Blok czekoladowy robię inaczej niż wszyscy. Jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny

Blok czekoladowy robię inaczej niż wszyscy. Jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny

Dodano: 
Blok czekoladowy z orzechami
Blok czekoladowy z orzechami Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Tradycyjny blok czekoladowy jest smaczny, ale niezbyt zdrowy. Zawiera bowiem dużo cukru i tłuszczu, a więc mnóstwo kalorii. A ponieważ moje dzieci lubią ten deser, postanowiłam zrobić go w zdrowszej wersji.

Blok czekoladowy robi się zwykle z masła rozpuszczonego z cukrem i wymieszanego z kakao oraz mlekiem w proszku. A ponieważ ten deser jest bardzo kaloryczny, postanowiłam zrobić jego zdrowszą wersję. Do jej przygotowania użyłam wartościowego warzywa, jakim jest ciecierzyca oraz bakalii. Deser wyszedł bardzo smaczny, a ja mogłam go bez wyrzutów sumienia podać mojej rodzinie.

Wartość odżywcza ciecierzycy

Ciecierzyca zaliczana jest do warzyw strączkowych, które są bogate w białko roślinne. Poza tym zawiera też trochę tłuszczów, ale przede wszystkim tych zdrowych. W jej składzie jest też dużo: błonnika, kwasu foliowego i witamin z grupy B, a także soli mineralnych, zwłaszcza: miedzi, manganu i żelaza. Wszystkie te składniki sprawiają, że ciecierzyca jest ceniona w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dobrze bowiem wpływa na układ krążenia i jelita, pomaga także kontrolować poziom cukru we krwi.

Jak zrobić blok czekoladowy z ciecierzycy

Przygotowanie bloku czekoladowego z ciecierzycy jest proste i szybkie. Zwłaszcza jeśli sięgnie się po gotową ciecierzycę z puszki lub słoika. Składnik ten wystarczy tylko zblendować z kilkoma dodatkami, dzięki czemu nie jest tłusty, ani kaloryczny i ma przyjemną konsystencję.

Przepis: Blok czekoladowy z ciecierzycy

Zdrowy blok czekoladowy z ciecierzycy i bakalii

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 2/3 szklanki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOdsącz ciecierzycę z zalewy, przepłucz wodą, osącz. Morele zalej dobrze ciepłą wodą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz je.
  2. Blendowanie składnikówDo blendera lub malaksera włóż ciecierzycę, morele, kakao, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Miksuj wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody (po jednej na raz), aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
  3. Formowanie blokuNiedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, równomiernie rozprowadź, dociśnij, by nie było w środku pustych przestrzeni. Formę z blokiem przykryj folią spożywczą, wstaw na 2 godziny do lodówki, by blok stężał. Podawaj krojony w plastry.

Blok czekoladowy z ciecierzycy – wskazówki

Oto kilka podpowiedzi, które pomogą wam przygotować smaczny blok z ciecierzycy.

  • Do bloku możesz też wykorzystać suchą ciecierzycę. Wcześniej mocz ją 8-12 godzin w zimnej wodzie, a potem ugotuj do miękkości.
  • Masę na blok można wzbogacić szczyptą cynamonu lub zmielonego kardamonu.
  • Do masy na blok czekoladowy oprócz bakalii można też dodać pokruszone herbatniki.
  • Przed wstawieniem do lodówki blok czekoladowy możesz posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.

Czytaj też:
Deser ambrozja zrobisz w kilka minut, a efekt jak z cukierni. Sekretem jest jeden składnik
Czytaj też:
Zagniatam szybko ciasto i wykładam na nie słoik dżemu. Ten prosty deser jest idealny do kawy