Jeśli lubicie desery takie, jak podlaskie mrowisko, mój przepis na nieco inną wersję tego przysmaku z pewnością przypadnie wam do gustu. Zwłaszcza że robi się go o wiele szybciej, a smakuje doskonale. Nic nie trzeba piec, wystarczy tylko przygotować prosty krem i połączyć go z jednym dodatkiem.
Kilka słów o mrowisku z Podlasia
Deser „mrówkowiec” z Podlasia, zwany „mrowiskiem”, to tradycyjny, polski deser składający się z cienkich, smażonych kawałków ciasta. Są one układane w formę kopca, polewane miodem i posypywane makiem, cukrem pudrem oraz ewentualnie bakaliami. Przypomina trochę faworki podawane w formie tortu. Deser swą nazwę zawdzięcza kształtowi, który bardzo przypomina mrowisko, a także dodatkowi maku, który wygląda niczym mrówki.
Moja wersja mrowiska z Podlasia
Deser mrowisko z Podlasia bardzo mi smakuje, jednak jest dość pracochłonny. Dlatego przygotowałam nieco inną wersję tego przysmaku, która bazuje na herbatnikach i kremie kajmakowym.
Przepis: Mrowisko z kremem kajmakowym
Deser z herbatników i kremu kajmakowego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 200 g masła
- 30 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie herbatnikówHerbatniki połam na małe kawałki lub wsyp do bawełnianego albo foliowego woreczka, zamknij go i rozkrusz herbatniki przy pomocy wałka do ciasta. Kawałki herbatników powinny być mniej więcej 1x1 cm.
- Przygotowanie kremuMiękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając do niej po łyżce masy kajmakowej. Całość miksuj do czasu, aż otrzymasz gładki krem.
- Formowanie deseruW misce wymieszaj pokruszone herbatniki z kremem. Z mieszanki uformuj na talerzu kopiec, lekko go ugniatając, by całość się trzymała. Wierzch deseru posyp startą czekoladą. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki dobrze się poprzenikały.
Czym zastąpić herbatniki w mrowisku?
Podobny, jak mój deser, znany jest w kuchni rosyjskiej. Z tą różnicą, że nie dodaje się do niego herbatników, a kawałeczki kruchego ciasta. Jeśli więc macie nieco więcej czasu, możecie sami upiec kruche ciasto o luźnej konsystencji. Przygotujecie je z następujących składników: 3 szklanek mąki, 200 g masła, 1 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli. Ze składników zagniećcie kruche ciasto, schłodźcie je, a potem zetrzyjcie na dużych oczkach wprost do formy. Po upieczeniu na rumiano i wystudzeniu, ciasto wystarczy połamać na małe kawałki i połączyć z kremem kajmakowym.
Czytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycieCzytaj też:
Ten sernik smakuje, jak marzenie. Genialny przepis zdobyłam od znajomego cukiernika