Ten prosty deser bez pieczenia poprawia humor całej rodzinie. Tak zwalczamy jesienną chandrę

Ten prosty deser bez pieczenia poprawia humor całej rodzinie. Tak zwalczamy jesienną chandrę

Dodano: 
Panna cotta
Panna cotta Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Panna cotta to prosty i pyszny deser. Polecam jej jesienną odsłonę – z dodatkiem dyni, korzennych przypraw i gęstego sosu karmelowego. Poznaj mój przepis na rozgrzewającą panna cottę z dynią.

Pana cotta to jeden z włoskich deserów, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ponieważ chętnie eksperymentuję z nowymi smakami, testując znane przepisy w nowej odsłonie, dziś polecam dyniową panna cottę. Deser ten okazał się hitem w moim domu i zajmuje pierwsze miejsce na liście sezonowych deserów, które osładzają nam zimne, jesienne dni.

Jak zrobić dyniową panna cottę?

Przygotowanie dyniowej panna cotty niewiele różni się od przygotowania tradycyjnej wersji tego deseru. Zanim jednak przystąpisz do robienia waniliowej masy, z której powstanie lekki deser, musisz upiec dynię. Jeżeli chcesz ułatwić sobie przygotowanie jesiennego deseru, możesz użyć gotowego musu dyniowego ze słoika. Wystarczy szklanka purée z pieczonej dyni. Do przygotowania takiej porcji dyni potrzebujesz 1 i 1/2 szklanki miąższu, najlepiej z dyni piżmowej lub hokkaido.

Dyniową panna cottę podaję z sosem karmelowym, który możesz zastąpić podgrzaną z odrobiną śmietanki kremówki masą krówkową, a także musem jabłkowym lub gruszkowym, z dodatkiem przypraw korzennych. Smak deseru wzbogacam, dodając odrobinę mielonego imbiru, goździków i cynamonu. Możesz zrezygnować z dodawania tych przypraw korzennych lub zastąpić je np. gałką muszkatołową bądź kardamonem.

Porada: pamiętaj, że żelatynę przed dodaniem do masy na panna cottę trzeba namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia, a następnie bardzo dokładnie wymieszać z ciepłą masą na deser.

Przepis: Panna cotta z dynią

Dyniowa panna cotta wzbogacona o korzenne przyprawy smakuje genialnie i świetnie poprawia humor w jesienne i zimowe wieczory.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na dyniową Panna Cottę:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka krowiego
  • 1 laska wanilii
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 15 g żelatyny
  • 30 ml zimnej wody
  • 1 i 1/2 szklanki miąższu dyni
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków

Do dekoracji:

  • wiórki z białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŻelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Laskę wanilii przetnij na pół i wyjmij z jej wnętrza nasiona (opcjonalnie przygotuj 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego). Pokrojony w kostkę miąższ dyni upiecz do miękkości (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu, czas pieczenia: 20-30 minut). Wstaw do lodówki miseczki lub kokilki, w których będziesz przygotowywać deser, żeby mocno się schłodziły.
  2. Przygotowanie dyniowego puréeMiękki miąższ dyni zblenduj lub przetrzyj przez sitko z drobnymi oczkami.
  3. Gotowanie bazy panna cottyDo niewielkiego garnka wlej śmietankę kremówkę i mleko. Dodaj cukier, ziarenka z laski wanilii oraz laskę wanilii, która nada deserowi mocniejszy aromat. Ustaw garnek na gazie i doprowadź składniki do wrzenia, na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, wyjmij laskę wanilii i wyłącz grzanie.
  4. Dodanie żelatyny i dyniowego puréeNapęczniałą żelatynę dodaj do garnka i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw bazę deseru do przestygnięcia. Od czasu do czasu pomieszaj. Do letniej bazy dodaj dyniowe purée i dokładnie wymieszaj.
  5. PrzyprawianieDodaj cynamon, mielone goździki oraz mielony imbir i wymieszaj. Ilość przypraw możesz zmniejszyć/zwiększyć zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Porada: jeżeli baza deseru jest mało słodka, to możesz do niej dodać delikatny w smaku miód np. lipowy. Pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
  6. Przekładanie do miseczek i chłodzenieWyjmij schłodzone miseczki z lodówki i opłucz je zimną wodą. Wypełnij miseczki dyniową Panna Cottą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Czas chłodzenia to co najmniej 2-3 godziny.

Jak zrobić sos karmelowy do panna cotty?

Aby przygotować sos karmelowy potrzebujesz 100 g cukru, 50 g masła i 100 ml śmietanki 36% lub 30%. Na patelnię lub do rondelka z grubym dnem wsyp cukier. Ustaw średnią moc palnika i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz moc i od czasu do czasu mieszając, smaż, aż cukrowa masa stanie się gęsta i lekko brązowa. Uważaj, żeby nie przypalić karmelu, bo sos będzie miał gorzki smak. Do brązowego, gęstego karmelu dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z karmelem, a następnie dodaj śmietankę kremówkę. Mieszaj do połączenia się składników i wyłącz grzanie. Od czasu do czasu pomieszaj stygnący sos karmelowy.

Jak podawać dyniową Panna Cottę?

Wyłóż dyniową Panna Cottę na talerzyki i polej letnim sosem karmelowym. Posyp sos karmelowy wiórkami z białej czekolady. Możesz również udekorować deser cynamonem.

Jeżeli chcesz, żeby dyniowa Panna Cotta jeszcze lepiej smakowała i zyskała nietypowy wygląd, to polecam poukładać na wierzchu przygotowanych do chłodzenia porcji korzenne ciasteczka i delikatnie wcisnąć je w gęstniejącą masę.

Czytaj też:
To najlepsze ciasto na Wszystkich Świętych. Przepis jest banalny, a smakuje jak z cukierni
Czytaj też:
W chłodne dni ten wypiek poprawia nam humor. Prosty przepis mam z kartki ze starego kalendarza