Puszystą masę wlewam do papilotek i w 20 minut mam babeczki lekkie jak chmurka. To u mnie hit

Puszystą masę wlewam do papilotek i w 20 minut mam babeczki lekkie jak chmurka. To u mnie hit

Dodano: 
Wlewanie ciasta do papilotek
Wlewanie ciasta do papilotek Źródło: Shutterstock / ninikas
Babeczki to jedne z bardziej lubianych ciastek, które robi się łatwo i szybko. Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, proponuję dziś babeczki karmelowe. Ciekawy smak zawdzięczają dwóm prostym składnikom.

Babeczki upieczone w papilotkach apetycznie wyglądają i świetnie sprawdzają się w roli przekąski. Nie tylko domowej, ale też takiej, którą można zabrać do szkoły czy pracy. Nie sprawiają bowiem trudności w przechowywaniu, ani w transporcie. Dziś zapraszam was na puszyste babeczki karmelowe, które dosłownie rozpływają się w ustach.

Jak nadać karmelowy smak babeczkom?

Karmelowe babeczki nie są zbyt popularne, ale naprawdę doskonale smakują. A to dzięki aromatyzującym dodatkom. Można więc do nich dodać budyń karmelowy w proszku czy kawałki czekolady karmelowej. Dobrym pomysłem jest też dodanie do ciasta trochę posiekanych cukierków krówek albo nadzianie ciastek masą krówkową.

Jak zrobić babeczki karmelowe?

Przygotowanie babeczek karmelowych należy rozpocząć od zmiksowania na puszystą masę masła, cukru i jajek. Potem do masy dodaje się pozostałe składniki, również te, które nadają babeczkom karmelowego koloru i smaku.

Przepis: Babeczki karmelowe

Lekkie babeczki karmelowe z dodatkiem cukierków krówek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 torebka budyniu karmelowego bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 cukierków krówek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie puszystej masyMiękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj cukier i cukier waniliowy i miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym jajku.
  2. Dodawanie pozostałych składnikówMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i proszkiem budyniowym. Dodawaj do puszystej masy na przemian z mlekiem, delikatnie wymieszaj.
  3. Napełnianie foremek i pieczenie babeczekFormę do babeczek wypełnij papilotkami. Do każdej wlej masę karmelową, tak by sięgała do 2/3 wysokości papilotek. Do każdej babeczki dodaj trochę posiekanych cukierków krówek. Babeczki piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Upieczone babeczki można posmarować masą kajmakową lub udekorować kremem z mascarpone i masy kajmakowej.

Czym różnią się babeczki od muffinek?

Na pierwszy rzut oka babeczki i muffinki wyglądają tak samo. Gdy jednak skosztujemy jednych i drugich, poczujemy różnicę. Babeczki mają bowiem lżejszą i delikatniejszą strukturę. To dlatego, że masło i jajka często ubijane są z cukrem. Ciastka te zawierają też zazwyczaj więcej cukru i tłuszczu niż muffinki. Muffinki są natomiast cięższe, a ciasta na nie nie miesza się zbyt intensywnie, a tylko do połączenia się składników. W muffinkach częściej też pojawia się olej, niż masło.

Babeczki często są zdobione kremem, lukrem czy polewą. Dzięki temu przypominają miniaturowe ciasta. Dekoracja do muffinek jest zwykle skromniejsza. Może to być posypka z czekolady czy cukru pudru.

Czytaj też:
Mieszam tanie składniki łyżką i przekładam do papilotek. Po 20 minutach pieczenia mam pyszną, słodką przekąskę
Czytaj też:
Mam patent na babeczki, które robią za cały posiłek. Ich sekret to prosty i przepyszny farsz