Kiedyś długo zastanawiałam się, jakie ciasto na Wszystkich Świętych będzie najlepsze. Przygotowywałam skomplikowane wypieki, nierzadko wymagające wprawy i sporej ilości czasu. Gdy odkryłam przepis na blondie, zmieniłam podejście. Ten banalny deser smakuje o niebo lepiej niż niejedno wykwintne ciasto, a zrobienie go jest ekspresowe. Od lat mi się sprawdza, a bliscy zajadają go równie chętnie co inne słodkości.
Jak zrobić pyszne ciasto na Wszystkich Świętych?
Wykonanie wilgotnego i rozpływającego się w ustach blondie jest banalne. Musisz tylko ubić masło z cukrem, połączyć je z suchymi składnikami i dodać jajka. To trwa mniej niż kwadrans. Potem już pozostaje tylko przenieść uzyskaną masę do formy i upiec ją, a po przestudzeniu udekorować ulubionymi dodatkami. Polecam spróbować.
Przepis: Blondie
Proste ciasto na Wszystkich Świętych, którym olśnisz rodzinę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 402 w każdej porcji
Składniki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj. Masło ubij na puch wraz z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodaj jajka. Następnie do mokrych składników wsyp suche i dokładnie rozprowadź je szpatułką.
- Pieczenie blondieBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej masę i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Jak podawać blondie?
Moje ciasto na Wszystkich Świętych zawsze dekoruję masłem orzechowym. Moja rodzina uwielbia to kremowe i gęste smarowidło z fistaszków, a wersje bez wyczuwalnych kawałków orzeszków do smarowania wypieków nadają się idealnie. Czasami, gdy mam więcej czasu, robię je sama, a potem wypiek dekoruję jeszcze kawałkami jabłka. Taka odsłona blondie moim bliskim bardzo się spodobała. Podawałam ją zawsze do czarnej kawy i herbaty z cytryną.
Inne warianty prostego ciasta na Wszystkich Świętych
Do swojego blondie możesz wprowadzić pewne urozmaicenia. W cieście znakomicie odnajdą się takie dodatki jak posiekana czekolada oraz orzechy włoskie lub pekany. Czasem kuszę się też na dodanie rodzynek lub suszonych morel. Dodatek świeżych owoców takich jak maliny czy borówki również będzie dobrym pomysłem. Poza sezonem możesz użyć owoców mrożonych, rozmrażając je wcześniej w lodówce i starannie odsączając z soku przed dodaniem do masy. Blondie świetnie smakuje również po polaniu sosem toffi, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Do masy na ciasto na Wszystkich Świętych możesz też wsypać cynamon, kardamon, imbir lub skórkę z pomarańczy. Każdy z dodatków sprawi, że całość nabierze przyjemnego aromatu.
Czytaj też:
Uwielbiam to ciasto z aksamitnym kremem. Mam na nie jednak o wiele szybszy sposóbCzytaj też:
Na Wszystkich Świętych zawsze piekę sernik jogurtowy. Zjada go nawet ciocia cierpiąca na niestrawność