Mieszam kilka prostych składników i szybko piekę pyszny chlebek. To słodka przekąska na medal

Mieszam kilka prostych składników i szybko piekę pyszny chlebek. To słodka przekąska na medal

Dodano: 
Masa na czekoladowy chlebek bananowy
Masa na czekoladowy chlebek bananowy Źródło: Shutterstock / Anton Chernov
Z zaledwie kilku tanich składników można upiec czekoladowy chlebek bananowy, który wychodzi bardzo puszysty, wilgotny i zachwyca wyrazistym smakiem. Poznaj mój przepis na chlebek bananowy z czekoladową nutą.

W moim domu chlebek bananowy do jedna z ulubionych słodkich przekąsek dzieci. Przepis podstawowy na ten amerykański przysmak można modyfikować na wiele sposobów. Ja zdecydowałem się ostatnio na dodanie czekolady i kakao. Dzięki temu ten słodki wypiek nabrał wyjątkowego charakteru. Trafił nawet w gust mojej żony, która nie przepada za smakiem bananów. Polecam więc wszystkim, upiec czekoladowy chlebek bananowy, który nie wymaga wiele pracy.

Jak zrobić czekoladowy chlebek bananowy?

Chlebek bananowy z czekoladową nutą możesz przygotować w tradycyjnej wersji z mąką pszenną lub wersji fit z dodatkiem zmielonych na pył płatków owsianych. Przepis nie zawiera jajek, więc zastępując mleko krowie napojem roślinnym (np. sojowym), możesz upiec czekoladowy chlebek bananowy w wersji wegańskiej.

Najlepszy chlebek bananowy wychodzi z dojrzałych, słodkich bananów. Ja używam owoców z brązowymi plamkami na skórce i nie dodaję już do chlebka cukru. Jeżeli lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz dodać do ciasta cukier, ksylitol lub miód.

Przepis: Czekoladowy chlebek bananowy

Ten słodki wypiek idealnie sprawdzi się jako zamiennik sklepowych słodyczy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 5 średniej wielkości bananów
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1/3 szklanki mleka krowiego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mokrych składnikówBanany obierz i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Możesz też zblendować banany na jednolitą masę. Dodaj do masy bananowej mleko, olej, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie suchych składnikówMąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą przesiej do miski. Dodaj kakao i wymieszaj.
  3. Łączenie składnikówDo masy bananowej dodaj ostudzoną czekoladę i wymieszaj łyżką, rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. PieczenieWyłóż formę keksówkę papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i wyrównaj jego wierzch łyżką, uderz kilka razy formą o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, a następnie „natnij” ciasto przez całą długość nożem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw czekoladowy chlebek bananowy do gorącego piekarnika i piecz do suchego patyczka – 45-50 minut.

Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Jak podawać czekoladowy chlebek bananowy?

Czekoladowy chlebek bananowy możesz podawać jako słodką przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek oraz deser do kawy i herbaty. Czekoladowy chlebek bananowy świetnie smakuje również z ciepłym mlekiem lub kakao. Przed podaniem możesz udekorować wierzch ciasta roztopioną gorzką czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Opcjonalne dodatki do czekoladowego chlebka bananowego

Możesz wzbogacić smak czekoladowego chlebka bananowego, dodając do ciasta posiekane orzechy lub migdały, ulubione owoce suszone, owoce liofilizowane, a także skórkę otartą z cytryny i smażoną skórkę pomarańczową, której smak doskonale komponuje się zarówno ze smakiem bananów, jak i czekolady.

Czytaj też:
To proste i szybkie ciasto zrobiłam, gdy musiałam zużyć cytryny. Sekretem smaku jest chrupiący dodatek
Czytaj też:
Do szarlotki dodaję płatki owsiane i nietypowe słodzidło. To mój patent na zdrowe i smaczne ciasto