Ten rewelacyjny sernik robię bez pieczenia. Przepis jest prosty, a deser robi wrażenie na wszystkich

Ten rewelacyjny sernik robię bez pieczenia. Przepis jest prosty, a deser robi wrażenie na wszystkich

Dodano: 
Sernik z malinami
Sernik z malinami Źródło: Shutterstock / irina2511
Choć to ciasto nie wygląda, jak sernik, to jak najbardziej nim jest. Wszak robię go z twarogu sernikowego z wiaderka. Jednak na apetyczność tego ciasta bez pieczenia największy wpływ mają dodatki, czyli biszkopty i maliny.

Czy sernik bez pieczenia zawsze musi być okrągły? Czy biszkoptami można wykładać tylko dno formy? Pewnie, że nie. W tym względzie panuje dowolność i wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś pokażę wam niezwykle apetyczną wersję sernika na zimno. Wygląda nieco jak francuski deser charlotte, a jest zwykłym sernikiem na zimno. Przy tym cieście bez pieczenia mało jest pracy, a robi wrażenie.

Z jakiego sera zrobić sernik bez pieczenia?

Sernik bez pieczenia, czy też sernik na zimno robię zwykle z twarogu sernikowego z wiaderka. Jest gładki, tani i łatwo dostępny. Jednak do przygotowania sernika bez pieczenia można też użyć serka mascarpone czy serków homogenizowanych. Mascarpone co prawda jest dosyć drogie, ale daje deserowi niezwykle kremową i aksamitną konsystencję. Serki homogenizowane są delikatne, kremowe, a przy tym niezbyt tłuste. Każdą wersję sernika bez pieczenia warto wzbogacić ubitą śmietanką. Dzięki temu deser wyjdzie puszysty.

Jak zrobić sernik bez pieczenia z malinami?

Przygotowanie sernika bez pieczenia zacznijcie od namoczenia i rozpuszczenia żelatyny. Gdy będzie stygła, przygotujecie resztę składników.

Przepis: Sernik bez pieczenia z malinami

Sernik na zimno z dodatkiem biszkoptów i malin

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 220 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie żelatynyŻelatynę wymieszaj z 3-4 łyżkami wody. Odstaw ją do napęcznienia. Potem podgrzej ją na małym ogniu, aż się rozpuści. Odstaw ją do przestygnięcia.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy zmiksuj z cukrem i skórką otartą z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Twaróg zmiksuj z zimną żelatyną, a potem delikatnie wymieszaj go z bitą śmietaną i częścią malin.
  3. Wykańczanie sernikaKeksówkę wyłóż folią spożywczą, a potem jej boki obłóż biszkoptami. Do formy nałóż masę serową. Deser zastudź w lodówce. Wyjmij go z formy, wierzch udekoruj pozostałymi malinami.

Jak zestalić sernik bez pieczenia?

Mój sernik bez pieczenia zestaliłam żelatyną. Nie ma ona smaku, koloru, ani zapachu. Z jednej strony to zaleta, z drugiej strony warto wtedy doaromatyzować masę serową np. cukrem waniliowym czy skórką otartą z cytryny. Jeśli jednak zastąpicie żelatynę galaretką, obędzie się bez tych dodatków. Najlepiej użyć galaretki krystalicznej, która nada deserowi przyjemnego smaku, choć jest bezbarwna. Dobrze też sprawdzi się tu galaretka cytrynowa, która ożywi smak sernika lub galaretka malinowa, która zabarwi go na różowo. Pamiętajcie jednak, by galaretkę przeznaczoną do zagęszczania masy serowej rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody. Na jedno opakowanie wystarczy 1/4 szklanki wrzątku.

Czytaj też:
Najlepszy sernik pod słońcem robi moja babcia. Każdy, kto go spróbuje prosi o dokładkę
Czytaj też:
Tego lata zrobiłam ten lekki deser już 14 razy. Jest pyszny, tani i łatwo go zmodyfikować