez pieczenia. Zawsze w mig znika z talerzyków.

Ciasta bez pieczenia z herbatników – ekspresowy sposób na efektowny deser

Kruche herbatniki i słodka masa – niby nic, a jednak ciasta bez pieczenia potrafią zaskoczyć smakiem i wyglądem nawet największego smakosza. Wystarczy zaledwie krótka chwila, żeby deser był gotowy do chłodzenia. Po wyjęciu z lodówki nasiąknięte wilgocią z masy herbatniki stają się miękkie i puszyste.

Herbatniki maślane, kakaowe lub ciasteczka korzenne można przełożyć różnymi masami. Moja receptura uwzględnia bardzo prosty w przygotowaniu krem na bazie skondensowanego mleka, ale wyśmienicie smakuje również ciasto bez pieczenia z herbatnikami i kremem budyniowym z masłem lub samym budyniem, kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone, kajmakiem, kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym i masą z bitej śmietany oraz mleka skondensowanego.

Jak zrobić ciasto mleczna kraina bez pieczenia?

Przygotowanie mlecznego ciasta bez pieczenia jest banalnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to herbatniki oraz słodzone mleko skondensowane i coś do dekoracji wierzchu deseru. Lubię udekorować wierzch ciasta pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami, ale możesz też użyć np. wiórków kokosowych, płatków migdałów, posiekanej lub startej na tarce czekolady, naturalnego kakao, polewy z masy krówkowej lub polewy z kakao lub czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Lekko schłodzone mleko skondensowane przekładam do szklanej miski i ubijam mikserem, stopniowo zwiększając obroty, żeby lekko zgęstniało. Do przygotowania mlecznej krainy bez pieczenia polecam użyć kwadratowej lub prostokątnej formy ze zdejmowanym rantem. Używam formy 24 x 24 cm.

Przepis: Ciasto mleczna kraina bez pieczenia

Ten mleczny deser smakuje obłędnie, a jest dziecinnie proste w przygotowaniu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g herbatników maślanych
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Dodatkowo:

  • 3 łyżki pokruszonych herbatników
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie mleka skondensowanegoMleko skondensowane przełóż do miski i ubijaj, aż lekko się napuszy. Możesz pominąć ten krok i nasączyć herbatniki mlekiem prosto z puszki.
  2. WykonanieWyłóż formę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układaj warstwy herbatników i przekładaj je cienką warstwą kremu. Wierzch ciasta również pokryj cienką warstwą kremu.
  3. DekorowaniePosyp mleczne ciasto bez pieczenia okruszkami herbatników i posiekanymi orzechami.
  4. ChłodzeniePrzykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Ciasto bez pieczenia mleczna ciasto najlepiej smakuje schłodzone. To świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Czytaj też:
Weź serek homogenizowany i czekoladę. Ten prosty i szybki deser zachwyca smakiem
Czytaj też:
Ten deser to u mnie hit. Musisz spróbować kruchego ciasta karmelowego, które rozpływa się w ustach