Czekoladowe figurki przerób na genialny krem do smarowania. Dzieci będą zachwycone!

Czekoladowe figurki przerób na genialny krem do smarowania. Dzieci będą zachwycone!

Dodano: 
Czekoladowy Mikołaj
Czekoladowy Mikołaj Źródło: Shutterstock / Stefan Werner
Co zrobić z nadmiarem świątecznych mikołajów i innych czekoladowych figurek, które zostały po Bożym Narodzeniu? Przerobić na przepyszny krem czekoladowy z orzechami. Podajemy prosty przepis.

Czekoladowe mikołaje, bombki, bałwanki. Przed świętami półki sklepowe uginały się od nich i pewnie wiele osób znalazło je w wigilijnych prezentach. Co więcej, teraz w większości marketów są one mocno przecenione, więc jeśli ktoś chce, można je dostać taniej, niż przed świętami. A my mamy genialny patent na ich wykorzystanie: rewelacyjny krem czekoladowy z orzechami laskowymi. Taka domowa nutella.

Jak zrobić krem czekoladowy ze słodkich figurek?

Krem z naszego przepisu zrobisz zarówno z czekoladowych figurek jak i ze zwykłej mlecznej czekolady. Można też połączyć czekoladę z kawałkami czekoladowych mikołajów czy bałwanków. Do kremu można również dodać białą i gorzką czekoladę.

Do zrobienia kremu wykorzystujemy zmielone orzechy laskowe. To orzechy prażone, bez ciemnej skórki, która ma w sobie lekką goryczkę, a tej nie chcemy w naszym kremie. Jeśli takich orzechów nie masz, łatwo je zrobić. Wystarczy wysypać orzechy laskowe na blachę i piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut (należy pilnować, aby nie przypalić orzechów). Po tym czasie wystarczy rozetrzeć orzechy w dłoniach, a skórka sama zejdzie.

Do kremu można dodać oprócz cukru wanilinowego także inne dodatki smakowe, jak skórka pomarańczowa, odrobina rumu lub brandy (w wersji dla dorosłych) czy olejki do aromatyzowania ciast (np. migdałowy, cytrynowy czy rumowy).

Przepis: Krem z czekoladowych figurek

Słodkie smarowidło z czekolady i orzechów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1185 w każdej porcji

Składniki

  • 250 gramów pokruszonych figurek czekoladowych
  • 150 g prażonych orzechów laskowych bez skórki
  • 100 g masła
  • 40 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kremuZmiel drobno orzechy w blenderze. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z roztopionym masłem, mlekiem, cukrem wanilinowym i solą. Na koniec dodaj zmielone orzechy i dobrze wszystko wymieszaj.
  2. Przekładanie kremuKrem przełóż do słoiczka i poczekaj, aż ostygnie.

Do czego wykorzystać krem czekoladowy?

Taki krem można zajadać bezpośrednio ze słoiczka, można nim smarować kanapki czy grzanki. Jest rewelacyjny jako dodatek do naleśników, do przekładania ciast czy jako dodatek do lodów.

Czytaj też:
Ten prosty tort robię z mąki migdałowej. Ciasto przekładam rewelacyjnym kremem z dodatkiem kawy
Czytaj też:
Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. To najlepsze ciasteczka pistacjowe, jakie znam

Źródło: smaki.pl, Berliner Kurier