Makowiec to nie tylko obowiązkowy deser na Boże Narodzenie. Piekę to ciasto również na co dzień i na rodzinne spotkania. Wilgotne, aromatyzowane skórką cytrynową ciasto drożdżowe w połączeniu z gotową masą makową i posiekanymi orzechami świetnie pasuje do kawy i herbaty.
3 kroki do idealnego ciasta drożdżowego
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Wystarczy pamiętać, że ciasto drożdżowe:
- lubi ciepło – mąka, jajka, świeże drożdże oraz inne składniki (np. śmietana, masło) powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki dodawane do rozczynu np. mleko i woda temperaturę poniżej 40 stopni Celsjusza;
- wymaga długiego wyrabiania – ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego powinno trwać około 15-20 minut;
- nie może wyrastać na przeciągu oraz w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, np. w zbyt mocno nagrzanym, zamkniętym piekarniku lub przy gorącym kaloryferze – drożdże najlepiej spulchniają ciasto w temperaturze 25-30 stopni Celsjusza.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z makiem i orzechami?
Ciasto drożdżowe z makiem i orzechami nie wymaga wiele pracy. Wyrośnięte, lekko rozwałkowane ciasto smaruję masą makową, posypuję orzechami i niezbyt ciasno zwijam w rulon, który następnie wkładam do długiej, wąskiej formy o szerokości 12,5 cm i długości 37 cm. Możesz upiec ciasto z poniższego przepisu w dwóch mniejszych keksówkach lub podzielić je na 3 części i użyć prostokątnych foremek jednorazowych.
Wskazówka: nadzienie do ciasta drożdżowego musi mieć temperaturę pokojową – przełóż masę makową do miski i pozostaw na blacie kuchennym na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Formę z przygotowanym do pieczenia ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut – ciasto powinno jeszcze trochę podrosnąć. Przed pieczeniem smaruję wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem (o temperaturze pokojowej).
Przepis: Ciasto drożdżowe z makiem i orzechami
Pyszne ciasto idealne na spotkania z rodziną i znajomymi. Świetnie smakuje podane z kawą lub herbatą. Dzieci mogą zjeść je z mlekiem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 3 godz.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 299 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka jaj
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową
- sól
Na nadzienie:
- 1 puszka masy makowej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynuDrożdże rozkrusz i wymieszaj w wysokim naczyniu z 2 łyżkami cukru. Poczekaj 5 minut – masa z drożdży i cukru powinna stać się płynna. W międzyczasie podgrzej mleko, roztop masło i przesiej mąkę pszenną do dużej miski. Do pracujących drożdży dodaj 50 ml mleka i 5 łyżek mąki pszennej. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość i mocno się spienić.
- Przygotowanie pozostałych składników ciastaDo reszty mąki pszennej dodaj sól, cukier waniliowy ze skórką pomarańczową oraz pozostały cukier i wymieszaj. Do suchych składników dodaj żółtka, przestudzone masło oraz resztę mleka.
- Dodanie rozczynu i wyrabianie ciastaDo pozostałych składników dodaj rozczyn i wymieszaj łyżką, a następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe powinno wyjść dość gęste (jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni).
- Wyrastanie ciastaUformuj z ciasta drożdżowego kulę, umieść ją w dużej misce, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- WykonanieWyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat. Na cieście rozsmaruj masę makową i posyp ją orzechami włoskimi, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Zwiń rulon i starannie zlep brzegi.
- Przygotowanie do pieczeniaJajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną (możesz zastąpić jajko mlekiem). Przełóż zwinięte ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i posmaruj wierzch jajkiem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto drożdżowe z makiem i orzechami 40-50 minut – powinno nieco urosnąć i przyrumienić się z wierzchu. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Wierzch ciasta możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.
Czytaj też:
Uwielbiam ciasto ptasie mleczko. Poznaj sekretny przepis, który pokochasz od pierwszego kęsaCzytaj też:
Szybko miksuję kilka składników i przelewam do formy. To ciasto na maślance robię nawet zimą