Z kilku prostych i tanich składników piekę to fenomenalne ciasto. Wierzchnia warstwa eksploduje smakiem

Z kilku prostych i tanich składników piekę to fenomenalne ciasto. Wierzchnia warstwa eksploduje smakiem

Dodano: 
Ciasto użądlenie pszczoły
Ciasto użądlenie pszczoły Źródło: Shutterstock / Guidos Fotografie
Ciasto użądlenie pszczoły to tradycyjny wypiek kuchni niemieckiej, który łączy puszyste blaty drożdżowego biszkoptu, krem budyniowy oraz polewę z płatków migdałowych i miodu.

Można znaleźć wiele różnych przepisów na ciasto użądlenie pszczoły (bienenstich). Poniższy jest inspirowany oryginalnym wypiekiem kuchni niemieckiej, który liczy sobie ponad 500 lat.

Jak przygotować ciasto użądlenie pszczoły?

Przygotowanie pysznego ciasta użądlenie pszczoły rozpoczynam dzień wcześniej od upieczenia drożdżowego biszkoptu. Łączę składniki ciasta, pozostawiam do wyrośnięcia, przekładam do formy i czekam, aż drożdżowy biszkopt się napuszy. Tak przygotowane ciasto wkładam do mocno nagrzanego piekarnika. Możesz również upiec ciasto użądlenie pszczoły, korzystając z ulubionego przepisu na puszysty, wysoki biszkopt. Biszkopt po upieczeniu powinien mieć minimum 6 cm.

Wyróżniająca ciasto użądlenie pszczoły spośród innych wypieków wierzchnia warstwa powstaje dzięki połączeniu masła, śmietanki kremówki 36%, delikatnego w smaku miodu (np. lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego) i płatków migdałowych, które prażę na suchej patelni, żeby wydobyć więcej smaku.

Puszyste ciasto przekładam kremem budyniowym z dodatkiem miodu. Masło możesz zastąpić ubitą na sztywno śmietanką kremówką 30 lub 36%, dzięki której krem będzie lżejszy, a także kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone.

Porada: krem budyniowy nie powinien być zbyt długo miksowany, bo może się zwarzyć.

Składniki użyte do ciasta i kremu powinny mieć temperaturę pokojową. Piekę użądlenie pszczoły w formie o wymiarach 24 x 34 cm. Poniższe proporcje składników pozwalają również upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24-26 cm.

Przepis: Ciasto użądlenie pszczoły

Pyszne ciasto ze słodką warstwą na wierzchu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
1 godz. 40 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
805 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól

Na krem:

  • 1 budyń o smaku waniliowym
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 30 g miodu

Na warstwę wierzchnią:

  • 200 g migdałów w płatkach
  • 100 g masła
  • 125 g miodu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 36%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników ciastaMasło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzej (powinno być letnie). Mąkę pszenną przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Zagniatanie i wyrastanie ciastaDo przesianej z solą mąki dodaj masło, skórkę otartą z cytryny oraz mleko z drożdżami i cukrem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość.
  3. PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia. Odpowietrz wyrośnięte ciasto, ugniatając je dłońmi i przełóż do formy. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia – po około 30 minutach powinno widocznie zwiększyć swoją objętość. Wstaw napuszone ciasto do piekarnika o temperaturze 225 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20-25 minut. Gotowe ciasto wyjmij z formy i wystudź na kratce.
  4. Przygotowanie kremu budyniowegoOdlej 1/2 szklanki zimnego mleka i rozpuść budyniowy proszek. Resztę mleka zagotuj, dodaj miód (opcjonalnie 30 g cukru) i wlej zimne mleko z budyniem. Gotuj, cały czas mieszając, aż budyń zyska gęstą konsystencję. Gotowy budyń wystudź w temperaturze pokojowej. W międzyczasie wyjmij masło z lodówki, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Miękkie masło ubij na puszystą, jasną masę. Małymi porcjami dodawaj budyń i miksuj na średnich obrotach jedynie do połączenia się składników.
  5. Przygotowanie wierzchniej warstwyW niedużym rondelku umieść masło, śmietankę kremówkę i miód. Doprowadź do wrzenia, podgrzewając na małym gazie i często mieszając. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i dodaj do gorącej masy. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Wykonanie ciastaPrzekrój ostudzone ciasto na pół i przełóż kremem budyniowym. Na wierzch ciasta wyłóż przestudzoną masę miodowo-migdałową. Przykryj ciasto kloszem lub miską i wstaw do lodówki. Schładzaj przez minimum 3 godziny.

Inne wersje wierzchniej warstwy ciasta użądlenie pszczoły

Nowsze wersje przepisu na ciasto użądlenie pszczoły uwzględniają wyłożenie płatków migdałowych na wierzch ciasta przed pieczeniem oraz posypanie ich cukrem lub skropienie miodem. W ten sposób zrobisz ciasto z obłędnie chrupiącą posypką. Musisz jednak uważać, żeby zbytnio nie obciążyć drożdżowego biszkoptu, bo nie wyrośnie w czasie pieczenia. Polecam zmniejszyć ilość migdałów do 100 g i użyć 1 łyżki brązowego cukru lub płynnego miodu.

Czytaj też:
Czekoladowe figurki przerób na genialny krem do smarowania. Dzieci będą zachwycone!
Czytaj też:
Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To najlepsze ciasteczka pistacjowe, jakie znam